NY FILM: En døende, enlig fars kamp for at sikre hans 4-årige søns fremtid  

**** Fire stjerner ud af seks 

 

Uberto Pasolini er både manuskriptforfatter og instruktør på NOWHERE SPECIEL og får her ordet for motivationen til at lave en film om en døende far til en lille dreng: 

 

”Jeg havde læst en artikel om en døende far, som forsøgte at finde en ny familie til sin 4-årige søn. Selvom filmens hovedkarakter befinder sig i en dramatisk situation, var det en sikker beslutning allerede på manuskriptniveau at formidle historien på en meget nænsom og ”stille” facon og at komme så langt væk fra melodrama og sentimentalitet som muligt.” 

 

Faderen bliver spillet af James Norton, der er kendt fra Greta Gerwigs ”Little Women.” 

 

Handling
John (James Norton) er vinduespudser, og så snart han har fri fra arbejde, tager han sig af sin 4-årige søn, Michael (Daniel Lamont). Moderen er russisk og har forladt både mand og barn og er taget tilbage til hjemlandet, da Michael er ½ år gammel. 

 

Da John får at vide, at han kun har få måneder tilbage at leve i, begynder han at lede efter en familie, der kan adoptere den lille dreng. Han har i udgangspunktet nogle idealforestillinger om, at i det øjeblik, han møder de potentielle adoptiv-forældre, vil han vide, at netop den familie kan skabe den helt rigtigt ramme for sønnen. 

 

Johns snarlige død prøver han at holde skjult for Michael, men i takt med, at John bliver dårligere, presses han til at indse, at han er nødt til at forsøge at formidle, hvad der skal ske. 

 

Undervejs i forløbet bliver John mere og mere usikker på, hvilken familie der skal satses på. Mange byder sig til, men John har ikke den rigtige mavefornemmelse og bliver i tvivl om, han overhovedet kender sin søn godt nok til at træffe det rigtige valg for ham. 

 

Hvem loddet ender med at falde på, skal ikke afsløres her. 

 

”Nowhere special” er en fin og rørende film
”Nowhere special” er en fin og rørende film, og Daniel Lamont klarer sin rolle formidabelt. 

 

Jeg har imidlertid lidt svært ved helt at fæste lid til de to hovedpersoner. Far er lidt for veltrimmet, lidt for fantastisk, lidt for tålmodig, lidt for kærlig, lidt for meget af alt det gode – der er kun en eneste scene i filmen (måske to), hvor han sparker til sin bil, at vreden, aggressionen og smerten for alvor får lov til at komme til udtryk. 

 

Flere scener er trukket unødigt tårepersende ud, til trods for instruktørens erklærede hensigt om ” at komme så langt væk fra melodrama og sentimentalitet som muligt”. Det lykkes ikke set igennem mine briller.    

 

Men selv om troværdigheden ville have været øget, hvis far og søn havde været bare lidt mindre perfekte, så står tilbage, at ”Nowhere speciel” bestemt er værd at bruge tid på.   

Længde: 96 minutter 

  • Medvirkende:  James Norton, Daniel Lamont, Eileen O’Higgins m.fl. 
  • Instruktør: Uberto Pasolini 
  • Manus: Uberto Pasolini 
  • Censur: Tilladt for børn fra 7 år 
  • Premieredato: d. 23. september 

NOWHERE SPECIAL trailer – biografpremiere 23. september – YouTube

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…