Mette F. gik til valg på at fjerne støtten til muslimske friskoler – men i år får skolerne endnu engang mange millioner i støtte

Da Mette Frederiksen var i opposition fremsatte hun flere relevante forslag til stramninger af udlændingepolitikken.

 

Men nu har hun regeringsmagten, og så løber hun fra mange af løfterne.

 

Et af dem er løftet om at lukke de muslimske friskoler.

 

I 2017 kom en række hårrejsende afsløringer af det der foregik på nogle af de muslimske friskoler.

 

Med statsstøtte for millioner underviste de i strid med dansk lovgivning på områder som kvinders ligestilling og demokrati.

 

Det fik Mette Frederiksen på banen med en klar og skarp melding.

 

”Jeg må være ærlig og sige, at grundlæggende er det ikke en god idé med muslimske friskoler. Når man er barn i Danmark, er det utroligt vigtigt, at man vokser op i den danske kultur og den hverdag,” lød det fra Mette Frederiksen i et interview i Berlingske den 11. august 2017.

 

Som for at markere, at hun mente det alvorligt luftede hun planer om at fratage muslimske friskoler deres støtte, hvis ikke deres elevsammensætning er sådan, at der er mindst 50 procent danske elever på skolerne.

 

Det forslag vil i praksis lukke skolerne, der næppe kan overleve uden økonomisk støtte fra staten.

 

Men nu to år efter, at partiet fik regeringsmagten, er der stadig intet sket.

 

235 millioner i statsstøtte

Tværtimod lever de muslimske friskoler videre takket være mange millioner fra staten.

 

Sidste år modtog de 24 muslimske skoler tilsammen omkring to hundrede millioner kroner. Det skrev Den Korte Avis om i november 2020.

 

Og de mange hundrede millioner fortsætter med at rulle ind på kontoen hos de muslimske friskoler.

 

I 2021 er der således udbetalt 235 mio. kr. i tilskud til 24 skoler med muslimsk værdigrundlag

 

Det viser nye beregninger, som Dansk Friskoleforening har lavet for Jyllands-Posten.

 

De Konservatives politiske ordfører, Marcus Knuth, kalder det »tudetosset«, mens Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, kalder det et »regulært løftebrud«, skriver avisen.

 

Formanden for Dansk Friskoleforening Peter Bendix Pedersen er tilfreds med, at støtten er opretholdt. Han kalder det »uanstændigt«, at »man lader skolerne gå og vente i denne uvished«, skriver avisen.

 

S støtte forslag fra DF – men det var i 2018

Inspireret af Mette Frederiksens forslag stillede Dansk Folkeparti i foråret 2018 et beslutningsforslag om at fratage muslimske friskoler statsstøtten, hvis ikke elevsammensætningen bestod af mindst 50 procent med dansk baggrund.

 

Dengang støttede Socialdemokratiet forslaget. (Den Korte Avis)

 

Med henvisning til det stigende antal muslimske friskoler lød det dengang fra nuværende udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye:

 

”Det undergraver Socialdemokratiets ambitioner om medborgerskab, og det svækker samhørigheden og dermed solidariteten i samfundet. Og det sker endda med et kraftigt og stigende statsligt tilskud. Det er uholdbart i længden, det må enhver kunne se.”

 

Men allerede inden Socialdemokratiet dannede regering, advarede et notat fra Justitsministeriet om lovligheden af Socialdemokratiets forslag. Der er tvivl om, om det bryder grundlovens paragraf om diskrimination, skrev Den Korte Avis i november. Og i dag skriver Jyllands-Posten:

 

»Det er […] Justitsministeriets umiddelbare vurdering, at forslaget rejser væsentlige spørgsmål i forhold til grundlovens §70« om forbud mod diskrimination på baggrund af religion eller afstamning, lød Justitsministeriets vurdering i notatet.

 

”Ja, vi er jo ikke jurister. Vi er politikere. Vi ønsker at lukke alle muslimske friskoler. Det er ikke nogen god idé med lærere, der ikke spiller efter de demokratiske spilleregler,” lød svaret fra Mette Frederiksen til juristernes betænkeligheder. (Den Korte Avis).

 

Men så dannede Socialdemokratiet regeringen om begyndte at lægge luft til forslaget.

 

Det er svært

Dansk Folkeparti fremsatte igen sit forslag om at fratage skolerne støttesig den 20. maj sidste år.

 

Og nu havde piben fået en noget anden lyd.

 

Det blev modtaget med velmenende ord fra børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S). (Den Korte Avis)

 

Men:

 

”Jeg tror måske, at noget af det vigtigste at sige om det her beslutningsforslag er, at det simpelt hen er så svært at finde en vej og en model, hvor man kan få de her ting til at lykkes,” lød det fra Rosenkrantz-Theil som dog forsikrede, at:

 

”Vi støtter vi jo også formålet med det her beslutningsforslag. Det har vi også tilkendegivet ved tidligere lejligheder. Det er også meget klart, at de regler, vi skal lave, skal ligge inden for menneskerettighedskonventionens regler. Det gør det her forslag ikke, og derfor har vi bebudet, at vi vil finde en løsning.”

 

Men de pæne ord er fortsat ikke fulgt op af handling. Man må desværre nok konstatere, at Mette Frederiksen og socialdemokratiet også er løbet fra løftet om at lukke muslimske friskoler.

 

Mette Frederiksen har relevante og nødvendige stramninger af udlændingepolitikken på sit program.

 

Men man kan frygte at det bliver ved erklæringerne, og at der ikke kommer handling bag de mange meldinger om en stram udlændingepolitik.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…