Opsigtsvækkende rapport viser med tørre tal: Det er indvandrere, der røver svenskere

Arkiv/Skærmprint video fra fra Göteborg

Antallet af unge, der begår røverier mod andre unge er kraftigt stigende i Sverige.
Nu viser en ny rapport, at det især er unge indvandrere, der begår røveri mod unge svenskere.

 

Det fremgår af en ny rapport, som Det Kriminalpræventive Råd, Brå.

 

Mellem 2015 og 2019 steg antallet af røverier mod unge fra 1.084 til 2.489.

 

Antallet af anmeldte røveri mod personer under 18 år blev altså på få år fordoblet.

 

Af de formodede røvere har 66 procent “udenlandsk baggrund”, mens 77 procent af ofrene har “svensk baggrund”.

 

Ifølge Brå sker de fleste ungdomsrøverier i storbyer og bynære kommuner, hvor stigningen også har været størst de seneste år. Den procentvise stigning er derimod størst i mindre byer og landkommuner.

 

Flere og flere unge angiver også, at de er bekymrede for at blive udsat for røveri.

 

Det er især drenge, der siger, at de er bange.

 

– Selvom røveri er en ret lille del af den samlede ungdomskriminalitet, er det en meget alvorlig forbrydelse. At blive udsat for røveri er en traumatisk oplevelse, som kan tage lang tid at bearbejde, siger Maria von Bredow, efterforsker, Brå.

 

Ungerøveri foregår normalt efter skoletid mellem 15 og 22, i områder, hvor der er større indkøbscentre og indkøbscentre, knudepunkter for offentlig transport, skoler og sportsfaciliteter. De fleste røverier finder sted i nærheden af ​​andre mennesker, og almindeligt bytte er mobiltelefoner, designertøj og trådløse høretelefoner.

 

Størstedelen af ​​de mistænkte for ungdomsrøveri er drenge i alderen 15-17 år med udenlandsk baggrund, og som bor i indvandrertætte områder, der bliver kaldt “socialt udsatte områder”.

 

Ifølge Brå er motiverne til ungdomsrøverierne som regel pengebehov, status inden for egen gruppe, spændinger eller en underliggende konflikt mellem den mistænkte og offeret. Næsten halvdelen af ​​alle ungdomsrøveri begås af en person, der har været mistænkt for ungdomsrøveri mere end én gang.

 

Selvom mistænkte drenge udgør et flertal, er andelen af ​​piger, der er mistænkt for ungdomsrøveri, steget fra fire procent til otte procent i perioden 2015-2019. Stigningen i Stockholms politiregion er ifølge rapporten særligt tydelig. Undersøgelsen viser, at røveriernes karakter, hvor mindst én pige indgår som mistænkt, til dels ser anderledes ud, end når de mistænkte kun er drenge.

 

– De er ofte under 15 år, og i modsætning til når kun drenge er mistænkte, er de normalt ikke ukendte for ofrene. Der er også relativt mange trusler, vold, magtanvendelse og ydmygelse i forbindelse med disse røverier, siger Anna Öström, efterforsker, Brå.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…