Rumænsk tigger anker sin dom til Højesteret – Et spørgsmål om ytringsfrihed, siger forsvarer

Arkivfoto fra Sverige / Avpixlat

Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

Den juridiske diskussion står om manden har lov at stikke sin arm frem i Danmark ,rasle med et bæger med mønter og sige “please” til forbipasserende. Han holdt ikke nok afstand og løb efter nogle forbipasserende lyder anklagerne. Politiet holdt ham under obeservation og skred til anholdelse engang i juni.

 

Hvor mon denne 48 årige hjemløse rumæner har opholdt sig under første retssag i Byretten og under anden retssag i Landsretten? I et rent opvarmet dansk arresthus, der serverer tre retter sund kost om dagen?

 

Manden hævder, at han og hans familie kan leve af, at han flere gange om året rejser herop og samler flasker og sælger blade – velsagtens hjemløseavisen Hus Forbi, der egentlig skulle støtte danske hjemløse eller i hvertfald folk med opholdstilladelse. Hvad mon billetten herop koster? Er det plausibelt at fire personer kan leve af en indtægt fra ovenstående, herunder betale skolepenge for et barn?

 

Det er ulideligt at et rumænsk socialt problem skal blive til voldsomme retlige udgifter. Det er ulideligt at andre EU-landes fattigdomsproblemer kan importeres til Danmark, blot det sker i intervaller, hvor EU-borgeren kan hævdes at være jobsøgende. Det er ulideligt, at danske private men offentligt støttede sociale foranstaltninger som herberger  o. lign. modtager udenlandske lykkeriddere og fattigdoms-migranter. Oprindelig skulle den frie bevægelighed i EU være for arbejdstagere. Udenlandske jobsøgende skulle have et vist rådighedsbeløb med til at leve for under jobsøgningen. Hvad skete der med den regel? Eller er der bare ikke råd til at håndhæve loven: checke bussserne fra Rumænien, der ruller til vore store byer hver uge? Er det en god  EU- regel at komplet uuddannede, måske ligefrem analfabeter, uden sprogkompetencer skal kunne rejse rundt og søge jobs i de mest moderne lande, der fortrinsvis har brug for uddannet arbejdskraft, uden en forhåndsaftale med en interesseret arbejdsgiver? Jeg mener det er sådan man får tiggeri i gaderne, og fæces og skrald i parkerne.

 

( Niels Ivar Larsen  fra avisen Information var tilstede i retten og fra hans artikel “Jeg tigger aldrig mere” (27.nov.)  har jeg hentet de faktuelle oplysninger.)

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…