Militante islamister fra syd og bander fra Sverige: Nu forlænger Danmark sin grænsekontrol mod Tyskland og Sverige

Foto: Gunnar Hede

Regeringen har nu besluttet at forlænge den såkaldt midlertidige grænsekontrol mod Tyskland og Sverige med et halvt år frem til 22. maj 2022,

 

Det meddelte justitsminister Nick Hækkerup (S) sidste uge EU-kommissionen i et brev, skriver Ritzau.

 

Forlængelsen gælder den nuværende kontrol ved landegrænserne mod Tyskland og Sverige i form af Øresundsforbindelsen samt de danske færgeforbindelser med de to lande.

 

Militante islamister og organiseret kriminalitet

Som begrundelse for at forlænge den midlertidige grænsekontrol henviser justitsminister Nick Hækkerup blandt andet til truslen fra militante islamister og organiseret kriminalitet.

 

”Den vedholdende og betydelige trussel mod vores offentlige orden og interne sikkerhed forårsaget af militante islamister og organiserede kriminelle, som er i stand til at udnytte den frie bevægelighed inden for Schengen-området, fortsætter med at være en stor bekymring for den danske regering,” hedder det blandt andet i brevet.

 

Grænsekontrol mod Tyskland siden 2016 og Sverige siden 2019

Selvom det officielt hedder midlertidig grænsekontrol, er kontrollen siden indførelsen efterhånden blevet permanent med forlængelser hvert halve år.

 

Således trådte grænsekontrollen mod Tyskland i kraft den 4. januar 2016 som følge af indvandringsbølgen året før.

 

Mod Sverige blev grænsekontrollen indført den 12. november 2019 som følge af et internt svensk bandeopgør med to dræbte i Herlev i juli 2019 og svenske kriminelles bombesprængning mod Skattestyrelsen i august 2019.

 

Hos Rigspolitiet lagde man dengang ikke skjul på årsagen til kontrollen mod Sverige:

 

“Vi går målrettet efter den organiserede kriminalitet, og det er målsætningen, at den almindelige rejsende påvirkes mindst mulig af grænsekontrollen. Hvor ofte der vil være kontrol, vil afhænge af det aktuelle efterretningsbillede og de lokale forhold og trafikmønstre.”

 

 

Sådan lød det i en pressemeddelelse den 11. november 2019 fra daværende politidirektør i Rigspolitiet, Lene Frank.

 

 

Grænsekontrollen består kun af stikprøver

 

Som det fremgår af pressemeddelelsen fra Rigspolitiet, er der udelukkende tale om en stikprøvekontrol, og sådan har det været siden indførelsen mod Tyskland i 2016.

 

 

Det skyldes Schengen-samarbejdet, der forbyder de 26 lande, der er deltagere, at indføre en effektiv og døgnbemandet grænsekontrol.

 

 

Schengen indgår således i en våd drøm om en europæisk union, hvor de nuværende nationalstater udelukkende har status som delstater uden de selvstændige territorier og grænser, der kendetegner en nationalstat.

 

 

I alt 26 lande deltager i samarbejdet, der består af 22 EU-lande samt Island, Norge, Schweiz og Lichtenstein.

 

 

De fem EU-lande, der ikke er med i samarbejdet, er Irland, Bulgarien og Kroatien samt Cypern og Rumænien, idet Rumænien dog nu er på vej ind i samarbejdet.

 

Ud over Danmark har også Tyskland, Norge og Sverige indført midlertidig grænsekontrol.

 

 

Læs også:

 

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2021-10-18-trusler-udefra-far-danmark-til-at-forlaenge-graensekontrol – ritzau

 

https://politi.dk/rigspolitiet/nyhedsliste/midlertidig-graensekontrol-af-rejsende-fra-sverige-til-danmark-starter/2019/11/11

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…