Hvis du efterlyser noget, du har fået stjålet, på Facebook, så lad være med at skrive dit telefonnummer – her kan du se hvorfor

Colourbox

En 24-årig mand fra Aarhus fik for nogle måneder siden stjålet sit fotoudstyr. Han efterlyste det på Facebook og opgav sit telefonnummer.

 

Det skulle han ikke have gjort.

 

I søndags blev han ringet op af en ukendt person, der kunne fortælle, at han vidste, hvor det stjålne fotoudstyr befandt sig.

 

Så kom det: Den ukendte mand i telefonen ville skam gerne give sin viden videre … hvis han altså fik overført en ’findeløn’ på 5.000 kr. til sin bankkonto.

 

Manden opgav en adresse, hvor fotoudstyret skulle befinde sig.

 

Det viste sig dog, at personerne, der boede på den pågældende adresse, ikke kendte til noget stjålet fotoudstyr.

 

Samme trick brugt med højtryksrensere

Samme søndag blev en 39-årig mand fra Ørsted udsat for det samme svindelnummer. Denne gang drejede det sig om nogle stjålne højtryksrensere og andet udstyr til rensning. Også her blev udstyret efterlyst på Facebook.

 

Igen blev offeret ringet op af en ukendt person, der sagde, at han vidste, hvor det stjålne rensningsudstyr befandt sig. Men for at afsløre adressen skulle han altså lige have indbetalt 5.000 kr. på en bankkonto.

 

Den 39-årige fra Ørsted syntes, at manden i telefonen virkede troværdig. Så han overførte de 5.000 kr. til kontoen og fik oplyst en adresse i Haderslev, hvor det stjålne rensningsudstyr skulle være.

 

Men der skete det samme endnu engang: Beboerne på den pågældende adresse havde ingen anelse om noget med et rensningsudstyr.

 

Til gengæld havde svindleren altså fået indbetalt pengene på en bankkonto.

 

Politiet advarer

En let og ligetil måde at komme til penge på. Hvis altså offeret ikke når at tænke, at hele arrangementet lugter mærkeligt.

 

Østjyllands Politi, der ikke umiddelbart har set denne fremgangsmåde tidligere, har nu udsendt en advarsel i politirapporten: Man skal tænke sig godt om, når man offentligt efterlyser stjålne genstande på for eksempel Facebook.

 

”Lad være med at skrive dit telefonnummer på en sådan efterlysning, da du risikerer, at nummeret bliver misbrugt. Og lad være med at overføre penge til en person, du ikke kender, før du har sikret dig, at du faktisk også får de genstande, som du er blevet lovet.”

 

Det giver selvfølgelig ikke nogen sikkerhed imod, at man bliver bestjålet. Men det giver i hvert fald en sikkerhed for, at man ikke først bliver bestjålet, hvorefter man ydermere betaler en net sum til svindleren – uden at få noget ud af det.

 

Det gode råd er hermed givet videre. Man skulle jo nødig blive til grin for egne penge.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…