Ny film: I lejre i Syrien betaler børn prisen for deres jihadist-forældres terrorhandlinger   

*** tre stjerner ud af seks  

 

Gorki Glaser-Müller er filminstruktør, manuskriptforfatter og multi-medie-kunstner. Han er født 1973 i Santiago, Chile, og kom til Sverige som 13-årig. CHILDREN OF THE ENEMY er hans debutdokumentarfilm, og temaet: En morfars kamp for at få sine syv (sic!) børnebørn fanget i al-Hol-lejren til Sverige – må siges at slå lige ind i en heftig, aktuel dansk debat. 

 

For skal danske børn – eller måske er det mere korrekt at tale om indehavere af dansk statsborgerskab, for hvor danske er de lige? – anbragt i lejre i Syrien have lov til at komme til Danmark? 

 

Handling
Chileneren Patricio Galvez, bosiddende i Sverige, har en datter, der sammen med sin mor konverterer til islam. Tilsyneladende er Patricio på det tidspunkt ikke særligt meget inde i billedet. 

 

Datteren gifter sig i hemmelighed med den berygtede svenske IS-terrorist Michael Skråmo. I 2014 følger hun med sin mand til krigen i Syrien i begejstring for kalifatet. 

 

Fem år senere bliver både far og mor slået ihjel, da kalifatet går i opløsning. De efterlader sig ikke mindre end syv små børn, der nu frister en trist skæbne i al-Hol fangelejren. 

 

Da Patricio finder ud af, at børnene er i live, begynder han at rykke på at få dem ud af lejren. De svenske myndigheder forholder sig imidlertid passivt, og Patricio bliver mere og mere desperat. 

 

På et tidspunkt beslutter han sig for at rejse til Erbil i den kurdiske region af Irak, i håb om at når han er på stedet i nærheden af lejren, kan han få tilladelse til at besøge børnene og efterfølgende udfri dem. 

 

Med på hele turen med sit kamera er instruktøren Gorki Glaser-Müller.  Hvordan historien og forhandlingerne ender, skal ikke afsløres her. 

 

Får vi det sande billede?
Jeg er noget spaltet i forhold til dokumentaren. Den er fundamentalt spændende også selv om den ene uge går efter den anden på det hotel, hvor Patricio er blevet installeret – i alt 45 dage. For hvad sker der nu? Er det i dag, der er et lille gennembrud? Er det i dag, Patricio kan få lov til at få adgang til lejren? Er det i dag det svenske konsulat har godt nyt til ham? Eller er han slået tilbage til start? 

 

Men mit bud er også, at hans sag alene har fået så meget opmærksomhed, fordi der er massiv mediedækning fra start til slut. Hvilket bliver et problem i forhold til autenticiteten. Adskillige scener forekommer konstruerede som i en spillefilm og ligger undertiden faretruende nær ren propaganda. Godt støttet af en dramatisk musik-lydside. 

 

Omvendt bliver der ikke stukket noget under stolen, da børnenes tilhyllede mormor dukker op på hotellet parat til at fortsætte sin islamistiske hjernevask. De optrin fremtræder ægte. 

 

Som tilskuer kan man (jeg) i den grad identificere sig med den desperation, Patricio føler: Hver dag, der går, vil forringe børnebørnenes liv – og morfar KAN bare ikke få hul igennem. 

 

Eller er det nu også det sande billede? Er den tidligere så sorgløse og ansvarsfri Patricio – optaget af sin musikprofession og sit eget liv, da datteren var ung – pludselig vokset til at blive en ansvarlig, handlekraftig, omsorgsfuld og uegennyttig bedstefar?
Eller er han i virkeligheden et nyttigt redskab for de kræfter og medier, der sætter alt ind på at få børn af jihadister ”hjem” til Sverige, Danmark, Frankrig m.fl.? 

 

Jeg er ude af stand til at afgøre det. Måske fordi begge udlægninger har noget på sig? 

 

***

Længde: 1 time 37 minutter 

  • Medvirkende: Patricio Galvez, Clive Stafford Smith, Isabel Coles m.fl. 
  • Instruktør: Gorki Glaser-Müller
  • Premieredato: d. 22. april 

Children of the Enemy OFFICIAL TRAILER Danish subtitles – YouTube

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…