Konflikten på sygehusene bliver endnu mere skræmmende

Wikipedia

Set med patienternes øjne er det vild skræmmende, at en sygeplejerske på TV 2/FYN med et smil om munden kan true med at patienter skal dø, fordi de nedlægger arbejdet i strid med overenskomsten.

 

På Rigshospitalet kommer der lignende fra ansatte, der nu opsiger deres stillinger.

 

Den danske model bør være stendød, hvis de allersvageste skal dø, for at lønnen kan hæves med 5.000 kr. pr. måned. Et sådant system kan vi ikke have.

 

Mange andre fagforbund har taget klar afstand fra denne overenskomststridige konflikt. Tak for det. Patientforeningen har noteret sig, at en faglig leder har meddelt at ”den tredje verdenskrig” vil bryde ud, hvis sygeplejerskerne får gevinst ud af denne optræden. Hvis man ved at lade en række medmennesker dø, kan få store lønstigninger, så vil det sandsynligvis friste andre til voldsomme aktionsformer. Her må Patientforeningen sige stop. Et sådant samfund ønsker vi ikke. Sygdom er hver mands herre, vi kan alle blive syge. Vil du ønske at blive ofret på denne måde?

 

Regeringen må komme med en sundhedsreform, som kan løse og forebygge denne slags konflikter. Vi har ventet på et reformudspil i mere end 2 år. For Patientforeningen er det klart

  • At regionerne har spillet fallit i den nuværende forhandling,
  • At der er behov for en sundhedsreform, der på baggrund af grundige analyserer og kommer med løsninger for alle elementer af sundhedssystemet. Det er bydende nødvendigt og akut trængende,
  • At effektiv og realistisk planlægning af sundhedspersonalet er nødvendigt, fulgt af de nødvendige ressourcer,
  • At den nuværende arbejdskonflikter på sundhedsområdet skal løses med tvungen voldgift,
  • At Sundhedsplatformen i Østdanmark afløses at noget bedre, så medarbejdernes tid ikke misbruges,
  • At pengene skal følge patienterne – ikke murstenene,
  • At borgerne frit skal kunne vælge, hvor de vil behandles,
  • At de mange sygeplejersker, der arbejder på deltid, skal motiveres til at arbejde flere timer gennem positive tiltag, så som bedre arbejdsforhold,
  • At der generelt skal uddannes mange flere i sundhedssektoren, og
  • At kommunerne skal oprette de nødvendige elevpladser til bl.a. elevpladser for de mange unge, der gerne vil være sygeplejersker.

 

Vi lever i en tid, hvor 30.000 raske på arbejdsmarkedet netop har søgt pension samtidig med, at der mangler arbejdskraft over alt – også i sundhedssystemet. Vi skal have en samlet løsning, som skaffer flere i arbejde, så skatteindtægterne til velfærden kan bevares.

Niels Jørgen Langkilde

Formand Patientforeningen

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…