Hjælp dine nære med at sænke alkoholforbruget

Foto: Colourbox
Danskernes forbrug af alkohol stiger. Over 860.000 drikker for meget, og selv et mindre overforbrug kan få skadelige konsekvenser. Vi vil helst ikke snakke om vores forbrug, og imens er venner, familier og kollegaer bekymrede og vil gerne række ud – men de har svært ved at tage samtalen, viser en undersøgelse i anledning af Alkoholkampagne uge 40.

54 procent mener, at vi i Danmark drikker for meget alkohol. Det viser en ny befolkningsundersøgelse, som Alkohol & Samfund og TrygFonden har fået foretaget i anledning af Alkoholkampagne uge 40.

 

Hver tredje har ifølge undersøgelsen personer i det nærmeste netværk, der drikker lidt for meget – men 2 ud af 3 har svært ved at tage fat i vedkommende og tale om det. Selvom lysten er der, så ser vi tiden an.

 

Mange opfatter alkohol som en del af at ”nyde livet”, og det kan være vanskeligt selv at erkende, at man har et overforbrug.

 

– Danskerne mener, at et kærligt puf fra ens nærmeste vil være den bedste måde at få nogen til at drikke mindre på, men langt de fleste har rigtig svært ved at tage skridtet og give dette afgørende puf, fordi de ikke ved, hvordan de skal begynde samtalen. Derfor sætter vi sammen med TrygFonden fokus på, hvordan man kan få gang i samtalen, som kan være nøglen til at bryde dårlige alkoholvaner, siger Ida Fabricius Bruun, direktør i Alkohol & Samfund.

 

Vi ved, hvad der virker – men vi skal turde tage skridtet!

Skal man have en person med et overforbrug til at drikke mindre, er der ofte brug for et kærligt puf fra dem, der står vedkommende nær:

 

– Vi ved, at vejen ud af et mildt alkoholproblem er hjælp fra de mennesker, der betyder allermest. Alligevel har de fleste af os rigtig svært ved at tage det afgørende skridt og påpege problemet over for den, de holder af. Men det er vigtigt, vi gør det. Også selvom det er svært og kan virke grænseoverskridende. Husk på, at vi ved at tage en snak, udviser omsorg og prøver at hjælpe, siger Bjarne Stenger Elholm, leder af Alkolinjen, og fortsætter:

 

Det skal ikke være en konfrontation med anklager og kritik, men en stille og rolig snak om, at du er bekymret og ked af at se og opleve, at en, der betyder meget for dig, drikker for meget. Du skal tage snakken, netop fordi du holder af personen, og fordi du gerne vil have, at personen får det bedst mulige liv både helbreds- og trivselsmæssigt. Hvis forbruget eskalerer, bliver det kun meget sværere at gøre en forskel.

 

For langt fra – eller for tæt på

Selvom to tredjedele synes, det er en svær snak at tage hul på, tilkendegiver langt over halvdelen i den nye undersøgelse, at de gerne ville tale med og støtte deres nære, hvis de havde et alkoholproblem. Det præsenterer også et velkendt dilemma:

 

– Vi kan enten føles os for langt fra eller for tæt på for at kunne tage samtalen. Derfor kan pårørende med fordel selv søge støtte først til at tage samtalen, lyder rådet fra Bjarne Stenger Elholm.

 

Efter sidste års alkoholkampagne uge 40 henvendte flere sig til Alkolinjen og alkoholbehandlingerne for at få råd og hjælp.

 

– Når mere end 800.000 danskere drikker mere, end hvad godt er, så er der også mange, der kalder på en ændring i vores kultur og forhold til alkohol. Hvis man selv oplever, at et glas vin om dagen er blevet til en halv flaske eller hvis venner eller familie tager fat i en med en bekymring, så skal man vide, at det er muligt at få kontrol over sit forbrug. Først og fremmest er det en god idé at få en større bevidsthed om, hvor meget, hvor og hvornår man drikker. På den måde kan man også bedre sætte sig nogle mål for, hvor meget alkohol man vil drikke, siger Frederik Mühldorff Sigurd, projektchef i TrygFonden.

 

Alkohol & Samfund og TrygFonden giver en række gode råd til, hvordan man selv kan få kontrol over sit alkoholforbrug, og hvordan man som pårørende kan få hul på samtalen med ens nære, der drikker lidt for meget.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…