Ny alarm om blodpropper og hjerneblødninger i kølvandet på vaccinering med AstraZenica

Vaccination i Herning med Pfizer - BioNtech Foto: Ole Sørensen

Så bliver der igen slået alarm i forbindelse med corona-vaccinen fra AstraZeneca. Denne gang kommer alarmen fra Norge.

 

Lørdag fik de norske sundhedsmyndigheder tre meldinger om alvorlige tilfælde af blodpropper eller hjerneblødninger hos yngre personer, der er vaccineret med AstraZenecas produkt. Der er tale om tre sundhedsmedarbejdere, der alle har fået vaccinen for nylig.

 

Fredag blev de norske myndigheder orienteret om et uventet dødsfald som følge af en hjerneblødning efter vaccinering med AstraZenica.

 

Samtidig oplyser overlæge Sigurd Hortemo fra det norske Legemiddelverket, at flere yngre patienter har fået hudblødninger efter at være blevet vaccineret.

 

Disse blødninger kan være et alvorligt tegn på manglende blodplader, som er vigtige for blodets evne til at størkne. Det viser sig blandt andet i form af blå mærker.

 

Sigurd Hortemo siger:

 

”Vi beder alt sundhedspersonale, som har mistanke om bivirkninger efter vaccinering, om at melde sig hurtigst muligt.”

 

Efter dødsfald er Danmark stoppet med vaccinen i 14 dage

Så sent som torsdag indstillede Danmark brugen af vaccinen fra AstraZenica i 14 dage. Det skete efter indberetninger om alvorlige tilfælde af blodpropper – en 60-årig kvinde døde en uge efter, at hun fik vaccinen. Samme dag lavede også Norge et midlertidigt stop for brug af denne vaccine.

 

I Østrig har man ligeledes oplevet et dødsfald, efter at en kvinde havde fået vaccinen fra AstraZenica.

 

Foruroligelse

Myndighederne i de berørte lande – herunder altså Danmark – gør sig umage for at understrege, at der foreløbig ikke er dokumentation for, at dødsfaldene og de alvorlige tilfælde af blodpropper og hjerneblødninger har noget at gøre med AstraZenica vaccinen.

 

Det er selvfølgelig rimeligt, at sundhedsmyndighederne advarer mod forhastede konklusioner.

 

Men der er ingen tvivl om, at meldingerne fra Norge, Danmark og Østrig vil forurolige mange mennesker.

 

Foreløbig har sundhedsmyndighederne i Danmark og de andre berørte lande draget den konklusion, at vaccineringen med AstraZenica skal indstilles indtil videre, mens sagen undersøges nærmere.

 

Det er utvivlsomt en rigtig beslutning. Selv om der ikke foreligger nogen beviser, vil de alvorlige konsekvenser for visse AstraZenica-patienter utvivlsomt få mange til at føle sig utrygge ved vaccinen.

 

Det får man ikke ændret på, så længe der er alvorlige ubesvarede spørgsmål.

 

Oplevelsen af at få en sludder for en sladder

I forvejen har der været en del debat om AstraZeneca-vaccinen. Dels fordi den i første omgang ikke var afprøvet tilstrækkeligt i forhold til ældre patienter. Dels fordi den er mindre effektiv mod corona end nogle af de andre vacciner.

 

Sundhedsmyndighederne i forskellige lande, også i Danmark, har ihærdigt bestræbt sig på at berolige befolkningerne i forhold til denne vaccine.

 

Man er nervøse, fordi alle vaccineplaner bliver væltet, hvis Astra-Zenica bliver trukket ud af ligningen – enten midlertidigt eller permanent.

 

Men man vil næppe kunne dysse de bekymrede befolkninger til ro ved bare at forsikre, at det hele er en storm i et glas vand.

 

Der er ikke noget mærkeligt i, at disse blodpropper, hjerneblødninger og dødsfald foruroliger folk. Og det gør kun ondt værre, hvis de får en oplevelse af, at sundhedsmyndighederne giver dem en sludder for en sladder for at få talt dem til ro.

 

Risikerer folkeligt oprør

Man kan ikke bare fortsætte vaccinationerne med AstraZenica med den usikkerhed, der i øjeblikket hænger i luften.

 

Hvis myndighederne alligevel forsøger at klare sig med forholdsvis ukonkrete beroligende meldinger, kan det ende galt. Det gælder absolut også i Danmark.

 

Der er brug for en solid, konkret forklaring på, at der nu inden for et kort tidsrum har været flere tilfælde af alvorlige symptomer og ligefrem dødsfald efter brugen af AstraZenica-vaccinen.

 

Vel at mærke en forklaring, der overbeviser borgerne om, at der ikke er grund til at tro på en sammenhæng mellem vaccinen og sygdomssymptomerne og dødsfaldene.

 

Men er myndighederne overhovedet i stand til at levere en sådan forklaring? Har man styr på, hvorfor disse opsigtsvækkende sygdomstilfælde er kommet?

 

Bevisbyrden ligger hos myndighederne. Hvis de ikke lever op til denne udfordring, risikerer man et folkeligt oprør mod AstraZenica-vaccinen.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…