Modtager du falske venneanmodninger på Facebook? Du er ikke den eneste! 

Selvom det ofte er hyggeligt at få en venneanmodning på Facebook, bør du slå koldt vandt i blodet, før du godkender den.

 

Det vrimler med falske Facebook-profiler, hvor bagmændene bruger forskellige tricks til at narre dig.

 

Ofte er det en smuk kvinde, der vises på profilbilledet, der forsøger at blive venner med mænd, så ”hun” kan skrue charmen på og opbygge en relation til vedkommende for senere at forsøge at franarre personen penge. 

   

Der findes også bagmænd, der forsøger sig med spam for at kunne opsnappe private oplysninger, der kan bruges til identitetstyveri, imens andre forsøger sig med afpresning. 

  

En anden ting du også skal være opmærksom på er venneanmodninger fra personer, som du troede, du allerede var venner med i forvejen.

 

Man ved aldrig, om personen har oprettet en ny profil. Men det kan også være IT-kriminelle, der har hacket din Facebook vens navn og billede, som sender venneanmodninger til personens venner for at narre dem til f.eks. at klikke på inficerede links.

 

Mange tænker ikke over det og accepterer straks en venneanmodning, hvis de genkender navnet. Men gør dig selv en tjeneste og tjek op på, om det er din rigtige Facebook-ven, der har sendt anmodningen.

 

Sådan sikrer du dig

Det kan være svært at gennemskue om en profil er falsk eller ej, og det mest sikre råd er, at du ikke skal godkende nogen, du ikke ved hvem er.

 

Send evt. en besked til vedkommende og spørg om i kender hinanden. Tjek også om i har fælles venner. Har du ikke en eneste ven tilfælles med personen, bør du være en smule mistænksom. Det er ikke nødvendigvis fup, fordi i ikke har fælles venner, men tjek profilen en ekstra gang, før du godkender venneanmodningen. 

 

IT-sikkerhedseksperten tilføjer, at det ikke alene er på Facebook, du skal holde øje med falske venneanmodninger. 

 

Også på Instagram dukker der flere og flere falske profiler op, og der kan du ofte genkende en falsk profil ved at den følger mange andre brugere, men selv kun har få følgere.

 

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365 skriver om IT i Den korte Avis. 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…