Corona er langt fra nedkæmpet – to ting får igen frygten til at stige i Danmark og resten af Europa

Akutafdelingen på Centralsygehuset i Herning (Foto: Ole Sørensen)

Vaccineringen mod corona i løbet af året skabte en optimistisk stemning i Danmark og andre europæiske lande.

 

Da sommeren kom, drejede den politiske debat herhjemme mere og mere i retning af, at nu skulle samfundet virkelig åbnes. Især de borgerlige partier pressede på, men regeringen fulgte med. Det kunne næsten ikke gå hurtigt nok.

 

Det samme skete i en række lande omkring os.

 

Men nu melder tømmermændene sig – og frygten.

 

Skrappere midler

Det ligger fast, at vaccinerne er et stort fremskridt i kampen mod corona. Både Folketinget og befolkningen bakker da også massivt op bag vaccineindsatsen.

 

Men det står mere og mere klart, at vi trods vaccinerne langt fra har nedkæmpet coronaen i vores samfund.

 

Derfor lægger flere europæiske lande nu op til at tage skrappere midler i brug for at sikre mod, at smitten igen løber ud af kontrol.

 

Et tredje vaccinestik

To problemer får nu igen coronafrygten til at stige i Danmark og resten af Europa.

 

Det ene er, at der stadig er alt for mange, der ikke er vaccinerede. I Danmark har vi trods alt en relativt høj vaccineprocent. Men der er stadig en del uvaccinerede – og der er endnu flere i andre lande.

 

Det andet problem er, at en corona-vaccinen ikke varer evigt. Med tiden fortager dens virkning sig, og der kommer såkaldte ”vaccinegennembrud”. Det vil sige, at smitten gradvis bryder igennem trods vaccinen.

 

Det andet vaccinestik, som de fleste af os har fået herhjemme, rækker ikke i længden. Efter et halvt års tid begynder virkningen at svækkes. Derfor er det vigtigt, at vi får et tredje vaccinestik.

 

Tal fra Israel tyder på, at et tredje vaccinestik giver et værn af antistoffer, der er syv gange højere, end når man kun har fået den anden vaccination efter fire uger. For personer over 60 skulle beskyttelsen endda blive ti gange stærkere (Die Welt 13.11.21).

 

Derfor er det naturligvis vigtigt, at en sådan ’booster-vaccine’ bliver givet, inden effekten af det andet stik fortager sig.

 

Vaccinemodstand

Men det hjælper jo ikke meget, at samfundet sørger for at stille det tredje vaccinestik til rådighed, hvis der er væsentlige grupper i befolkningen, der helt nægter at modtage vaccinen.

 

Dette problem findes i alle lande, og i andre lande er det mere alvorligt end i Danmark, hvor vi har en høj vaccinationsprocent.

 

Men også i Danmark er der en gruppe af en vis størrelse, der ikke bliver vaccineret, fordi den ikke vil vaccineres – og den skaber øget smitte.

 

Dette problem er tæt forbundet med den ikke-vestlige indvandring. I de indvandrertætte områder er vaccineprocenten meget lavere og smitten er meget højere end i den øvrige befolkning.

 

En del af årsagen synes at være grundløse forestillinger om, hvilke skader vaccinerne kan forvolde (for eksempel, at kvinder bliver sterile af dem).

 

En anden del af årsagen kan ligge i manglende samfundssind i visse indvandrermiljøer. Man føler det ikke som en borgerpligt at holde smitten nede i det danske samfund.

 

Østrig: Lockdown for uvaccinerede

Disse faktorer trives i den grad også i andre europæiske lande.

 

I Østrig tager man nu skrappe midler i brug mod folk, der ikke vil lade sig vaccinere. Man indfører simpelt hen et lockdown for uvaccinerede!

 

Det sagde landets nye forbundskansler Alexander Schallenberg forleden.

 

Folk, der ikke er vaccinerede, må fremover kun forlade deres bolig, hvis de har tvingende grunde til det. Ordningen kommer, ifølge Schallenberg, til at ramme cirka en tredjedel af befolkningen i landet, hvor to millioner mennesker er uvaccinerede.

 

Ifølge de nye regler må man kun forlade sin bolig, hvis man skal hen på arbejdet eller til sin uddannelsesinstitution, gå til læge eller købe madvarer. Denne lockdown skal gælde døgnet rundt i indtil videre ti dage.

 

Som baggrund henviser den østrigske forbundskansler til den smitsomme delta-variant og til det ”beskæmmende lave vaccinationsniveau”, der truer med at fastholde landet i en ond cirkel. (https://www.welt.de/politik/ausland/article235042252/Oesterreich-beginnt-Lockdown-fuer-Ungeimpfte-moegliche-naechtliche-Ausgangssperren.html)

 

I Østrig er der således intet tilbage af den optimistiske stemning, der i den forgangne sommer begyndte at brede sig i Europa – herunder Danmark. Man anser situationen for farlig.

 

Tyskland: den kommende rød-grønne regering slår ind på skrappere kurs

Endnu mere opsigtsvækkende er udviklingen i forbindelse med dannelsen af den nye tyske rød-grønne regering.

 

De kommende regeringspartier, slår nu ind på en langt skrappere kurs i kampen mod corona.

 

Den grønne leder Robert Habeck siger rent ud om den nye kurs, at det er en ”lockdown for uvaccinerede”. Det er ”den vulgære oversættelse” af det, man nu agter at gøre, som han formulerer det.

 

Man begrænser de sociale kontakter for folk, der ikke er vaccinerede eller immune efter overstået corona.

 

”Vi befinder os jo ikke på et musikkonservatoium”

En TV-journalist spurgte Habeck, om disse udspil ikke ville udløse ”rumlerier” hos De Grønne. Men Habeck, der tilhører den mere jordbundne del af De Grønne, gjorde det klart, at det kunne han ikke tage sig af:

 

”Vi befinder os jo ikke på et musikkonservatorium. Rumlerier eller ej, det er fuldstændig ligegyldigt.”

 

En rimelig brutal nedskydning af sommerens drømmerier om snart at lægge corona bag sig og åbne hele samfundet.

 

De tre kommende tyske regeringspartier – socialdemokrater, grønne og frie demokrater – synes enige om, at uvaccinerede, der ikke er testet negative, skal have forbud mod at benytte busser og tog. Det er ikke nok at tage mundbind på.

 

Coronaen er stadig en alvorlig trussel

I Danmark kommer vaccinepasset nu igen i brug i en række sammenhænge. I Østrig vil man bruge skrappere midler mod den stigende smitte. Og selv den kommende rød-grønne regering i Tyskland lægger op til en væsentligt hårdere kurs mod corona, end den oprindelig planlagde.

 

Coronaen er stadig en alvorlig trussel mod vores samfund. Også i Danmark kan nye stramninger måske komme på tale, når kommunalvalget er overstået.

 

En hurtig indsats for at levere det tredje vaccinestik er nødvendig. Men man kan altså også blive nødt til at bruge mere kontante metoder for at forhindre smittespredning fra folk, der ikke vil lade sig vaccinere.

 

Det er det, de nu gør i Østrig. Og det er det, de varmer op til i Tyskland.

 

Selvfølgelig er det dødssygt. Men det er i hvert fald bedre end at lægge sig fladt ned og lade den modbydelige virus rulle hen over os endnu engang.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…