Kurt Westergaard (86) blev begravet lige efter sin død i stilhed. Kun hans nærmeste ved, hvor graven er. Myndighederne frygter, at en officiel gravplads ville føre til hærværk af muslimske fundamentalister. Det bekræfter Westergaards galleriejer, Erik Guldager. (artiklen er trykt i rights.no)
Manden bag verdens vigtigste og mest berømte tegning, Kurt Westergaard, døde den 14. juli. Det var først 18. juli, fire dage senere, at hans død blev annonceret. På det tidspunkt var Westergaard allerede blevet begravet, fortæller hans galleriejer, Erik Guldager, til HRS.
– Selv ved jeg ikke, hvor han er begravet. Alt foregik i stilhed og i et højt tempo og kun med de nærmeste til stede under begravelsen, siger Guldager til HRS.
Ifølge HRS blev Westergaard begravet, inden hans død blev annonceret.
Bomben
Westergaard boede i en bunker i mange år, efter at hans avis, Jyllands-Posten, udgav tegninger af Muhammed i slutningen af 2005. Dette førte i begyndelsen af 2006 til den største internationale krise for Danmark siden Anden Verdenskrig. Ambassader blev brændt i Mellemøsten, den danske ambassade i Islamabad blev også angrebet , og mennesker blev dræbt under optøjerne i den islamisk dominerede verden:
Den 29. januar blev nordmænd, danskere og svenskere bedt af en islamistisk gruppe om at forlade Gazastriben. Dagen efter blev EU -kontoret i Gaza stormet af maskerede mænd. Desuden blev både den danske og norske ambassade i Damaskus i Syrien angrebet og sat i brand af demonstranter. I Pakistan blev Telenors kontorer angrebet to gange i løbet af februar 2006. I Afghanistan blev den norske militærlejr i Meymaneh angrebet under en demonstration, og fire afghanere mistede livet i den skudveksling, der fulgte. De danske og østrigske ambassader (Østrig havde EU -formandskabet ) i Libanon blev fuldstændig ødelagt, og den norske og danske ambassade i Jakarta, Indonesien blev omringet af et stort antal vrede demonstranter. Det blev demonstreret i en række asiatiske og afrikanske lande som Thailand , Indien , Tyrkiet , Jordan , Iran , Egypten og Nigeria . Danske og norske flag blev brændt, og især danske, men også nogle norske virksomheder blev boykottet i en række lande. Arla , Danmarks største eksportør af mejeriprodukter til Mellemøsten, vurderede, at de tabte 10 millioner danske kroner hver dag i de første uger efter, at boykotten blev indført. BBC nyheder meddelte den 9. september 2006, at den muslimske boykot af danske varer havde reduceret landets samlede eksport med 15,5 procent mellem februar og juni i år.
Westergaards tegning af en terrorist med en bombe tændt i sin turban (han tegnede ikke Muhammed), er for altid blevet indskrevet i verdenshistorien som “Muhammed -tegningen”.
Læs vores lange portræt med Westergaard her
Minnelund
I de senere år har Westergaard boet i Aarhus med omkring 80 overvågningskameraer på og omkring ejendommen og med sin egen døgnåbne politistation i forbindelse med huset. Han og hans kone Gitte levede som i et fængsel.
Og selv efter, at Westergaard drog sit sidste åndedrag, får æresmanden og hele Danmarks Kurt ikke fred.
En gravsten på en almindelig kirkegård i Aarhus (eller andre danske byer) ville efter alt at dømme blive udsat for hærværk. Derfor vil Erik Guldager, galleriejeren, der fulgte Westergaard siden Muhammed-krisen, nu tage et initiativ.
– Jeg vil lave en mindelund ved mit hjem ved Gudenå-floden i Jylland (ikke langt fra Århus, red.), Så folk kan komme og ære ham ved at lægge blomster, siger Guldager.
Guldager siger endvidere, at mindelunden vil indeholde et mindesmærke, en sten, med påskriften “Kundskabens træ”.
– Kurt har brugt disse to ord i flere af sine tegninger, fortsætter Guldager.
– Ordene symboliserer, at visdom er det, der skal vinde, ikke vold, forklarer han.
Guldager kommenterer, at Westergaard ikke får en officiel grav:
– Myndighederne frygter, hvordan gravstedet ville blive behandlet. Det er meget trist, at Kurt ikke engang kan få fred efter sin død.
Westergaards død blev omtalt over hele verden, mandag den 18. juli, fra Indien til Peru, siger Guldager.
Dødsfaldet var på forsiderne af store europæiske medier, såsom Der Spiegel og BBC.
To terrorangreb
Westergaard blev udsat for terrorplaner og terror to gange.
Første gang i 2008, hvor dansk efterretningstjeneste, PET, afslørede, at flere mænd planlagde at dræbe ham. Det mest alvorlige forsøg på at dræbe ham fandt sted i hans eget hjem i 2010, da en somalier brød gennem stuevinduet med en økse, hvor han mødte Westergaards barnebarn, en lille pige. Westergaard formåede at snige sig ind i det indbrudssikre badeværelse installeret af PET. Det reddede hans liv. Somalieren med øksen blev idømt 10 års fængsel.
For os i HRS, der havde et tæt forhold til Westergaard , er det meget symbolsk, at manden bag det, der er verdens vigtigste tegning i nyere tid, Kurt Westergaard, kendt for sin finurlige og humoristiske tone, er “gemt væk” pga. muslimske fundamentalisters vold. Det var netop dette potentiale for vold, Westergaard skildrede i den berømte karikatur af en terrorist, som han mente havde kapret Muhammed.