Der er ikke vaccine nok til alle, og noget af vaccinen er for dårlig – Danmark under hårdt pres

healthcare and medical concept - male doctor holding syringe with injection

Den Korte Avis kunne i går berette om alvorlige problemer med leveringen af corona-vaccinen.

 

EU-landene har for lidt af vaccinen. Det hænger sammen med, at store medicinalkoncerner, der har produceret vaccinen i Europa, foretrækker at sælge den andre steder i verden. Specielt i USA, hvor de kan tjene flere penge på den.

 

Selv om der er produceret store mængder vaccine i Europa, med støtte fra EU, så er der altså ikke vaccine nok til rådighed for EU-borgerne.

 

Det vælter de fine planer, som de danske sundhedsmyndigheder havde lavet for, hvem der kan få vaccinen hvornår. Ifølge disse planer skulle alle danskere være vaccineret i juni måned, hvis de ønsker det.

 

Men nu er der skabt usikkerhed.

 

Ingen ved i øjeblikket, hvornår vi kan regne med, at de sidste i Danmark blandt dem, der ønsker at blive vaccineret, faktisk bliver det. Trods den omhyggelige danske planlægning kan der opstå kaotiske situationer.

 

Omstridt vaccine virker tilsyneladende dårligt på ældre

Men problemet er ikke kun mængden af vacciner, som vil være til rådighed for danskerne. Problemet er også, at den ene af vaccinerne tilsyneladende ikke er så god, som den skulle være.

 

Det drejer sig om den vaccine, der produceres af den britisk-svenske koncern, Astra-Zeneca.

 

Da firmaet testede denne vaccine, havde man kun medtaget et lille antal personer over 70 år blandt de testede.

 

Det var der måske en særlig grund til. Noget tyder i hvert fald på, at denne vaccine virker bekymrende dårligt på de ældre aldersgrupper.

 

Avisen BILD har ligefrem citeret tyske regeringskilder for at sige, at denne vaccines virkning for personer over 65 år, ligger under 10 procent!

 

Den Korte Avis refererede i går en ekspert, der direkte advarede mod at give ældre mennesker denne vaccine. Det drejer sig om professor Peter Kremsner fra Tübinger Institut für Tropenmedizin.

 

Danske sundhedsmyndigheder står med ubehagelige problemer

Hele denne udvikling placerer de danske sundhedsmyndigheder i et ubehageligt dobbelt problem:

 

For det første skal de lægge deres planer efter, at der indtil videre er færre vacciner til rådighed, end man først havde antaget.

 

For det andet kan denne vaccinemangel betyde, at dele af befolkningen må tage til takke med en vaccine, der muligvis ikke virker godt nok på specielt ældre mennesker.

 

Hvad gør myndighederne så? Og hvad gør de ældre borgere i Danmark?

 

Når nogle vacciner synes at virke bedre end andre, vil danskerne så tage til takke med ringere vacciner, fordi det ikke er godt at vide, hvornår de kan komme i betragtning til en bedre vaccine?

 

Vil myndighederne afgøre valget på deres vegne – således at de er nødt til at tage en vaccine, der muligvis har ringere virkning, i hvert fald på ældre?

 

Eller risikerer de, at de godt nok kan sige nej til en bestemt vaccine – men at det så sender dem langt tilbage i køen? Skal de starte fra bunden igen?

 

Vil de ældre og mere sårbare, der skal vaccineres først, reelt blive diskriminerede, fordi de skal have AstraZenicas vaccine i den kommende tid, hvor der er leveringsproblemer med vaccinen fra Pfizer/BioNTech?

 

Det hele så ellers meget velordnet og velforberedt ud …

Den danske vaccinationsproces så meget velordnet og velforberedt ud.  Men medicinalkoncernernes svigt har væltet billedet.

 

For det første, fordi de producerer mindre end aftalt. For det andet, fordi én af vaccinerne (AstraZeneca) synes at give problemer i forhold til ældre.

 

Det sætter både sundhedsmyndighederne og borgerne i et alvorligt dilemma:

 

Skal de enkelte borgere – især blandt de ældre – insistere på, at de selv vil have indflydelse på, hvilken vaccine de får? Eller skal myndighederne bare gå videre med AstraZenica, selv om den kan skabe usikkerhed hos mange, der er lidt oppe i årene?

 

Der rejser sig nu mange spørgsmål til den vaccineproces, som de danske sundhedsmyndigheder ellers så ud til at have godt styr på.

 

Hovedårsagen er de store medicinalkoncerners svigt. De har ikke produceret nok vaccine til det europæiske marked, fordi de vil tjene flere penge i blandt andet USA. Og en del af vaccinerne har ikke den fornødne kvalitet, specielt når det gælder de ældre.

 

Disse problemer vil nu blive forstærket. USA’s nye præsident Joe Biden har netop lavet en aftale om 200 millioner nye doser. 100 millioner doser fra Pfizer og 100 millioner fra Moderne. De skal leveres inden sommer.

 

Efterhånden skulle der gerne komme mere gang i en vaccineproduktion af den fornødne kvalitet inden for EU-området. Men da kan mange af de ældre allerede have fået en mere problematisk vaccine, mens de yngre så kan nyde godt af, at der gradvis kommer tilstrækkeligt megen og tilstrækkeligt god vaccine.

 

Medicinalkoncernernes magt er blevet demonstreret

De danske sundhedsmyndigheder og den enkelte dansker står over for nogle meget svære afvejninger:

 

Vil borgerne selv få et valg i forhold til, hvilken type vaccine det skal være? Eller vil myndighederne træffe valget, uanset hvad den enkelte borger måtte have af bekymringer?

 

Mange spørgsmål rejser sig. Store problemer venter forude. Til trods for, at de danske myndigheder har gjort sig meget ihærdige anstrengelser for at opnå en gennemtænkt og borgervenlig proces.

 

Hele forløbet afslører, at hverken de danske myndigheder eller de danske borgere har fuld selvbestemmelse over en vaccineproces, som har helt afgørende betydning for danskernes fremtid.

 

Medicinalkoncernernes magt er blevet demonstreret, så det ikke er til at overse.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…