Dyre gæster: Langt over tusinde nye asylansøgere plus de afviste koster i øjeblikket danskerne over 800 millioner kroner årligt

Asylansøgere ankommer til Hovedbanegården i København (Arkivfoto: Steen Raaschou)

Hver dag passerer nye asylansøgere den danske grænse og bliver efterfølgende indkvarteret i et asylcenter.

 

Og de er allerede ved ankomsten dyre gæster.

 

Sammen med de afviste asylansøgere, som Danmark i øjeblikket har svært ved at komme af med, koster de i øjeblikket danskerne 808 millioner kroner årligt.

 

Beløbet er baseret på Udlændinge- og Integrationsministers beregninger for 2020, der viser, at de udgifterne per person i de danske asylcentre var på små 335.000 kroner årligt.

 

Over to tusinde på asylcentrene

I år er der helt aktuelt ved udgangen af oktober ankommet i alt 1.560 asylansøgere.

 

Sammen med de 852 afviste asylansøgere i udsendelsesposition, som ligeledes ved udgangen af oktober befandt sig på landets asylcentre, udgør de nu i alt 2.412 personer.

 

Og altså til den nette sum af som nævnt små 335.000 kroner årligt per person.

 

Ministeriet oplyser, at beløbet blandt andet dækker udgifter på årsbasis til ”indkvartering og underhold af asylansøgere” på små 149.000 kroner per person samt ”drift og tilpasning af indkvarteringssystemet” med en udgift på næsten 111.000 kroner per person.

 

Der er ifølge ministeriet tale om gennemsnitlige beløb, da nogle asylcentre, for eksempel børneasylcentre og udrejsecentre, er dyrere i drift end andre.

 

Allerede nu er det dyrere end hele sidste år

Sidste år løb udgifterne til driften af asylcentrene op i 767 millioner kroner, og det beløb er som nævnt allerede nu ved slutningen af oktober en del højere.

 

Det skyldes blandt andet, at tilstrømningen af asylansøgere ved udgangen af oktober nu har oversteget antallet af personer, der søgte asyl i 2020

 

Sidste år søgte i alt 1.515 personer asyl i Danmark. Ved udgangen af oktober i år var antallet af asylansøgere nået op på 1.560.

 

Antallet af afghanere næsten femdoblet

Stigningen skyldes især, at antallet af afghanske asylansøgere gennem de sidste par måneder er steget voldsomt i forhold til tidligere.

 

Medens i alt 69 afghanere i hele sidste år søgte asyl i Danmark, er det antal i år ved udgangen af oktober nået op på 313 afghanske asylansøgere.

 

Alene i oktober måned udgjorde afghanerne cirka halvdelen af de 275 personer, der i denne måned søgte asyl i Danmark.

 

Udkonkurrerer syrere og eritreere

Hidtil har den månedsvise tilstrømning af asylansøgere været præget af syrere og eritreere som de to absolut største grupper, men det forhold er nu ændret, efter at afghanerne i et stort stigende antal er begyndt at dukke op.

 

Januar var atypisk, men i en sammenligning mellem månederne februar og oktober ser udviklingen i antallet af asylansøgere fra de tre lande således meget sigende ud:

 

Februar.      Syrien: 26  –  Eritrea: 30  –  Afghanistan:     4

Oktober.     Syrien: 35  –  Eritrea: 26  –  Afghanistan: 136

 

De evakuerede afghanere

De omkring syv hundrede afghanere inklusive familiemedlemmer, der blev evakueret fra Kabul i august måned, er ikke med i denne opgørelse over asylansøgere.

 

Medens politikerne diskuterer om de skal have mulighed for at søge asyl eller ej, opholder de sig i øjeblikket i Danmark under en særlov, som Folketinget vedtog den 11. august i år.

 

Selvom de er indkvarteret i landets asylcentre, indgår de således af samme grund heller ikke i avisens beregninger over de aktuelle samlede årlige udgifter til asylansøgere og afviste asylansøgere i udsendelsesposition.

 

Kilder til denne artikel:

https://us.dk/media/10477/hjemmeside-oktober-2021.pdf

 

https://hjemst.dk/media/9457/udsendelser-og-udlaendinge-i-udsendelsesposition-oktober-2021.pdf

 

https://us.dk/media/9141/tal_og_fakta_2020.pdf

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…