IT-brevkasse: Hvorfor er det ikke et krav at stå frem med navn og identifikation på Facebook?

SONY DSC

Vi besvarer dine spørgsmål i IT-brevkassen

IT-sikkerhedsekspert Janus R. Nielsen fra IT-firmaet AnyTech365 besvarer spørgsmål om it-sikkerhed, IoT- og pc-problemer. Har du spørgsmål om, hvordan du sikrer dig selv på trådløse netværk eller sociale medier, hvordan du kommer sikkert gennem shopping online eller noget helt fjerde, så send os en mail med dit spørgsmål til [email protected] eller til [email protected] Når dit spørgsmål er besvaret, kan du læse det her i Den Korte Avis.

 

Facts om Janus R. Nielsen: CEO hos AnyTech365 og IT-iværksætter Janus R. Nielsen har mere end 20års erfaring inden for IT-branchen. Eventyret startede som elev i Jysks afdeling i Göteborg i Sverige. Senere hen blev han nordisk regionschef for blandt andre Corel Corporation og Computer Associates, og i 2003 etablerede han sammen med sin barndomsven sin første selvstædige forretning, MYSecurityCenter.

 

Kære brevkasse

 

Jeg er på Facebook, og her ser jeg ret mange, der har en anonym profil.

 

De kalder sig Mr. X og lignende, og de kan have de mærkeligste profilbilleder ved deres ’navn’.

 

Det undrer mig. Hvordan kan det være muligt at have en anonym profil på Facebook – især i lyset af kontrollen med brugerne i øvrigt?

 

Kan du forklare mig, hvorfor det ikke er et krav at stå frem med navn og identifikation?

 

Venlig hilsen Alice

 

 

Kære Alice,

 

Det er et ganske interessant og meget omdiskuteret emne, du tager fat i.

 

Hvorfor Facebook ikke vælger, at alle brugere skal stå frem med deres korrekte navn og identifikation, kan jeg ikke svare på på deres vegne. Men jeg har en klar idé om, hvorfor det fungerer, som det gør.

 

Facebook handler i bund og grund om at dele informationer, kommentere, debattere, lave statusopdateringer, lægge billeder op, blive medlem af forskellige grupper og følge sider med bestemte emner. Og det er i og for sig ganske harmløst. Mange brugere ønsker dog ikke at være synlige på de sociale medier. De vil have muligheden for at være medlem af bestemte grupper, uden at andre ved noget om det. Andre brugere er ikke interesserede i at kommende arbejdsgivere kan finde en på Facebook.

 

Det handler om, at der skal findes en balance. Når man logger på sin netbank, borger.dk eller andre mere seriøse sider, hvor man skal bruge sit NemiD, er det netop et krav at identificere sig. Disse sider indeholder utrolig følsom information, hvorfor det er yderst vigtigt med identifikation. Balancen mellem at skulle tilkendegive sig selv med identifikation og personlig frihed på internettet er utrolig svær. Lad os sige at Fru Møller vil oprette en profil på Facebook, fordi hun ønsker at være en del af forskellige madlavningsgrupper, som hun ikke ønsker at andre skal have kendskab til. Skal det så være et krav at Fru Møller skal stå frem med identifikation for at kunne være medlem af disse grupper?

Mht. profilbilledet, er der heller ingen krav om, som eksempelvis ved at pasbillede, at det er én selv, der skal være på billedet og at øjne osv. skal være synlige. Nogle vælger ikke at have et profilbillede overhovedet, og andre bruger billeder af deres kæledyr.

 

Når det så er sagt, er det et utrolig stort problem med anonyme og falske profiler på de sociale medier. Facebook vurderer selv, at der er op til 270 millioner falske profiler i verden. Alene i Danmark har vi store problemer med svindlere, der begår identitetstyveri på Facebook. Det har bl.a. ført til store diskussioner blandt politikere, da det ikke er strafbart eller kan anmeldes som en lovovertrædelse at stjæle en andens identitet på de sociale medier. Kendte danskere som Peter Bartram, den tidligere forsvarschef, har anmeldt identitetstyveri til Facebook et utal af gange, og det samme har tv- og radioværten Dan Rachlin.

 

Ifølge Facebook er det et krav at en bruger opretter sig i det navn, han eller hun bruger til hverdag. Og navnet skal netop fremgå af et gyldigt id, som man kan være nødsaget til at sende ind til Facebook, hvis man for eksempel har mistet adgangen til sin Facebook-konto. Nogle brugere har været udsat for, at deres navn er blevet blokeret af Facebook netop fordi ”Vi blokerer brugen af visse navne for at forhindre folk i at oprette falske eller ondsindede konti.”, lyder det fra Facebooks regelsæt.

Det lyder sådan set også meget godt, men det er ikke noget, der bliver kontrolleret grundigt ved oprettelse af en profil. Hvis brugerne vil være anonyme, kan de være anonyme. Hvis ikke en bruger vælger at kalde sig for Mr. X, kan han kalde sig for Simon Larsen uden at hedde Simon Larsen. Hvorfor Facebook ikke har valgt at identifikation ved oprettelse af en konto skal være et krav, kan være pga. temaet om kontrol og personlig frihed.

 

Det er bestemt ikke et spørgsmål om, at Facebook ikke vil slippe for de anonyme og falske profiler. Det sociale medie opfordrer i høj grad brugerne til at anmelde disse profiler og står selv for at slette ikke mindre end 500 millioner falske profiler i kvartalet.

 

I den nærmeste fremtid vil Facebook spørge dig, om de må benytte sig af ansigtsgenkendelse ved at scanne dit ansigt for bl.a. at beskytte dit privatliv. Det nye tiltag er dog valgfrit for alle på det sociale medie, så det kommer ikke de anonyme profiler til livs. Om Facebook i fremtiden vil ændre på reglerne mht. identifikation er uvist, men man kan sætte et spørgsmålstegn ved, om Facebook lever op til deres ansvar, når der florerer millioner af falske profiler på det sociale medie.

 

Med venlig hilsen

Janus R. Nielsen, IT-sikkerhedsekspert

Svaret har tidligere været bragt i Den Korte Avis, men bringes igen, da anonymitet på de sociale medier igen er til debat

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…