Ellemann hænger ud over afgrunden: Endnu et fremtrædende V-medlem forlader partiet

Britt Bager (Foto: Folketinget)

Britt Bager forlader Venstre og skifter til Det Konservative Folkeparti.

 

Det er et stort slag for Jakob Ellemann og Venstre.

 

Britt Bager har været en stemmesluger for Venstre i Østjylland.

 

Hun har haft tunge poster for Venstre. Hun har været politisk ordfører, kulturordfører og statsrevisor for partiet.

 

Britt Bager har længe været utilfreds med Jakob Ellemanns ledelse af partiet. Hun stemte imod en rigsretssag mod Inger Støjberg. Og hun går ind for en stram udlændingepolitik.

 

Hun begrunder sit skifte med, at Venstre “er blevet mere liberalt end borgerligt”. Med det mener hun blandt andet, at hun ønsker et folkeligt parti med stram udlændingepolitik og vægt på en stærk nationalstat.

 

Dermed understreger Britt Bager, at Ellemann efter hendes mening har fjernet partiet fra borgerligt-konservative kerneværdier til fordel for de mere liberale dele af Venstre, der i højere grad bevæger partiet i retning af Det Radikale Venstre.

 

Fortsætter Inger Støjbergs værdipolitiske opgør med de meget liberale

Britt Bager føjer sig således til det værdipolitiske opgør med den meget liberale fløj i partiet, som ikke mindst Inger Støjberg længe har tegnet.

 

Britt Bagers opgør med Jakob Ellemann er således et led i et større opbrud i den borgerlige lejr. Et opbrud, som kan give Venstre meget alvorlige sår, og som efterhånden kan undergrave Ellemanns position.

 

Ellemanns store nedtur

Britt Bagers exit er et nyt stort nederlag for Ellemann.

 

Inger Støjberg, Lars løkke og Marcus Knuth har også forladt Venstre.

 

Marcus Knuth er i dag politisk ordfører for De Konservative.

 

Venstre er på det seneste styrtdykket i meningsmålingerne.

 

I går fik partiet kun 11,9 procent i en måling fra Voxmeter.

 

Socialdemokratiet var kun ét mandat fra at være tre gange så stort som Venstre.

 

Det kan meget vel tænkes, at Jakob Ellemanns trængsler ikke standser her. Han har tydeligvis ikke formået at holde sammen på de forskellige politiske og ideologiske strømninger i Venstre. Og han skaber specielt en voksende oprørsstemning i den borgerligt-konservative del af partiet.

 

Man kan ikke udelukke, at flere vil forlade Venstre. Det kunne blandt andet være nogle af dem, der ligesom Britt Bager stemte imod en rigsretssag mod Inger Støjberg.

 

Jakob Ellmann hænger nu ud over afgrunden. Med fremtrædende partifæller, der flygter. Med voksende politiske uenigheder. Med vælgerflugt i stor stil.

 

Det rumler med historiske forandringer hos de borgerlige

Med Jakob Ellemann i spidsen kan Venstre opleve et fald, der svarer til det, som De Konservative oplevede efter Poul Schlüter.

 

Hvis partiets tilslutning fortsætter på partiets nuværende lave niveau – eller bliver endnu lavere – og hvis de interne splittelser udvikler sig yderligere, kan Ellemann havne i en krise så dyb, at han ikke holder som leder. Og Venstre kan miste sin førende rolle i blå blok.

 

Det rumler med historiske forandringer i det borgerlige Danmark.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…