Ny film: Mænd er nogle dumme svin, og kvinder er stakkels ofre 

*** Tre stjerner ud af seks 

Emerald Fennell (født 1985) er engelsk skuespiller, (manuskript)forfatter og instruktør. Hun har både skrevet, instrueret og produceret PROMISING YOUNG WOMAN, der er tæt på at kunne være et bestillingsarbejde for #MeToo-bevægelsen. 

 

Handling
Filmen blænder op for en yngre kvinde på en bar, der fremtræder syngende beruset. Hun sidder for sig selv lallende og dinglevorn i en stor, rund, rød lædersofa – i kort nederdel og med spredte ben. 

 

En gruppe unge mænd, der er i byen, får øje på hende og kommer med småsjofle kommentarer. En af dem går dog over til hende og tilbyder sin hjælp, så hun kan komme sikkert hjem. Mobiltelefonen kan hun ikke finde, så hun tager imod tilbuddet og drager af sted med redningsmanden i en taxa. 

 

På vejen foreslår han, at de lige skal have en night cap hjemme hos ham. Hun indvilliger, og da hun har fået sin drink, begynder han at gøre tilnærmelser. 

 

Hun siger, hun er nødt til at ligge ned, og da han har fået hende ind på sengen, lægger han sig oven på hende. 

 

Og så sker det. 

 

På et splitsekund skifter Cassie (Carey Mulligan) ansigt og adfærd. Hun er så langt fra sanseløst alkoholpåvirket, men fuldstændigt ædru, iskold og vred. 

 

Forklaringen på hendes komediespil bliver afdækket skridt for skridt. Hun er droppet ud af medicinstudiet, bor i en alder af 30 stadig hos forældrene og tjener lidt som servitrice på en café. Når hun altså ikke er i gang i nattelivet med at afsløre mænd som dumme svin, der vil udnytte enhver situation og kvinde.  

 

Men så dukker Ryan (Bo Burnham) fra medicinstudiet op. Er han Mr. Right, der kan læge de sår og traumer, Cassie kæmper med? 

 

Den politiske korrekthed fornægter sig på intet tidspunkt

Genren kan placeres i såvel thriller- som komediekategorien, og den konstellation gør, at det rimeligt usandsynlige manus lige akkurat slæber an. I parentes bemærket vandt Fennell en Oscar for bedste manuskript, så sådan tager verden sig så forskellig ud fra Hollywood og Valby Bakke. 

 

A PROMISING WOMAN skal ses pga. Carey Mulligan – en klar favorit siden rollen som Jenny Mellor i Lone Scherfigs lille perle ”An Education” – men ikke for så meget andet. 

 

Man (jeg!) tror ikke på Ryan-figuren, og den politiske korrekthed fornægter sig på intet tidspunkt: Mænd er nogle grimme fyre, kvinder er stakkels ofre – og selvfølgelig skal sovsen toppes op med den obligate multi-kulti. Gab! 

 

Hvor må mange mænd være hamrende trætte af at blive fremstillet som dumme svin og bærere af ’giftig maskulinitet’. Hvis mænd så småningom begynder at tage konsekvensen af de idelige angreb og holder op med både at jage og date hunkønnet, fordi det aldrig er til at vide, hvornår deres date går amok – tja, så kan man vel ikke fortænke dem i det?  

 

Længde: 113 minutter 

  • Medvirkende: Carey Mulligan, Bo Burnham, Jennifer Coolidge m.fl.  
  • Instruktør: Emerald Fennell
  • Manus: Emerald Fennell 
  • Censur: 15 år 
  • Premieredato: d. 6. maj    

PROMISING YOUNG WOMAN – Official Trailer [HD] – This Christmas – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…