NY FILM: Livet er ingen dans på roser – og måske så alligevel 

**** Fire stjerner ud af seks 

 

Pierre Pinaud (født 1969) er fransk filminstruktør. I et interview fortæller han om, hvorfra idéen kom til at lave en film om, hvordan man skaber roser. Nemlig fra hans barndom, hvor bedsteforældrene tilbød Pierre og hans bror et hjørne af deres have, og at brødrene kunne gøre med dette jordstykke, hvad de havde lyst til. 

 

I den forbindelse blev Pinauds passion for blomster sået og er så her mange år senere blevet omsat til en spillefilm om kunsten at dyrke roser. På fransk hedder filmen ”La fine fleur”, på engelsk ”The Rosemaker”, og den danske titel lyder ”Duften af roser”. 

 

Handling
Eve (Catherine Frot) er indehaver af en rosen-gård. Tidligere var hun – og hendes nu afdøde far – kendt som en af verdens største skabere af nye roser, men det er gået støt ned ad bakke på landstedet. Eve kæmper sammen med sin trofaste sekretær for ikke at gå fallit og knokler dagligt for at passe de mange arbejdsopgaver, der skal holde rosendyrkningen i gang. 

 

Den umiddelbare løsning – i form af et salg af gård og jorde til den største og meget interesserede rosenavler i området – ligger uden for Eves skive. Hun er en stolt og stædig kvinde, der nægter at overlade faderens og eget livsværk til producenter, for hvem profit er prioriteret over kunstnerisk skønhed. 

 

Fallitten afværges da også i første omgang, fordi det lykkes sekretæren at skaffe tre medarbejdere fra den lokale arbejdsformidling. De skal i jobtræning og udgør billig arbejdskraft. Forstand på roser har de ingen af, men en læreproces går i gang, der skal vise sig at gå begge veje. Arbejdsgiver og ansatte har brug for hinanden, og sammen lægger de en plan, der skal afværge den truende konkurs. 

 

Et originalt værk
Under mottoet Skønheden findes, hvor du mindst venter det har Pinaud skabt et originalt værk, der placerer sig vederkvægende fjernt fra strømmen af politisk korrekte film med gabende forudsigelig persontegning og den moralske pegefinger bestandigt løftet.  

 

Plottet skæmmes godt nok af en par usandsynligheder eller tre, og kreperligt er det, at enkelte scener kammer over i sentimentalitet, når ”Duften af roser” ellers rammer tonerne rent. 

 

Men det er trods alt i småtingsafdelingen i forhold til en både charmerende og tankevækkende feel-good film. 

 

Længde: 95 minutter 

  • Medvirkende: Catherine Frot, Manel Foulgoc, Olivia Cote, Marie Petiot m.fl. 
  • Instruktør: Pierre Pinaud 
  • Manus: Fadette Drouard, Pierre Pinaud m.fl.   
  • Premieredato: d. 1. juli    

Duften af roser – I biografen 1. juli – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…