Ny katastrofe for Ellemann: Stort flertal af V’s vælgere støtter Støjberg – alt for tidligt at skrive hendes gravskrift i Venstre

Venstres ny ledelse

Jakob Ellemann-Jensen fyrede Inger Støjberg som Venstres næstformand, og han støttede, at hun skulle stilles for en rigsret.

 

Det har kastet Venstre-formanden ud i en regulær katastrofe. Både Venstres vælgere og vælgerne generelt straffer ham særdeles hårdt.

 

Forleden kunne Den Korte Avis berette om, at Venstre i en meningsmåling står til at få sølle 9,2 procent af stemmerne (YouGov). En anden måling kort forinden gav partiet 13,0 procent (Voxmeter), hvilket er det laveste niveau, som Voxmeter nogen sinde har målt partiet til.

 

Nu viser endnu en måling, at Ellemann er helt ude af trit med vælgerne som helhed og især med sine egne vælgere i Støjberg-sagen.

 

Danskerne støtter Inger Støjberg

Danskerne er på Inger Støjbergs side i sagen om adskillelsen af mindreårige piger fra deres ældre ægtemænd blandt asylansøgende.

 

YouGovs har i en undersøgelse for B.T. spurgt, hvad danskerne mener om Støjbergs rolle i sagen. 31 procent er helt enige, og 17 procent er delvist enige med Inger Støjberg. I den anden ende er 20 procent helt uenige og 10 procent delvist uenige. Alt i alt har Støjberg således folkets opbakning.

 

Når det gælder spørgsmålet om en rigsretssag er 28 procent helt enige, og 11 procent er delvist enige i, at hun skal stilles for en rigsret. Samtidig er 26 procent helt uenige, og 13 procent er delvist uenige i, at Støjberg skal for retten. Danskerne er altså delt i næsten lige store grupper her.

 

Men når det gælder Venstre vælgere er de meget klart på Inger Støjbergs side.

 

Støjberg vinder på politisk knockout over Ellemann

32 procent af Venstre-vælgerne erklærer sig helt enige i Støjbergs håndtering i sagen om adskillelse af asylægtepar med stor aldersforskel. 28 procent er delvis enige. Kun 10 procent er helt uenige, mens 8 procent er delvis uenige. (YouGov)

 

Sølle 18 procent af Venstres egne vælgere kan altså i et vist omfang tages til indtægt for Ellemanns kritiske holdning til Støjbergs håndtering. Støjberg vinder på politisk knockout over Ellemann. Det er næsten uden sidestykke for en politisk leder.

 

Ellemanns trængsler afspejler sig også i tallene om, hvorvidt Støjberg skal stilles for en rigsret eller ej. Det mener Venstres vælgere bestemt ikke. 31 procent er helt uenige, og 16 procent er delvist uenige i, at Inger Støjberg skal for en rigsret.

 

Man skal dog holde sig for øje, at basen af Venstre-vælgere i undersøgelsens er ret lille. Derfor kan udsvingene i de angivne procenter være betydelige. Der er dog ingen tvivl om tendensen, skriver B.T. om målingen.

 

De elendige målinger sender Venstre-formanden ud i en dyb krise. Han har ikke sine egne vælgere med sig. Og han har heller ikke vælgerne som helhed med sig.

 

Denne ekstreme situation rokker selvfølgelig ved Ellemanns autoritet som leder. Både i Venstre og i resten af blå blok vil man begynde at spørge sig, hvor længe han holder. Og når først dette spørgsmål hænger tykt i luften, er det meget svært for en politisk leder at vinde fodfæste igen.

 

Støjberg bliver formentlig i Venstre

Denne situation vil formentlig tilskynde Støjberg til at blive i Venstre.

 

Hun ville nok være blevet i partiet under alle omstændigheder – hun er Venstre-kvinde af hele sin sjæl. Men nu har hun pludselig en reel mulighed for at genvinde fodfæste i sit parti. Hvis Ellemann ryger, kan meget ske, også for Inger Støjberg.

 

Så man skal næppe regne med, at hun nu skifter parti. Hun vil se, om der åbner sig nye muligheder for at få en meningsfyldt rolle i partiet.

 

Her skal hun nok frem for alt satse på … Jakob Ellemann. Han har gjort det mere end svært for sig selv. Og han har uventet hurtigt givet Støjberg håb om et comeback.

 

Inger Støjberg vender næppe foreløbig tilbage til en toppost i Venstre. Men det er alt, alt for tidligt at skrive gravskriften over hendes position i partiet.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…