Ny film: Minari – en fortælling om koreanske migranter, der forsøger at slå rødder i USA 

*** Tre stjerner ud af seks 

 


 

Lee Isaac Chung (født 1978) er amerikansk filminstruktør og manuskriptforfatter.

 

Hans delvist selvbiografiske film MINARI (2020) vandt både the Grand Jury Prize og Audience Award på 2020 Sundance Film Festival

 

“Minari” har modtaget flere priser, bl.a. Golden Globe Award for Best Foreign Language Film og blev nomineret til intet mindre end seks Oscars: Bedste film, Bedste originale manuskript, Bedste instruktør, Bedste mandlige hovedrolle, Bedste kvindelige birolle og Bedste musik. 

 

Handling
Filmen blænder op for to biler, der kører langsomt af sted ude på landet: Forrest en stor flyttebil og bag den en gammel personbil med kvindelig chauffør og to børn på bagsædet, en større pige og en lille dreng.   

 

De voksne er Jacob (Steven Yeun) og Monica (Yeri Han), der har forladt Korea for at skabe en bedre fremtid for familien i USA. De rejste af sted med datteren, og siden er sønnen kommet til.  

 

Første stop var Californien, hvor de har arbejdet hårdt inden for kyllingeindustrien. Arbejdsopgaven er at skille han- og hun-kyllinger fra hinanden, så hannerne kan destrueres. De kan ikke bruges til noget! Så det gælder om at gøre sig nyttig, som Jacob belærer sin lille søn om.  

 

Efter at have sparet nok penge op køber parret et stykke land i Arkansas, hvor Jacob vil forsøge at stable et landbrug på benene – ved siden af lønarbejdet på den lokale kyllingefabrik. 

 

Monica er alt andet end begejstret, da det går op for hende, at deres fremtidige hjem er en faldefærdig husvogn på hjul langt ude på Lars Tyndskids mark. Hun vil tilbage til Californien, hvor der også er kort afstand til et hospital, hvis den hjertesyge søn, 7-årige David, skulle få problemer. 

 

Et kompromis bliver indgået. Jacob foreslår, at mormor Soonja (Yuh-Jung Youn) hjemme i Korea rykker teltpælene op og kommer til Arkansas for at bo og hjælpe med børnene, og denne plan iværksættes. 

 

Soonja viser sig at være en meget excentriske dame, der i Davids øjne slet ikke opfører sig som en mormor. Begge børn synes, at hun opfører sig pinligt, og så lugter hun af krydderier.
Hen ad vejen finder børnebørn og bedstemor dog hinanden. 

 

Familien går grumme meget igennem for at vinde fodfæste og realisere den amerikanske drøm. Spørgsmålet er, om det vil lykkes for dem, når far og mor ikke er enige om retningen for deres fremtid?  


For mange scener skurrer

MINARI blev som sagt nomineret til seks Oscars, og det er da bestemt heller ikke nogen dårlig film. Det velkendte migranttema optræder her i koreansk udformning, og hvis Jacob minder bare en anelse om instruktørens egen far, er der noget at være stolt af. 

 

Mit problem er, at for mange scener skurrer og forekommer utroværdige. Jacob og Monica er også alt for smukke, attraktive og velklædte til at dække rollerne som knoklende industri- og landarbejdere. 

 

Men tag ikke mit ord for det – vejet op imod de seks Oscars. Desuden tæller det på plussiden, at ”Minari” kan karakteriseres som en feelgood-film, hvor (næsten) ALLE de medvirkende er sympatiske – og den konstellation er efterhånden så sjælden, at den i sig selv udgør et trækplaster. 

 

Længde: 115 minutter 

  • Medvirkende: Steven Yeun, Yeri Han, Yuh-Jung Youn, Alan Kim m.fl. 
  • Instruktør: Lee Isaac Chung 
  • Manus: Lee Isaac Chung 
  • Censur: 11 år 
  • Premieredato: d. 6. maj    

MINARI trailer – biografpremiere 6. maj – YouTube

 

Faktaboks: 

Planten minari er en vanddråbeurt med oprindelse i Østasien. Den bruges i koreansk madlavning, men bliver også brugt i andre asiatiske lande og er her kendt som kinesisk selleri, japansk persille eller indisk øreurt. 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…