Den røde front slår revner: Enhl. og RV angriber Tesfaye for at støtte grænsemure i Europa

Der var et højst bemærkelsesværdigt møde i EU i sidste uge. De europæiske lande er vendt på en tallerken og siger nu, at de vil beskytte Europas grænser mod strømme af migranter fra Afghanistan.

 

Det det har ikke fået den store omtale, måske fordi det opsigtsvækkende indhold ikke huede de politisk korrekte journalister. Men nu begynder regeringens røde støttepartier at råbe op.

 

På mødet tirsdag i EU drøftede asylansvarlige ministrer fra 27 EU-lande udviklingen i Afghanistan og risikoen for nye flygtningestrømme.

 

FN’s Flygtningehøjkommissariat (UNHCR) har advaret om, at der kan være 500.000 afghanske migranter på vej ud af Afghanistan.

 

Nabolandene som især Pakistan husede ved slutningen af sidste år allerede 2,2 millioner afghanske migranter. Og de vil ikke have flere.

 

Tyrkiet vil heller ikke tage imod flere. Tyrkerne er ved at få nok, og Erdogan skal snart på valg.

 

Så hvad gør Europa, hvis – eller når – store strømme af afghanske migranter sætter kursen mod Europas grænser?

 

Vil de gør som i 2015, hvor Europas grænser stod åbne for hundrede tusindvis af syriske migranter. Men især Ungarn og Slovenien som eneste undtagelser.

 

Dengang blev de helt grove gloser brugt af andre EU-lande mod de to lande, fordi de beskyttede deres grænser med blandt andet mure og pigtråd.

 

Men nu er EU-ledere næsten alle som én vendt på en tallerken. Nu går de ind for at beskytte grænserne med kontrol, mure og hegn.

 

Det er især Grækenland, der har grænse mod Tyrkiet, der går særdeles kontakt til værks. De bygger en mur foreløbig langs 40 kilometer af deres grænse. Og sætte desuden andre initiativer i værk.

 

Desuden bygger Polen og Litauen nu også grænsemure. Og andre er på vej.

 

Grænsekontrollen bliver styrket både ved de ydre og indre grænser.

 

På EU-mødet var det kun Luxembourgs socialdemokratiske udenrigsminister, der talte mod grænsekontrol.

 

Han mente, at EU skulle give tilsagn om at modtage mellem 40.000 og 50.000 afghanske migranter.

 

Han kritiserede Østrigs kansler Sebastian Kurtz, der meget direkte har sagt, at Østrig ikke skal tage imod flere afghanere.

 

Men han fik absolut ingen støtte fra de andre EU-lande.

 

Tværtimod bakkede flere op om Kurtzs stramme kurs.

 

Efter mødet sagde Mattias Tesfaye til TV2:

 

“Mure er en del af løsningen”.

 

“Det var en fejl at kritisere Ungarn i 2015 for at bygge grænsemure. Nu er der heldigvis mange europæiske lande, der bygger fysiske barrierer mod de lande EU grænser op til, sagde han.

 

Det er faldet to af regeringens støtte partier for brystet.

 

Den radikale Kathrine Olldag kalder det “bizar” og “helt ude i hampen”. (Berlingske 6.9):

 

“Det med at begynde at hegne egne landegrænser ind er jo en meget usolidarisk og kontraproduktiv tilgang til et fælles, globalt problem – flygtningekrisen. Problemet forsvinder jo ikke ved, at man brygger en mur. Det er super bizart, at han ikke synes, at vi skulle have kritiseret Orbán for det.”

 

Rosa Lund fra Enhedslisten kalder det “sludder” og “verdens dårligste ide” at bygge grænsemure. Hun tager stærkt afstand fra Tesfayes holdning til Orbán.

 

Men det stopper ikke Tesfaye fra nye meldinger, der kan provokere de røde støttepartier.

 

Pigtråd til Litauen

Mattias Tesfaye siger, at han vil hjælpe Litauen med at stoppe strømmen af migranter fra Hviderusland.

 

Mange af dem kommer fra Irak og vil videre til Europa.

 

For at stoppe dem, sender den danske regering nu blandt andet 15 kilometer pigtrådshegn, som skal forstærke grænsen mod Hviderusland. Det betaler Litauen cirka 5,5 millioner kroner for.

 

– Vi har en del mere, som kan bruges ved en ekstrem situation på den dansk-tyske grænse, hvis der kommer en voldsom massetilstrømning, siger Tesfaye til ritzau.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…