Kæl for din julevin

”Køb nu i god tid” er et fint udsagn at holde sig for øje, når det drejer sig om indkøb af vin til vor tunge, velsmagende julemad, og samtidig skal der i tiden op til juleaften kæles for de gode dråber, så druerne kommer til deres fulde ret sammen med den stegte and, gås eller flæskesteg. Forkælelsen består af nogle ganske få greb i den vinøse værktøjskasse og omfatter simpelthen blot opbevaring et mørkt og køligt sted frem til tidspunktet, hvor proppen skal trækkes op. Er den indkøbte vin en ung eller yngre udgave, så vil en dekantering gøre underværker. Plask vinen over i en karaffel eller en anden form for glasbeholder og oplev, hvordan den åbner for alle sine hemmeligheder.

 

Rødvin

 

Plaisir de Merle, 2019 Niel Bester Signature Field Blend, Simonsberg-Pearl, Sydafrika – Normalpris 299,95 kr. – Tilbudspris 199 kr. På tlf. 86419600 oplyses nærmeste forhandler.

Niel Bester er en af Sydafrikas markante kældermestre, hvis vine på det nærmeste er blevet kult. Denne signatur-vin er lavet af fem Bordeaux-druer, Cabernet Sauvignon (26,3%), Petit Verdot (26,3%), Merlot (15,8%), Malbec (15,8%) og Cabernet Franc (15,8%). Farven er dybrød, mens smagen er moden og velafbalanceret med flere lag af mørk bærfrugt, som slutter i en  lang, elegant finish. En usædvanlig flot vin. Importør: AMKA. Randers.

 

Closerie de Vaudieu, 2020 Châteauneuf-du-Pape ACDPC, Vaucluse, Rhônedalen, Frankrig – Normalpris 219,95 kr. – Tilbudspris 149,95 kr. pr. styk ved køb af 12 flasker.

Vinslottet ejes af pioner-familien Bréchet, der med Laurent Bréchet i spidsen nu dyrker topvine i den sydlige Rhônedal  på 5. generation. Vinen er det  perfekte match til and og gås. Duften af solbær og sydens krydderier vælter op af glasset, og oplevelsen bliver hængende i eftersmagen efter at have kildret mundens smagsløg. Dyr, men alle pengene værd. Og hvad gør man ikke for at please i den søde juletid. Importør: Philipson Wine, Kokkedal.

 

Bodega Vega Clara, 2017 Mario, Ribera del Duero DO, Quintilla de Onesimo, Valladolid, Spanien – Normalpris 209,95 kr. – Tilbudspris 199,95 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker.

Man skal se sig godt for, når man køber vin fra det spanske vinområde Ribera del Duero. I kølvandet på den meget positive medieomtale, som har fundet sted i se senere år, er der mange lokale vinbønder, som smykker sig med lånte fjer. Men vær bare rolig, hvis du investerer i Vega Clara får du kvalitet for pengene. 2017 Mario er lavet på et blend af 70% Tempranillo og 30% Cabernet Sauvignon og fremstår mørk og intensiv og lige så kraftig, som den er frugtig. Importør: Theis Vine, Charlottenlund.

 

Cantina di Negrar, 2018 La Preare, Amarone della Valpolicella DOCG, Classico, Negrar di Valpolicella, Italien – Kampagnepris 199,95 kr. hos MENY.

Vinen er alt, hvad en andesteg forlanger. Næsen er intens og umiskendelig fyldt med duft af tørrede bær, chokolade og kakao, mens smagen er fyldt kraftfuld med fylde af stenfrugter. Vingården var det sted, hvor man i 1939 ved en tilfældighed opfandt Amaronen. Kældermesteren havde glemt et fad med sød Recioto-dessertvin i et skummelt hjørne, og da man smagte på vinen, der nu var gæret ud, konstaterede man, at man havde fundet guld. Importør: GOBIvin, Valby.

 

Tenuta Lena di Mezzo, 2018 Monte del Frà, Valpolicella Ripasso DOC, Classico Superiore, Somma Campagna, Italien – Normalpris 169 kr. Tilbudspris 143,50 kr. pr. styk ved køb af 6 flasker

Valpolicella Ripasso betegnes ofte som Amarone-vinens lillebror. Den fremstilles af de lokale druesorter Rondinella, Corvina, Corvinone og Molinara, og finten er, at mosten blandes med druekvas fra Amarone og gennemgår en fælles gæring. På den måde opnås en koncentreret og kraftig vin, men som er lettere og mere tilgængelig end Amaronen. Importør: Propperiet, Brædstrup.

 

Cantine Quadrigato, 2017 Campellaia Rosso Benevento IGT, Guardia Sanframondi, Campania, Italien – Normalpris 99,95 kr. – Tilbud: 3 flasker for 250 kr.

For de fleste danskere vil navnet Campania i Syditalien være forbundet med Amalfi-kysten, vulkanen Vesuv og fortidsbyen Pompei, men området leverer også gode vine til fest og dagligdag. Hoveddruen er lokal og hedder Aglianico. Den har ry for at give vin, der kan måle sig med Norditaliens Baroloer. Forhandler: Supermarco, København SV.

 

Domaine de la Côte, 2017 Valreas, Côtes du Rhône Village ACRVC, Vaucluse, Rhônedalen, Frankrig – Kampagnepris 79 kr. På tlf. 86911844 oplyses nærmeste forhandler.

Rhônedalen har en mangfoldighed af velsmagende vine, og de passer specielt godt til juleaftens festmåltid med and, gås og/eller flæskesteg. De klarer også at matche tilbehøret af både rødkål, brune kartofler og Waldorfsalat i samme hug. Det kræver sin vin, og Domaine de la Côte forstår kunsten at blande Grenache og Syrah druerne til en perfekt ledsager til dansk julemad. Importør: Fortium Wine, Hinnerup.

 

Domaine Paul Mas, 2021 Plaisir de Nöel – Juleglæde, Pays d’Oc IGP, Languedoc, Frankrig – Juletilbud 65 kr.

Ingen jul uden Sigurd Müller Vinhandels årlige Xmas-specialitet Plaisir de Nöel. Den kommer fra vinmatadoren i Sydfrankrig, Jean Paul Mas, og i år har vinfolkene i Aalborg blindsmagt sig frem til nogle gode juledråber, som består af 40% Syrah, 40% Grenache Noir og 20% Mourvèdre. I et fint samarbejde leverer druerne generøse røde bærnoter, krydderi og blid frugtsødme til julemenuens mange krævende elementer. Ved køb af 12 flasker medfølger året bog med juleeventyr, hvor det i år gælder om at befri julemanden. Importør: Sigurd Müller Vinhandel, Aalborg.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…