De sagde, de var flygtninge, men tog på lang ferie i Afghanistan – nu beder de Sverige om hjælp

En familie med små børn ignorerede advarsler og tog på ferie i Afghanistan, det land, de flygtede fra. Det skete trods advarsler. Familien fulgte heller ikke opfordringen til at tage hjem den 5. august.

 

Men nu kan de ikke komme ud af Afghanistan og beder det svenske udenrigsministerium om hjælp til at vende tilbage til Sverige. (document.no)

 

– Vi føler os ganske forladte, siger Robina Ansary (28) til Aftonbladet.

 

Det svenske udenrigsministerium siger, at de ikke har planer om at evakuere de 40 svenske borgere, der opholder sig i Afghanistan. Robina indrømmer, at hun vidste, at den svenske ambassade havde frarådet at rejse til landet siden 2006.

 

Men advarslerne blev ignoreret, fordi de ville besøge familien i Afghanistan.

 

Turen var planlagt. De havde forældreorlov og besøge slægtninge i Kabul. Planlagt hjemrejse var 26. august.

 

Men situationen ændrede sig hurtigere end forventet, og nu ved Robina ikke, om hun og hendes familie vil kunne forlade landet.

 

– Vi ved ikke, om lufthavnen vil være åben, eller hvordan det bliver nu, hvor Taleban har overtaget. Selv statsministeren har forladt landet. Så vi føler os temmelig forladte.

 

På søndagens pressemøde havde udenrigsminister Ann Linde (S) ingen gode nyheder til familien Ansary.

 

– Der er også svenskere på stedet i Afghanistan. De udgør over 40 på den såkaldte “svenske liste”. Den 5. august opfordrede Udenrigsministeriet alle svenskere til at vende hjem. Det er meget usædvanligt, at der kommer så stærke udsagn fra Udenrigsministeriet, når det kommer til rejsevejledningen, sagde udenrigsminister Ann Linde under pressemødet.

 

Robina fortæller, at de har kontaktet den svenske ambassade, og modtager den samme besked. De burde ikke have rejst til Afghanistan i første omgang, og de skulle have lyttet til opfordringen til at forlade landet den 5. august.

 

– Det har vi desværre ikke kunnet. Vi troede heller ikke, at situationen ville være så alvorlig, som den er nu.

 

– Vi ved ikke rigtigt, hvad vi skal gøre, for vi tør næsten ikke forlade hjemmet. Vi hører skud, og vi har småbørn fra fem år ned til seks måneder. Vi er ret traumatiserede.

Aftonbladet

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…