Blændende smuk, men desværre politisk korrekt film

***** fem stjerner for visuel skønhed og stjerneskuespil – * en stjerne pga. knæfaldet for Hollywoods pt gældende manus-skabelon. 

 

Facit *** tre stjerner ud af seks.    

 

——————————————————————————————–

 

Britiske Francis Lee (født 1969) er uddannet som skuespiller og har tidligere skrevet og instrueret ”God’s Own Country (2017). Hans seneste film hedder AMMONITE og har to fremragende stjerner i hovedrollerne, nemlig Kate Winslet and Saoirse Ronan

 

Titlen refererer til ammoniter, der (iflg. Wikepedia) er en gruppe af uddøde blæksprutter, der levede fra midten af Palæozoikum til kridttiden. Dyrene havde skaller, der kan findes som forsteninger. 

 

Handling
Rammen om filmen er England i 1840’erne. I en lille by ved havet på sydkysten bor og arbejder palæontologen Mary Anning (Kate Winslet). Hun har slået sit navn fast inden for et forskningsfelt, der består af mænd, men hendes mest anerkendte opdagelser er gjort for mange år siden, da hun var ganske ung.  

   Nu består hendes arbejde mestendels i at finde fossiler, som hun kan sælge til turister for at forsørge sig selv og sin aldrende, tuberkuløse mor. Moren hjælper til i den lille butik, de sammen har stablet på benene, og i fællesskab får de en hård og arbejdskrævende hverdag til at hænge sammen. 

 

En dag træder en fagfælle, Roderick Murchison (James McArdle), og en stor beundrer af Marys arbejde, ind i forretningen sammen med hustruen Charlotte (Saoirse Ronan). Noget er galt med den unge kvinde, hun har mistet lysten til at leve, men Roderick håber, at den friske havluft og badning vil styrke hende. Selv skal han på en ekspedition de næste seks uger, og han tilbyder derfor Mary penge for at se efter Charlotte, mens han er bortrejst. 

   Pengene er små, så selv om Mary har alt andet end lyst til at have Charlotte på slæb, indvilliger hun. I begyndelsen går samværet skidt, fordi Charlotte bevæger sig rundt som en zombie, men gradvist begynder der at opstå følelser mellem de to kvinder til trods for både alders- og klasseforskel. Følelser, der udvikler sig til en hed kærlighedsaffære.  

 

Anmeldelser er subjektive 

Jeg nød denne film i fulde drag på grund af dens visuelle skønhed (fantastiske nærbilleder, den dvælende kameraføring, den rytmiske klipning), indtil følelserne mellem de to kvinder selvfølgelig skulle omsættes i saftige sexscener, hvor intet er overladt til fantasien.   

 

I mine øjne retter ”Ammonite” ind efter filmindustriens mere eller mindre uskrevne, aktuelle salgs-regler, og pt lyder 1. bud: Det er kvinder, der er helte, ikke mænd. 2. bud: Kvinder har ikke brug for mænd – de klarer det hele selv, og i virkeligheden er de fleste miskendte genier, der aldrig har fået plads i historien på grund af patriarkalsk undertrykkelse. 

Konceptet bliver tilsyneladende trukket i en konsensus-automat. 

 

Men ret skal være ret: I løbet af mine år som både bog- og filmanmelder er det gået op for mig, HVOR subjektive anmeldelser er – og det er denne uden tvivl også. Så hvis man er varm tilhænger af #MeToo, feminisme, og lesbisk soft porno – og dertil deler min respekt for Winslet og Ronans skuespil – så er ”Ammonite” en sikker topscorer. 

 

Selv foretrækker jeg i stadig højere grad den erotiske antydnings kunst, som den kommer til udtryk i fx Hitchcocks ”Menneskejagt” og Erik Rohmers ” Claires knæ”.  

 

Længde: 120 minutter 

  • Medvirkende: Kate Winslet, Saoirse Rona, Gemma Jones, James McArdle, Fiona Shaw m.fl. 
  • Instruktør: Francis Lee 
  • Manus: Francis Lee
  • Censur: 15 år 
  • Premieredato: d. 20. maj  

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…