Hun kalder museer ‘racistiske’: “alt er hvidt selv deres vægge” – nu får hun støtte fra Statens Kunstfond

Dina El Kaisy Friemuth går på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hun var sidste år med til at smide en historisk buste i havnen som en kritik af Danmarks kolonihistorie.

 

Dina El Kaisy Friemuth, der er tysk-egypter har vekslet imellem at bo i København og i Berlin, men har tilbragt en stor del af sin skoletid i Danmark, skriver DR.dk, der har interviewet hende. Her er et mindre citat fra interviewet.

 

Dina El Kaisy Friemuth har netop nu en udstilling på “kunstmuseet Overgaden” i København. Her er “hovedværket en videooptagelse, hvor hun går rundt på Neues Museum i Berlin, der har en samling af gamle egyptiske artefakter, skriver DR.dk og fortsætter:

 

Der er en olm stemning i dele af videoen, for Dina El Kaisy Friemuth er mildest talt ikke begejstret for udstillingen.

 

Hendes udstilling hedder ‘No History At All’, og den sætter spørgsmålstegn ved den måde, vi i Europa udstiller kulturskatte fra tidligere kolonilande på vores museer.

 

Udstillingen har fået støtte fra Statens Kunstfond.

 

Ved at blive ved med at udstille den slags kulturskatte på vestlige museer, opretholder man den fortælling, mener kunstneren, der synes, den slags museer er racistiske, ifølge DR.dk.

 

– Som brunt menneske føles det mærkeligt at gå ind på de her hvide institutioner, hvor alt er hvidt. Og jeg mener ikke bare, at de mennesker, der arbejder der, er hvide. Alt er hvidt. Selv deres vægge, siger Dina El Kaisy Friemuth til DR.dk.

 

Alt sammen taler det ifølge kunstneren ind i en fortælling om den hvide hudfarve som den ypperste – en fortælling, Dina El Kaisy mener lever i underbevidstheden på os alle sammen – især her i Skandinavien.

 

Har danske museer iøvrigt hvide vægge???

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…