Inger Støjberg til syriske flygtninge: Nu er det tid til at sige tak og rejse hjem

Foto: Steen Raachou og Folketinget
Inger Støjberg har skrevet et åbent brev til syriske flygtninge
Kære syriske flygtninge
Nu er det tid til at rejse hjem igen.
Jeg var udlændingeminister, da I kom til Danmark. Jeg ved derfor helt præcist, hvad der var aftalen mellem jer og os danskere, dengang I kom. Aftalen var, at vi beskyttede jer, mens krigen rasede, men at I naturligvis skulle rejse hjem den dag, det igen blev muligt for jer.
Nu er tiden derfor kommet til, at I begynder turen hjem. Hjem for at bygge Syrien op igen. Det var aftalen – og den har I en moralsk forpligtigelse til at opfylde. Uden indvendinger og uden spørgsmål, men i taknemmelighed over for det danske folk.
Da I kom til Danmark, sagde vi klart og tydeligt til jer, at vi forventede, at I indordnede jer under de danske regler og forsørgede jer selv, mens I var her. Det har alt for få af jer levet op til. Vi har ellers gjort alt, hvad vi kan for at hjælpe jer bedst muligt. I har modtaget danskundervisning, fået vejledning og uddannelse. Vi har indgået trepartsaftaler og lavet nye ordninger til jer. Vi har med andre ord hjulpet jer efter alle kunstens regler.
Alle jer unge gav vi gode muligheder for at gå i gang med en gratis uddannelse, så der er noget at bygge videre på i Syrien. Den mulighed gav vi, selv om nogle af os godt vidste, at der med stor sandsynlighed ville opstå et ramaskrig, når vi kom dertil, hvor vi er i dag: Nemlig at forholdene nu er sådan, så I kan rejse hjem igen.
Det var ikke svært at forudse, at rektorer, debattører, røde politikere, lokalsamfund, klassekammerater, interesseorganisationer og dagbladet Politiken ville stille sig i spidsen for en kampagne for at få f.eks unge studerende til at kunne blive i Danmark, selvom behovet for vores beskyttelse er ophørt.
Når vi på trods af, at vi vidste, protesterne ville komme, alligevel gav jer disse muligheder for at studere, så gjorde vi det for at give jer de bedste forudsætninger for at klare jer godt i fremtiden i jeres hjemland. For det er netop stærke unge med uddannelse og forståelse for demokrati som jer, et land som Syrien nu har brug for. Og man glemmer jo ikke alt det, man har lært på gymnasiet i Nyborg, når man er kommet hjem til Damaskus. Heller ikke selv om man ikke når at få studenterhuen på hovedet.
Jeg kan sagtens sætte mig ind i, at det på mange måder er bedre og mere behageligt at være her i Danmark end i Damaskus. Men Danmark er ikke jeres fædreland. Danmark gav jer midlertidig beskyttelse, mens I havde brug for det, og derfor skal I naturligvis efterleve myndighedernes anvisninger om at forlade Danmark, når vurderingen er, at det er muligt. Vi har et retssikkerhedsmæssigt meget robust, fintmasket og godt system i Danmark, både når det afgøres, om man får asyl her i landet, og når det afgøres, om opholdstilladelsen inddrages igen.
Omkring 140.000 syrere er allerede frivilligt vendt tilbage til Syrien fra nærområderne, og når de kan, så kan I selvfølgelig også.
Danskerne er et generøst folkefærd, og vi har beredvilligt lagt land og velfærdssamfund til, da I havde brug for det. Men nu er behovet der ikke længere. Og jeg synes, I skal huske på, at så længe I nægter at følge myndighedernes beslutning om, at I skal rejse hjem, så optager I jo pladsen for en anden, som har mere brug for den. Der er desværre mange flygtninge i verden. Og det er derfor også nogle af dem, det går ud over, når I nægter at vige pladsen i Danmark. Det synes jeg ikke, I kan være bekendt.
Kære syriske flygtninge: Nu er tiden kommet til, at de af jer, der har fået inddraget jeres opholdstilladelse, pakker jeres ting sammen, rejser hjem og begynder genopbygningen af jeres eget fædreland. Og undervejs må I meget gerne sende danskerne en stor tak for al den hjælp, I fik, mens I havde brug for det. Det har danskerne faktisk fortjent.
Venlig hilsen
Inger Støjberg
Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…