De kom til Danmark fra Syrien, nu mistænkes de for islamisk terror – Den Korte Avis advarede for flere år siden mod den type fare

Tre syriske brødre er hovedmistænkte i en dansk terrorsag, som i dag blev afsløret af PET og Midt- og Vestsjællands Politi.

 

Et stort terrorangreb er blevet afværget takket være en meget stor, hurtig og rasende dygtig indsats af politiet.

 

I alt 13 mennesker er anholdt i sagen på flere adresser i Danmark. De pågældende har forbindelser til Tyskland.

 

Anholdelserne fandt blandt andet sted i Apotekerparken i Holbæk. En normalt fredelig bebyggelse, men nu er freden brat blevet afbrudt. Tilbage sidder beboere med angsten i kroppen. (sn.dk)

 

Det forstår man godt, når man hører de hårrejsende afsløringer af formodede terrorister i området. Afsløringer, der kom frem på politiets pressemøde i dag.

 

De tre syriske brødre ser ud til at være hovedmændene bag planer om et eller flere store terrorangreb.

 

To af dem er anholdt i Danmark. Den tredje er anholdt i Tyskland.

 

Det startede med en mand i Polen, der blev mistænksom

Sagen begyndte et sted i Polen. Her modtog en virksomhed bestillinger på flere kilo kemikalier, blandt andet 5 kilo svovlpulver og 5 kilo aluminiumspulver, til en adresse i Tyskland. Det er afsløret i det tyske magasin Der Spiegel.

 

Ejeren af virksomheden blev mistænksom, da det bestilte materiale kan bruges til bomber. Han kontaktede tysk politi, der straks ransagede den adresse, som kemikalierne skulle leveres til. Der boede en mand fra Syrien på den pågældende adresse.

 

Politiet fandt ikke kemikalierne fra Polen. Til gengæld fandt de andet materiale, der kunne pege på terror. Der var således genstande, der kunne bruges til at fremstille bomber.

 

Politiet fandt også andre ting, der klart pegede i retning af islamisk terror. Der var en koran, hvor opfordringer til at angribe de vantro var markeret. Der var også et flag med Islamisk Stats logo (oplysninger fra det tyske ugemagasin Der Spiegel).

 

Tysk politi kontaktede dansk politi, fordi den syriske mand havde to brødre i Danmark. Og så gik dansk politi i gang.

 

Under stort politiopbud blev i alt syv personer anholdt i Apotekerparken og andre steder i Holbæk og på Sjælland i øvrigt.

 

De syv er nu sigtede efter den mest vidtgående terrorparagraf, paragraf 114, stk. 1, om at planlægge terror.

 

Torsdag blev yderligere seks personer anholdt og sigtet.

 

Der er altså i alt 14 anholdte, når man tæller syreren fra Tyskland med.

 

Politiet holder kortene tæt ind til kroppen. Derfor har vi ikke fået at vide, hvad forbindelsen er mellem de tre politiaktioner og de 14 anholdte.

 

Men alt tyder altså på, at en terroraktion blev forberedt, og at den havde et islamisk motiv. Politiet kunne også fortælle, at man fik stoppet terrorplanerne, inden de anvendte komponenter var blevet samlet til sprængstof eller bomber.

 

Den Korte Avis advarede mod de pivåbne grænser

I 2015-16 strømmede illegale migranter fra Syrien i kæmpetal ind i Europa. Dengang advarede Den Korte Avis kraftigt imod, at tilhængere af Islamisk Stat og andre terrororganisationer kunne skjule sig i asylstrømmen.

 

Vi kunne allerede i maj 2015 henvise til Frontex, der advarede mod krigere fra Islamisk Stat forklædt som asylansøgere i de både, der kom over Middelhavet.

 

Derefter kunne vi henvise til Natos Generalsekretær Jens Stoltenberg og til Europols chef Rob Wainwright som i 2016 vurderede at over 5000 tilhængere af Islamisk Stat var kommet ind i Europa. Flere andre ledere fra Nato og britisk politi fulgte efter med samme advarsel.

 

Men både de ansvarlige politikere og PET’s daværende ledelse kom med beroligende forsikringer om, at noget sådant var meget usandsynligt.

 

Siden viste det sig dog, at islamiske ekstremister i betydeligt omfang skjulte sig i asylstrømmen og på den måde søgte at trænge ind i Europa. Det lykkedes for en hel del af dem. Herunder grupper, der satte sig i bevægelse efter sammenbruddet i Islamisk Stat.

 

En af bagmændene bag det blodige angreb på Bardo-museet i Tunis var rejst ind i Italien, hvor han blev fanget i 2015.

 

En syrisk mand, der i følge den græske regering var kommet over Middelhavet forklædt som asylansøger, var en af terroristerne bag terrorangrebet i Paris i november 2015. 137 blev dræbt og 416 såret.

 

Desuden blev det afsløret, at en af terrorister, der myrdede løs på spillestedet Bataclan i Paris, uhindret var rejst frem og tilbage mellem Frankrig og Syrien.

 

Senere i 2016 blev tre terrormistænkte syrere fra Islamisk Stat anholdt lige syd for den danske grænse – de havde levet forklædt som asylansøgere.

 

Advarslerne fra Den Korte Avis og andre var i høj grad berettigede.

 

Europa havde hverken styr på sine ydre grænser eller på grænserne mellem landene, og det blev i vidt omfang udnyttet af islamistiske fanatikere, herunder terrorister fra Islamisk Stat.

 

Asyltallene er ganske vist lave, men det vælter ind med illegale migranter.

 

På nuværende tidspunkt ved vi ikke, om de anholdte i den nye danske terrorsag kom hertil som en del af asylstrømmen. Men det er meget tænkeligt. Netop Syrien var i høj grad udgangspunktet for den massive asylstrøm til Danmark og andre europæiske lande.

 

Og de danske grænser stod alt for åbne for de ekstreme grupper.

 

Konsekvenserne af dette mærker vi stadig. Den aktuelle terrorsag kan være et eksempel på det.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…