Forbruget af el vokser, så hvad gør vi? I et moderne samfund er forsyningssikkerhed af el altafgørende

Colourbox

Finansminister Nicolai Wammen præsenterede 5.12.2021 en delaftale af finansloven med støttepartierne, Kristendemokraterne og Alternativet, og den omhandlede klima og miljø. Der skal bygges en ny havvindmøllepark, som vil fordoble den nuværende kapacitet og kan forsyne 2 mio. danske husstande med el – altså når vinden blæser, hvilket dog ikke blev nævnt?

 

Den danske regering regner med at kunne profitere af den nye 2 GW havvindmøllepark, men man har ikke gjort som i Norge, der har beregnet udgifterne ved verdens største vindmøllepark (3,6 GW) under konstruktion af det norske statsejede firma Equinor ved Doggerbanken i den engelske del af Nordsøen. Equinors chef Anders Opedal ønsker at udvide investeringer i vedvarende energi, men professor ved Stavanger Universitet Petter Osmundsen har udregnet, at projektet vil få svært ved at konkurrere med tilsvarende alternative energiformer – og at projektet ligefrem er urentabelt!

 

Det er også et spørgsmål,  hvor længe man kan tillade, at kraftværker, der leverer backup til vindkraft, fortsætter med at brænde biomasse – mest importeret træ fra skove i Amazonas, USA, Ghana, Rusland, de baltiske lande o.a. Sandheden om biomasse i Michael Moores film ‘Planet of the Humans’, afslører grådigheden og dobbeltmoralen hos kendte klimaaktivister som Al Gore o.a.

 

https://youtu.be/Zk11vI-7czE

 

På pressemødet 5/12 blev det nævnt, at der er et stort behov for ekstra energi til brug for brændsel til transportsektoren med produktion af power-to-x, bl.a. brint, som fremstilles ved elektrolyse og kræver megen stabil energi. Ustabil vindkraft via energiøerne vil derfor kun kunne anvendes, hvis man tilkobler backup fra kraftværker, der afbrænder ’sort’ biomasse af træ.

 

Danmark satser på power-to-x og især på brint til brændstof i fly og skibe, men ved fremstilling af brint skal der tilsættes en katalysator som platin, som findes i begrænsede mængder!

 

Et moderne samfund er totalt afhængigt af el, så forsyningssikkerheden er altafgørende. Det kan blive et problem fremover i Danmark, hvor man satser på ustabil vind og sol i stedet for stabil atomkraft. Vindkraft er storforbruger af beton, stål, sjældne jordarter o.a. som kobber til de store kabler, der fordeler strømmen til forbrugerne. Jordens ressourcer kan udtømmes, og når mængden af grundstoffer er opbrugt, må vi finde alternative stoffer og metoder. Vindkraft m/energiøer kræver mere arbejdskraft end atomkraft, hvilket kan være et problem i en tid med mangel på arbejdskraft.

 

Uden strøm går det ikke. Jeg oplevede det en gang på en ferie i Tyrkiet, hvor en veninde brækkede et ben og måtte på hospitalet. Strømmen gik på operationsstuen, men det var heldigvis kun gips, der skulle sættes på! Jeg bruger normalt kunstige stearinlys men har købt en pakke rigtige stearinlys og et par lommelygter i tilfælde at, at der bliver strømsvigt i Danmark, for når man ikke vil investere i stabil atomkraft, kan det nemt ske som nu i Grønland.

 

I Grønland for 100 år siden var forholdene mere primitive, men i dag er landet blevet et moderne samfund, så derfor var det lidt af et chok, da der for nylig skete et kabelbrud, så strømmen i Nuuk svigtede i 18 timer. Der var ingen lys og varme, og køledisken i fødevarebutikken måtte smide deres optøede frosne varer ud. Folk satte sig i deres biler, som kørte i tomgang for at give varme, og det var heldigvis ikke elbiler, som ikke ville kunne oplades.

 

I 1928 emigrerede min mands bedsteforældre til Canada –  fra en gård på Fyn med el og badeværelse over til et lille træhus på prærien, hvor de boede i 17 år uden el og rindende vand med kun et komfur til opvarmning. Reklamen for at lokke folk til Canada var bl.a.: The Canadian Winter is a real Blessing (den canadiske vinter er en ren velsignelse), for der var ikke behov for køle- og fryseskab, når der var minus 30 grader C udenfor! Det er i dag ikke en ønskværdig tilværelse.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…