SIDSTE NYT: Mette Frederiksen tager opsigtsvækkende initiativ til vaccinesamarbejde, der kan ramme Jakob Ellemann

Torsdag rejser statsminister Mette Frederiksen til Israel. Her skal hun mødes med Israels premierminister Benjamin Netanyahu og Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz.

 

De tre regeringsledere har længe været involveret i et samarbejde, der går under navne ”first movers”. Navnet angiver, at dette samarbejde skal være på forkant med udviklingen på en række områder – ikke mindst når det gælder indsatsen mod corona.

 

Men for Mette Frederiksen er formålet med besøget i Israel ikke kun at drøfte fælles politiske anliggender – herunder corona-situationen. Hun har også en meget konkret grund til at søge mod Israel:

 

Danmark har behov for meget mere vaccine mod corona. Og Israel har masser af den. Derfor ønsker Mette Frederiksen at lave en aftale med Netanyahu om leverancer af vacciner i den kommende tid.

 

Der kan også ligefrem blive tale om, at Danmark, Israel og Israel går sammen om en fælles vaccineproduktion. Det ligger dog ikke fast, hvilken form et sådant opsigtsvækkende samarbejde om vaccineproduktion kan og skal tage. Der bliver nu talt om en fælles vaccinefabrik, der kommer til at ligge i et af de tre lande.

 

Men det synes at stå klart, at samarbejdet vil foregå som et direkte tværnationalt samarbejde uden om EU.

 

Alt tyder i hvert fald på, at man vil gå videre med fælles vaccineinitiativer. Statsministeren ville ikke gå ud i offentligheden med sine planer om vaccinekøb, hvis hun ikke var sikker på, at Israel kan og vil levere – eventuelt med dansk og østrigsk deltagelse i produktionen.

 

Som hun siger:

 

”Vi skal have vaccineproduktionen voldsomt i vejret. En af samarbejdspartnerne, jeg tror meget på, er Israel.”

 

Mette Frederiksens andet formål

Men Mette Frederiksen har formentlig også et andet formål med sin rejse:

 

Det vil være en sejr for hende i den hjemlige politik, hvis hendes mission til Israel lykkes. Dermed efterlades Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen i en svækket position.

 

Den store øvelse med massevaccination, der sidste fredag fandt sted i Øksnehallen i København, var formentlig en forberedelse til at håndtere nye store vaccinemængder fra blandt andet Israel.

 

Et columbusæg

Den danske statsministers anstrengelser for at skaffe mere vaccine til Danmark hænger sammen med den retning, som kampen mod corona har taget.

 

Trætheden over corona-nedlukningen af det danske samfund begynder at brede sig. Danskerne holder stadig en imponerende disciplin, men længslen efter mere åbning af samfundet er til at tage og føle på.

 

Det understreges af de glædesscener, der udspiller sig blandt dem, der nu får lov til at åbne i et eller andet omfang.

 

Men samtidig står det klart, at man ikke kan åbne voldsomt meget, før man risikerer, at den meget smitsomme coronavariant B117 (”den britiske variant”) begynder at løbe stærkt. Senest har vi set øget smitte i Vejle.

 

Denne situation har skabt en fastlåst politisk situation herhjemme:

 

De borgerlige insisterer på meget mere åbning af samfundet. Regeringen siger nej til en åbning, der betyder risiko for, at smitten kan eksplodere igen.

 

Her kan en massiv vaccine-offensiv være et columbusæg. Den kan relativt hurtigt rulle coronavirus baglæns – uden at sende det danske samfund ud i en ny nedlukning og uden at risikere, at smitten hurtigt blusser op igen.

 

Som Mette Frederiksen siger: ”Vi skal have vaccineproduktionen voldsomt i vejret. En af de samarbejdspartnere, jeg tror meget på, er Israel.”

 

Mette Frederiksen rejser altså ikke bare til Israel for at sende nogle politiske signaler, sådan som nogle iagttagere har ment. Hun rejser til Israel for helt kontant at skaffe mere vaccine til Danmark.

 

Rejsen til Israel tjener indenrigspolitisk formål

Men samtidig tjener rejsen til Israel for at skaffe vaccine et klart indenrigspolitisk formål i en situation, hvor der skal forhandles med de andre partier om coronstrategien:

 

Hvis Mette Frederiksen kan vende hjem fra Israel med et tilsagn om væsentligt mere vaccine til Danmark, vil det give hende en markant styrkeposition i disse forhandlinger.

 

Når Mette Frederiksen har trukket disse forhandlinger i langdrag ved at vælge at forhandle med hvert enkelt parti for sig, kan årsagen blandt andet være, at hun først vil have aftale om mere vaccine med hjem fra Israel.

 

En sådan aftale kan bryde den fastlåste frontstilling, der har præget dansk coronapolitik på det seneste:

 

På den ene side kører regeringen en forsigtig linje, når det gælder genåbningen af Danmark. Man går gradvist frem, fordi man frygter en eksplosion af B117.

 

På den anden side kører de borgerlige hårdt på med krav om at få åbnet samfundet væsentligt hurtigere.

 

Det ville sætte gang i samfundslivet, men det indebærer risikoen for, at smitten igen ommer ud af kontrol.

 

Kan ramme Ellemann

Mette Frederiksen ser nu en mulighed for, at hun med hjælp fra den israelske vaccine kan bryde disse fronter.

 

Vaccinen kan både skabe mere åbenhed og frihed i det danske samfund og samtidig give beskyttelse mod nye store smittebølger.

 

Dermed kan hun tilbyde den danske befolkning en genåbning, der ikke rummer den samme risiko for nye smittebølger.

 

Mette Frederiksen gør klar vil en manøvre, som kan lamme Ellemanns krav om genåbning.

 

Jakob Ellemann var allerede i dag kritisk over for initiativet. Han mente, at de private virksomheder fint kan sikre, at der er vacciner nok.

 

Enhedslisten var også kritisk. De mener ikke, at man skal samarbejde med Israel.

 

Voldsom udfordring

Endnu er det for tidligt at bedømme, om Mette Frederiksen får det ønskede udbytte af det strategiske vaccinesamarbejde med Israel.

 

Men hvis hun har held med sin strategi, står Jakob Ellemann og de andre borgerlige med en voldsom udfordring. I så fald vil de sikkert være nødt til at hægte sig på den vaccinestrategi, som Mette Frederiksen har forfulgt – blandt andet gennem samarbejdet med Israel.

 

Det vil sætte oppositionen i en vanskelig situation.

 

Men de blå partier har jo selv muligheden for at forhindre, at regeringen får foræret en sejr ved at gøre meget ud af vaccinevåbnet.

 

De blå partier kan jo gøre det samme. Men de har været forholdsvis passive i vaccinediskussionen.

 

Dermed har de givet Mette Frederiksen en chance for at profilere sig som den, der især arbejder på at bruge dette vigtigste våben i kampen mod corona.

 

Det spillerum søger hun nu at udnytte med sin rejse til Israel.

Opdateret 2.3 klokken 16.50…

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…