Nye tal afslører: Nu udgør ikke-vestlige børn og unge næsten en tredjedel af skoleeleverne i kommuner på Københavns vestegn

Foto: Steen Raaschou

Navne som Muhammad og Ali er endnu ikke kommet på listen over de 50 mest populære navne i 2020.

 

I hvert fald ikke på landsplan, men i kommuner på Københavns Vestegn indtager de nævnte navne og andre af muslimsk oprindelse uden tvivl en fremtrædende plads, når der er navneopråb i skolernes klasser.

 

Især tre kommuner skiller sig ud

Her er det især kommunerne Brøndby, Ishøj og Albertslund, der skiller sig ud med en elevsammensætning, hvor ikke-vestlige børn og unge i den undervisningspligtige alder 6 – 16 år nu udgør lidt under en tredjedel

 

Medregner vi børn og unge af vestlig oprindelse i den pågældende alder, bliver resultatet, at lidt over en tredjedel af de undervisningspligtige børn og unge i Ishøj og Albertslund kommuner ikke har dansk oprindelse

 

Alle tre kommuner ligger således langt over gennemsnittet på landsplan, hvor hver tiende elev nu er af ikke-vestlig oprindelse.

 

Det skal her understreges, at tallene ikke bygger på oplysninger fra de nævnte kommuner, men fra Danmarks Statistiks opgørelse over aldersfordelingen i landets kommuner per 1. juli i år.

 

Brøndby Kommune

Her i denne kommune var der i alt 4.488 børn og unge i den undervisningspligtige alder den 1. juli i år.

 

Af dem udgjorde den ikke-vestlige aldersgruppe 31 procent og den vestlige fire procent.

 

Således har lidt over en tredjedel af samtlige børn og unge i undervisningspligtige alder her i kommunen udenlandsk oprindelse.

 

I kommunen var der ligeledes den 1. juli i år i alt 35.457 indbyggere, og heraf var de 30 procent af ikke-vestlig oprindelse og de tre procent af vestlig.

 

Ishøj Kommune

I denne vestegnskommune var der i alt 3.100 børn og unge i den undervisningspligtige alder den 1. juli i år.

 

Af dem udgjorde den ikke-vestlige aldersgruppe 30 procent og den vestlige fem procent.

 

Således har lidt over en tredjedel af samtlige børn og unge i den undervisningspligtige alder her i kommunen udenlandsk oprindelse.

 

I kommunen var der ligeledes den 1. juli i år i alt 23.005 indbyggere, og her skiller Ishøj sig markant ud.

 

Kun 58 procent af kommunens indbyggere har dansk oprindelse. De øvrige grupper fordeler sig med 35 procent ikke-vestlige og syv procent med vestlig oprindelse.

 

Albertslund kommune

Kommunen, der er opkaldt efter den franske greve, Albert de Rault de Ramsault de Totonval, husede i alt 3.741 børn og unge i den undervisningspligtige alder den 1. juli i år.

 

Af dem udgjorde den ikke-vestlige aldersgruppe 25 procent og den vestlige tre procent.

 

Således har tilsammen lidt under en tredjedel af samtlige børn og unge i den undervisningspligtige alder her i kommunen udenlandsk oprindelse.

 

I kommunen var der ligeledes den 1. juli i år i alt 27.113 indbyggere og af dem var de 25 procent af ikke-vestlig oprindelse og de fire procent af vestlig.

 

Langt over halvdelen af ikke-vestlige bor på Sjælland

Det er ikke blot de tre nævnte kommuner, som er hårdt belastede med indvandring.

 

Tværtimod gælder det stort set alle kommuner på den københavnske vestegn, selvom ingen andre kommer op på niveau med Ishøj, Brøndby og Albertslund.

 

Alt det hænger blandt andet sammen med, at langt over halvdelen af ikke-vestlige indvandrere er bosat på Sjælland.

 

Her husede Region Hovedstaden og Region Sjælland den 1. juli i år tilsammen i alt 306.568 ikke-vestlige indvandrere, som dermed udgjorde 13,7 procent af den samlede befolkning i de to regioner.

 

Går vi vest for Storebælt ser det noget anderledes ud.

 

Her husede de tre regioner, Region Syd, Region Midtjylland og Region Nordjylland den 1. juli i år tilsammen i alt 220.124 ikke-vestlige indvandrere, som dermed udgjorde 6,1 procent af den samlede befolkning i de tre regioner.

 

Skævheden bliver endnu større i betragtning af, at indbyggertallet på Sjælland den 1. juli i år var på i alt 2,3 millioner, medens det på Fyn og Jylland med tilhørende øer var oppe på 3,6 millioner.

 

Hvor det så er mest attraktivt at bo, er naturligvis et åbent spørgsmål, men ikke-vestlige indvandrere og efterkommere foretrækker helt åbenbart Sjælland.

 

Denne artikel bygger på følgende kilde:

https://www.statistikbanken.dk/20021 (Tabelkode: FOLK1E)

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…