Omkring jul steg coronasmitten – nu må alt sættes ind på, at det ikke sker igen omkring påske

Akutafdelingen på Centralsygehuset i Herning (Foto: Ole Sørensen)

Tiden omkring jul sidste år satte fornyet skub i coronasmitten i Danmark. Siden da har der været en række alvorlige udbrud – stort set alle med udgangspunkt i indvandrertætte områder.

 

Selv om der gøres en betydelig indsats, kan man på ingen måde påstå, at der nu er styr på smittesituationen i Danmark.

 

Derfor er det ubetinget vigtigt, at der fortsat er en tæt kontrol med smittens udvikling og en vilje til at slå virkningsfuldt ned, når der er tendens til, at tingene kommer i skred.

 

En forhastet genåbning kan volde skader, som er svære at genoprette

I en situation som denne er det dødsensfarligt, hvis politikerne bare puster til befolkningens forståelige forhåbninger om en rask genåbning af samfundet.

 

Gang på gang har vi set, hvor megen skade forhastede genåbninger kan medføre – i Danmark og endnu mere i udlandet. Vi ikke gentage disse fejl.

 

For hvis man først sætter gang i en ny smittebølge med forhastede åbninger, viser al erfaring, at det kan blive meget vanskeligt at få situationen under kontrol igen.

 

Julen satte ny gang i coronasmitten

Situationen stiller store krav til politikernes ansvarlighed.

 

Denne ansvarlighed bør i høj grad udvises op til og under påsken. Ferietider er tider, hvor mange gerne vil give lidt los i forhold til det stramme coronaliv. Men dermed vokser risikoen for nye smitteudbrud.

 

Vi så, hvordan julen satte ny gang i coronaen i Danmark. Langt de fleste danskere opførte sig gennemgående meget disciplinerede. Men samlet set blev der lige præcis lindet så meget på folks adfærd, at det hurtigt kunne ses på smitteniveauet.

 

Sådan er det gået galt i andre lande

I udlandet ser man også land efter land, der svinger mellem overilede åbninger, stigende smitte og kraftige nedlukninger for at genvinde kontrollen.

 

Netop nu har Italien under den nye regeringsleder Mario Draghi indledt en drastisk opbremsning i samfundslivet – for at undgå en ny katastrofe som den, der ramte italienerne ved pandemiens begyndelse.

 

Lande som Tyskland, Norge og Portugal har også måttet opleve, at man er kommet for langt ud i sine åbningsdrømme og har måttet slå bak.

 

I Danmark har vi undgået den slags dramatiske op- og nedlukninger. Men også her er der risiko for, at det hurtigt kan gå galt, hvis politikerne har hele hovedet fuldt af åbninger, mens de helst ikke taler for meget om fortsat vilje til stram disciplin.

 

Således varmer flere borgerlige politikere op til påsken med krav om mere åbning. Derimod hører man fra deres side ikke meget til advarsler om, at vi skal passe på – ikke mindst i en ferietid, hvor alle har lyst til at slippe tøjlerne.

 

Virolog advarer

Fra en virolog som Allan Randrup Thomsen lyder der advarsler. Men især i blå blok er der meget ensidig fokus på budskaberne om, at vi nu skal rask i gang med åbninger.

 

Sandt er det, at vi skal bruge enhver forsvarlig lejlighed til at åbne det danske samfund yderligere. Men sandheden er også, at det bør ske kontrolleret, gradvist og forsigtigt.

 

Vi skal ikke have et skridt frem og to tilbage

Vi har absolut ikke brug for et påskeeventyr, der så efterlader os med alvorlige tømmermænd bagefter.

 

Det er ikke en tilstrækkelig politik at sige korte mellemrum, at vi snart skal åbne noget mere.

 

Der er brug for mere konkrete og omhyggelige vurderinger af, hvad situationen kan bære – og hvad der stadig er for farligt.

 

Hvis vi ikke er meget bevidste om det, kommer vi til at tage ét skridt frem og to tilbage.

 

Vi har brug for to skridt frem – og så to skridt mere, når vi kan se, at situationen er under fuld kontrol.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…