De blå partier har begået en fatal fejl med corona og bliver straffet hårdt af danskerne – men har de overhovedet lært af denne erfaring?

En aktuel meningsmåling bekræfter det billede, som har været meget konstant, siden corona-pandemien bragede igennem i Danmark:

 

Socialdemokratiet har meget stor opbakning. Også partierne på venstrefløjen, der har støttet regeringens corona-kurs, ligger godt.

 

Derimod står det vedvarende meget dårligt til med de blå partiers folkelige støtte.

 

I en ny måling fra Voxmeter (9.5.21) bliver denne tendens endda trukket endnu tydeligere op.

 

S får stemmer – de blå får smæk

Målingen bekræfter igen, at Socialdemokratiet så langt er Danmarks største parti i dag. Partiets tilslutning er sågar steget yderligere en smule. S ligger nu næsten til at få en tredjedel af danskernes stemmer – 32,1 procent af stemmerne. En fremgang på¨6,2 procentpoints siden valget.

 

På den blå side ser det til gengæld skidt ud. Venstre står til en katastrofe med bare 11,6 procent. Også Dansk Folkeparti får smæk (5,3 procent). Nye Borgerlige stagnerer efter en periode med fremgang. Selv De Konservative, der har haft medvind, begynder at sive.

 

Når man ser på styrkeforholdet mellem rød og blå blok, får man et slående billede af den dybe blå krise:

 

Rød blok står samlet til at få 55,7 procent af stemmerne. Blå blok står til bare 43,1. Det er en enorm forskel i forhold til, hvad vi er vant til i dansk politik. 98 mandater til de røde, 77 mandater til de blå – ret vildt.

 

Der er først og fremmest én forklaring

Selvfølgelig kan man finde flere forklaringer på dette billede. Men én forklaring rager op over alt andet:

 

Den hedder corona.

 

Socialdemokratiet (og støttepartier) slog hurtigt ind på en hård kurs for at få coronasmitten banket ned, med stramme regler og nedlukninger. Og med kraftig appel til danskerne om at indskrænke deres sociale kontakter.

 

Denne kurs fik stor opbakning i befolkningen.

 

De blå partier forsøgte til gengæld at markere sig som de partier, der advarede mod at gå for langt med restriktioner og nedlukninger. De profilerede sig som talerør for åbning og friere forhold. Et liberalt budskab.

 

Men flertallet af danskerne prioriterede én ting over alt andet: Coronasmitten skulle ned. Man var parate til at tage de stramninger og nedlukninger, der skulle til.

 

De borgerlige fangede ikke stemningen i befolkningen

Mange så kampen mod corona som en kamp for den danske samfundsmodel. En kamp, hvor der lægges afgørende vægt på, at borgerne viser samfundssind og tager ansvar.

 

Denne holdning rakte ud over Socialdemokratiets (og venstrefløjens) vælgerskare. Opbakningen til Mette Frederiksen voksede, fordi hun stod som den, der gik hårdest til corona.

 

De borgerlige fangede ikke denne stemning i befolkningen. Mens befolkningens flertal lagde vægten på at holde coronaen nede, talte de hele tiden om, at man skulle åbne noget mere og noget hurtigere.

 

Det var et budskab, som varmede i erhvervskredse – herunder hårdt trængte butiksindehavere og andre mindre erhvervsdrivende.

 

Det var også et budskab, som de fleste danskere havde en forståelse for. Men for flertallet stod kampen mod smitten og kampen for sundheden, sikkerheden og trygheden over alt andet.

 

Det ignorerede de borgerlige i alt for høj grad, da de valgte at gøre hurtigere åbning til deres absolutte hovedtema. Og de bliver ved med at gentage denne fejl.

 

Tågede løfter

Vi ser i disse dage, hvor skrøbelig smittesituationen stadig er. Danskerne er med god grund på vagt over for ny opblussen af den forbandede virus.

 

Hvis de borgerlige partier vil have befolkningen med, må de først og fremmest overbevise folk om, at deres førsteprioritet er at få banket smitten i bund. Sundhed og sikkerhed skal komme først, og hvis der er styr på det, kan man åbne skridt for skridt.

 

Alligevel kan man nu se en række partier indlade sig på uansvarlige løfter om, at mundbind skal afskaffes, når alle er vaccinerede og smittetallet er i bund. Det viser en ny rundspørge fra TV2.

 

Faktisk er det, hvad alle partier minus Socialdemokratiet svarer.

 

Men det er tåget og usikkert, hvad man mener med dette.

 

Vil man have afskaffet mundbindene, når alle er vaccinerede? Eller vil man først afskaffe dem, når smitten er stabilt helt i bund? Det er jo ikke det samme. Partierne udsteder nogle løfter uden rigtig at gøre sig klart, hvad de indebærer.

 

Mundbindenes tid er ikke forbi

Selv om alle er vaccinerede, vil det være uansvarligt at flå mundbindet af og hoppe rundt som køer på forårsgræs.

 

Vacciner er godt, rigtig godt. Men selv med vacciner sker der mutationer. Virus kan tilpasse sig de nye vilkår og dermed fortsat være farlig.

 

Så kan det altså ikke nytte noget, at politikere skaber det indtryk, at hvis bare vi får vaccinen, så er den pingeling, og så kan vi bruge mundbindene til at fyre op i sankthansbålet.

 

Mundbindenes tid er ikke forbi endnu. Så længe der er reel risiko for ny massiv opblussen i smitten, skal vi være parate til at tage dem på i offentlige sammenhænge.

 

Blå politik har givet mange stemmer … til Mette F.

Vi længes alle efter, at corona-alarmen afblæses, så vi kan undvære mundbindene. Men dér er vi ikke endnu. Så fri os fra politikere, der prøver at skabe urealistiske forventninger i befolkningen.

 

Det er også mere end tvivlsomt, om partier kan få succes hos vælgerne ved at skabe den slags forventninger.

 

De blå partier har jo forsøgt at gøre hurtig åbning til deres helt dominerende mærkesag. Det har givet mange stemmer … til Mette Frederiksen. Men har de blå overhovedet lært af denne erfaring?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…