Desperate tyske politikere vil nu tvinge folk til corona-vaccine – Danmark tager en helt anden vej

Tysklands nye forbundskansler, socialdemokraten Olaf Scholz, vil nu indføre en vaccinepligt for befolkningen. Noget lignende blev for nylig indført i Østrig.

 

Også det nye tyske regeringsparti, De Grønne, erklærer sig villige til at indføre en vaccinetvang. Det siger partiets frontfigur Robert Habeck.

 

Dette er et opsigtsvækkende kursskifte.

 

Både Socialdemokratiet, De Grønne og det tredje regeringsparti, De Frie Demokrater, har tidligere pure afvist at bruge tvang til at sikre vaccinering af befolkningen.

 

Men nu taler både regeringspartierne og dele af den borgerlige opposition (CSU) om en vaccinepligt, der minder om Østrigs.

 

Tvang til at lade sig vaccinere

Det skyldes ganske enkelt, at den nye regering ikke aner, hvad den ellers skal gøre. Hvis det alene overlades til folk selv at finde ud af, om de vil vaccineres, vil den ganske udbredte vaccineskepsis i befolkningen kunne føre til, at alt for få bliver vaccineret.

 

Derfor tyer de politikere, der tidligere har tordnet mod tvang, nu til at foreslå vaccinering … med tvang. Selvfølgelig ikke fysisk tvang, men en lovpligt til at lade sig vaccinere.

 

Det skal nok give ballade fra de mange tyskere, der i forvejen synes, at myndighederne blander sig alt for meget i, om de bliver vaccineret eller ej. De vil have deres vaccineskepsis i fred, og de synes, at staten/politikerne blander sig for meget i deres liv.

 

Denne holdning findes tilsyneladende også i en stribe andre europæiske lande.

 

Anderledes i Danmark

Men danskerne reagerer anderledes. En måling tyder på, at de fleste herhjemme ikke synes, at politikerne blander sig for meget i, om folk bliver vaccinerede. De synes tværtimod, at politikerne gør for lidt.

 

Det afspejler et særligt træk ved det danske samfund sammenlignet med så mange andre lande: Der er en meget høj tillid i vores samfund. Tillid til hinanden. Men også tillid til, at det er muligt for befolkningen at holde politikere og myndigheder i ørene.

 

De seneste data fra det såkaldte Hope-projekt, der løbende undersøger danskernes adfærd og holdninger i forhold til corona-smitten, viser et opsigtsvækkende resultat:

 

Danskerne: Myndighederne gør for lidt

Hvor mange borgere i andre europæiske lande groft sagt mener, at myndighederne blander sig for meget i, hvordan man skal tackle corona, så er der nu for første gang et lille flertal af danskere, der mener, at myndighederne gør for lidt.

 

Dette flertal synes ikke, at rådene fra sundhedsmyndighederne i øjeblikket er tilstrækkelige til at undgå smittespredning. Myndighederne er ikke faste nok i mælet, når det drejer sig om, hvordan smitten skal bremses, lyder den folkelige besked.

 

Professor Michael Bang Petersen, der leder Hope-projektet, siger til Politiken:

 

”Vi kan ikke sige, hvad der efterspørges. Om det er guidelines, om man savner svar på, hvorvidt man skal aflyse sin familiefrokost om to uger, om det er restriktioner? Om det er tiltag, som folk har brug for.”

 

Bang Petersen fortsætter:

 

”Der bliver jo talt om, at folk selv tager initiativer og aflyser arrangementer. Det er jo indikationer på samme tendens, at man så at sige tager sagen i egen hånd.”

 

Denne (ret moderate) kritik af myndighederne, der omtales her, drejer sig ikke om, at myndighederne blander sig for meget i borgernes liv med lovgivning og tvang.

 

Den drejer sig om, at myndighederne på det seneste har givet borgerne for sparsomme anbefalinger om, hvordan de skal håndtere den nye situation.

 

Den danske tillid

Danskerne har et selvbevidst forhold til politikere og myndigheder. De vil absolut ikke have noget med tvangsvaccinering. De overvejelser, som de hårdt trængte tyske politikere nu er kommet ud i, ville absolut ikke falde i god jord.

 

Men for danskerne er alternativet til tvangsvaccinering ikke kaos og galopperende smitte. Alternativet er ansvarlighed og tillid.

 

Den danske befolkning har udvist stor ansvarlighed i forhold til corona (den store undtagelse er en række indvandrermiljøer).

 

Sammenlignet med andre lande – for eksempel Tyskland – er der en stærk sammenhængskraft i det danske samfund. Der er kort afstand mellem folk. Og der er kort afstand mellem borgere og politikere. Det skaber tillid.

 

Borgerne har tillid til, at politikerne er indstillet på og også nødt til at lytte til dem. Og politikerne har tillid til, at borgerne alt i alt er ansvarlige i forhold til de udfordringer samfundet står over for.

 

Tillid erstattes af tvang

Denne gensidige tillid har bragt det danske samfund bedre gennem corona-pandemien end så mange andre europæiske samfund. Og den har betydet, at vi ikke har haft behov for at føre giftige debatter om vaccinetvang.

 

Den helt afgørende forklaring på, at den nye tyske regering nu kredser om tvangsvaccinering, er, at der ikke er den fornødne tillid i det tyske samfund. Tillid mellem borgere og politikere. Tillid mellem borgere indbyrdes.

 

Når tilliden mangler, rykker tvangen ind i stedet.

 

 

Tyskernes tillid til deres nye regering synes ikke specielt stor. Og den tyske regerings tillid til, at befolkningen kan finde ud af at løse corona-problemerne uden tvang (vaccine-tvang), viser sig nu. Det er baggrunden for, at regeringen nu varmer op til at bruge vaccine-tvang.

 

Anderledes med danskerne. de vil gerne have, at myndighederne bliver mere udfarende og aktive i indsatsen mod corona. Det ville de jo ikke gøre, hvis de nærede en dyb mistillid til selvsamme myndigheder.

 

Men en sådan mistillid findes i mange andre europæiske lande, herunder altså Tyskland.

 

Det skal nok gå galt

Man kan tale om en ond cirkel:

 

Når politikere og myndigheder svigter borgerne, skaber det mistillid i befolkningen. Tysklands slappe udlændingepolitik har været med til at skabe en sådan folkelig mistillid.

 

Denne mistillid presser politikerne ud i at satse på tvang for at få bugt med smitten. Men det gør kun ondt værre.

 

Den nye tyske regering sidder nu i denne suppedas. Guderne må vide, hvor galt det kan gå, hvis den virkelig gør alvor af at tvinge vrangvillige borgere til at blive vaccinerede.

 

I Danmark er situationen en anden. Her fyger det ikke med mistillid og tvangsforanstaltninger. Her kræver folket i stedet, at regering og myndigheder kommer med flere konstruktive ideer til, hvordan vi alle får bragt smitten under kontrol.

 

Der er tvangens vej, og der er tillidens vej. Tyskland bevæger sig nu ud ad tvangens vej. Det skal nok gå galt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…