Mindst 40 mord i 2020 – men ikke et ord om etnicitet

Colourbox

Af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog

 

40 personer i Danmark var i 2020 udsat for drab eller dødsvold. Det skriver EB.dk.

 

Restsmediciner Asser H. Thomsen finder det usædvanligt at kun 12 af årets drab er foregået i familierelationer.

 

En tredjedel af alle drab er imdlertid sket i relation til bandegrupperinger, og lige over nytår kom endnu et drab til blandt dette importerede uvæsen. 14 er dræbt med skud og ellers mange med kniv.

 

I 2005 havde samme avis optalt årets drab til 53 og skriver herom:

 

“Er 53 drab mange ? Næ, tallet svinger en smule fra år til år, og 53 er i 2020 inden for normalfeltet. Men fordelingen bliver slående, hvis man – aldeles politisk ukorrekt -bryder det ned på mordernes etniske oprindelse. Så viser det sig nemlig, at 21 af de 53 drab er begået af indvandrere. De tegner sig altså for 40 pct. af drabene – skønt nydanskere højst kan siges at udgøre 10 pct. af befolkningen. ”

 

Da jeg var barn i  1950-60’erne – før masseindvandringen af folk med stærke æresbegreber på hvad der er synligt, altså ikke omkring momssvindel fx –  var der gennemsnitligt 9-12 årlige drab, måske 14 når det gik højt.

 

Danmarks statistik har netop udsendt oversigten Homicide in Denmark gældende 1992-2016. Her skriver de i konklusionen, at der er sket et skift i retning af relativt flere drab på kvinder i forbindelse med partnervold. Det er efterhånden mange år siden at jeg skrev en artikel i Socialrådgiveren i anledning af den kedelige konstatering af mindst 25 æresdrab havde fundet sted i Danmark i årene op til og med den meget omtalte familiehenrettelse af den etniske pakistanske kvinde Ghazala Khan ( nej,der var ingen pakistanere tilstede, så vidt jeg kunne orientere mig, til mindehøjtidligheden for hende).

 

Derudover skriver denne offentlige institution at man ikke rigtig ved hvad der har ændret sig i forhold til mord i Danmark :  ” Siden 1970 er der sket mange ændringer i det danske samfund, over generel demografi og familiestruktur til adgang til avanceret medicinsk behandling og illegale stoffer. Hvorledes dette har påvirket mord-mønstret på det nationale niveau er ukendt. ” [min oversættelse].

 

I betragtning af de foregående års påpegninger af faktoren etnicitet (fx ved partner drab, bandemord)  både i dagspressen, vores egne kriminalstatistikker og svensk forskning ( A.Hjelm se www.respublica.dk) finder jeg det særdeles besynderligt, at man ikke finder noget herom i rapporten! Jeg søgte på begreberne ethnic, ethnicity, honour, muslim, cultural uden at få hits overhovedet! Derimod kan Danmarks Statistik fortælle hvad tid på dagen mord og drab oftest finder sted. Jamen det er sikkert også meget værd i forhold til forebyggelse!

 

Supplement fra TV2: 2020 slår alle rekorder for bandedrab

https://nyheder.tv2.dk/krimi/2020-12-31-2020-slar-alle-rekorder-for-bandedrab

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…