Bomben i turbanen og islams trosbekendelse

Af Kirsten Damgaard, kulturpsykolog og religionslærer, redaktør www.respublica.dk

For en del år siden havde jeg Kurt Vestergaard til bords ved et arrangement på Christiansborg. Vi var et helt selskab der spiste oppe i  tårnets restaurant. Under Trykkefrihedsselskabets arrangement var der  vældig mange PET’er og hunde der sniffede rundt overalt. Jeg følte mig således vældig tryg, også da Kurt og jeg tog elevatoren ned for at ryge i en af de lukkede vognporte med en bevæbnet PET i hver sit hjørne. Senere kom så overfaldet i Krudttønden, som jeg ikke begriber kunne udfolde sig, når jeg tænker på de sikkerhedsforanstaltninger jeg så i sving på Christiansborg.

 

Kurt Vestergaard var en ligetil og hyggelig mand. Vi havde undervisningen og studiet af psykologi tilfælles, foruden fornøjelsen ved satire og værnet om de danske frihedsrettigheder.

 

Kurt Vestergaard lavede satire over mange religioner. Der er imidlertid et forhold ved tegningen med bomben i turbanen som næsten altid forbigås i medierne. Et forhold som gjorde, at netop den tegning udløste så meget had. Måske var Kurt heller ikke bevidst om det og derfor er det sandsynligt at kun et fåtal af læserne kender til det element i tegningen, der virkelig skabte raseri hos muslimer verden over.

 

Inskriptionen på bomben er den islamiske trosbekendelse (shahada)!

 

Måske husker læserne episoden med en jødisk lektor på Københavns Universitet, der blev overfaldet af rettroende muslimer, efter at have læst trosbekendelsen højt på arabisk i sin undervisning?

 

Rettroende muslimer har den holdning at udelukkende troende muslimer må udtale trosbekendelsen – jeg skal derfor for min egen  sundheds skyld ikke citere den her (se Gads leksikon om Islam s.249).

 

Og det er ved udtalelsen af Shahada at man reverterer(konverterer) til islam.

 

Så at Kurt  Vestergaard “ytrede” trosbekendelsen i sin tegning er både meget fornærmende og en utilgivelig synd!

 

Af trosbekendelsens rolle i islam, følger så, at man ud af tegningen kan tolke “alt i islam” eller “hele islam” som værende en bombe! Altså noget der ødelægger. Helt modsat islamisk teori, hvor islam som det livsstyrende system er naturlig, endegyldig og perfekt – uden sidestykke.

 

Mange vil nok mene, at det jo er rigtigt nok, at  islam er en bombe under vestlig kultur i de lande,  hvor muslimer har slået sig ned i stort tal! Jeg håber imidlertid, at begravelsen af den gode borger Kurt Vestergaard ikke giver anledning til demonstrationer af mennesker med sorte tørklæder, sorte skæg og sorte flag.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…