Coronasmitte ude af kontrol i indvandrertætte kommuner: De bliver lukket ned på stribe – og nu er genåbningen af hele Danmark truet

Arkivfoto fra før corona (Foto: Steen Raaschou)

Coronasmitten er tårnhøj i flere indvandrertætte kommuner på den københavnske vestegn.

 

Og den stiger flere steder.

 

Smitten er så voldsom, at fire store kommuner har fået påbud om at lukke alle skoler og fritidsordninger: Ishøj, Brøndby, Høje-Taastrup, Vallensbæk samt et område (Pederstrup sogn) i Ballerup.

 

Kravet kommer fra Styrelsen for Patientsikkerhed, som har lukket skolerne og SFOerne på den københavnske vestegn af frygt for en smitte, der kommer helt ud af kontrol.

 

Mange af eleverne var ellers lige kommet i skole igen – men glæden varede altså kort. Skolerne og pasningsordninger skal være lukket indtil 11. april – måske længere.

 

Alt sammen, fordi der er grupper af især ikke-vestlige indvandrere, der ikke viser tilstrækkeligt hensyn til den øvrige befolkning.

 

Myndighederne har gjort en stor indsats for at få indbyggere med ikke-vestlige baggrund til at forstå, at de skal holde afstand, spritte af, ikke mødes med andre mennesker, lade sig teste og isolere sig under sygdom.

 

Der er lavet særligt informationsmateriale. Der er lavet lokale teststeder. Testpersonale er gået fra dør til dør for at få folk til at lade sig teste. Højtalervogne har kørt rundt og gennem megafoner spredt budskabet på arabisk, somalisk, tyrkist og andre sprog.

 

Det koster mange penge.

 

Men det preller åbenbart generelt af en stor del af befolkningen med ikke-vestlig baggrund.

 

Der bliver fortsat holdt store fester. For et par dage siden rasede Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel på Facebook over to fester i Vollsmose. Den ene var en fødselsdagsfest med 70 deltagere.

 

Smitten fortsætter da også mange steder med at stige – eller smitten falder ikke til et acceptabelt niveau.

 

Og smitten fra de indbandrertætte kommuner breder sig nu også til de omkringliggende kommuner.

 

Det betyder, at smitten blandt ikke-vestlige indvandrere truer hele genåbningen – for alle danskere i hele Danmark. Det vil være en regulær katastrofe – menneskeligt og økonomisk.

 

Dagbladet Politiken skriver lørdag disse alarmerende oplysninger:

 

“Igennem flere uger har smitten været stigende i en håndfuld kommuner på Vestegnen. Og de seneste dage har myndighederne observeret, at den er begyndt at brede sig på tværs af flere kommuner. Der er ikke kun en udvikling, der kan skabe bekymring for borgerne i de berørte kommuner. For hele genåbningen af Danmark er på spil.”

 

29 kommuner er her og nu truet af nedlukning

Endnu flere kommuner kan blive lukket ned i større eller mindre grad i den kommende tid. Det fortæller enhedschef og overlæge i Styrelsen for Patientsikkerhed Bente Møller til ritzau lørdag.

 

Udviklingen er så faretruende, at hele 29 kommuner er truet af en ny nedlukning. (ritzau)

 

Det fremgår af de seneste smittetal fra Statens Serum Institut, at 29 kommuner har haft et incidenstal på over 100 de seneste syv dage, ifølge ritzau.

 

Det betyder, at smitten er ved at komme ud af kontrol i næsten hver tredje af de ialt 98 kommune.

 

Incidenstal angiver hvor mange smittede der er per 100.000 indbyggere.

 

Myndighedernes bekymringsgrænse begynder ved 20. Og nu er der altså 29 kommuner med et incidenstal på over 100.

 

Det er især kommuner i hovedstadsområdet.

 

Men i Esbjerg har fem skoler og ti institutioner haft lukket i en uge, og i går forlængede man den lokale nedlukning til efter påske. Også flere skoler i Odense er lukket.

 

Mange medier og mange politikere er tavse

Man har i månedsvis vidst, at den var helt gal med smitten blandt ikke-vestlige indvandrere.

 

Statens Serum institut har skrevet særlige notater om problemet. Den 2. oktober 220 gav de denne dramatisk oplysning:

 

Personer med ikke vestlig herkomst udgør 25,7% af de COVID-19-smittede, selv om de kun udgør 8,9% af befolkningen. Statens Serum Institut.

 

Det er oplysninger af vidtrækkende konsekvenser for bekæmpelsen af coronasmitten i hele Danmark. Men bortset fra Den Korte Avis er det knap nok blevet omtalt.

 

For det meste er denne helt afgørende side af corona-smitten blevet fortiet.

 

For eksempel da smitten eksploderede i Esbjergs i indvandrertætte områder, blev det fortiet af borgmesteren og medierne, at det drejede sig om ikke-vestlige indvandrere.

 

I Aarhus er det samme sket. De høje smittetal kom kun frem, takket være Dansk Folkepartis medlem af byrådet, Jakob Søgaard Clausen, som bad om aktindsigt.

 

Af og til er problemet dukket op i medierne, som for eksempel da TV2 og andre skrev, at Københavns vestegn er det område i Danmark, der er hårdest ramt af coronasmitten.

 

Det er fem (5!) måneder siden, det blev skrevet. Alligevel er der reelt ingenting sket.

 

Bortset fra Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, så har politikerne været næsten tavse om dette store problem, som kan blive afgørende for udviklingen af coronasmitten i hele Danmark.

 

Men nu kan det vise sig, at sandhedens time er kommet, hvis Danmarks genåbning bliver bremset eller stoppet af coronasmitten blandt ikke-vestlige indvandrere.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…