Lokalformænd melder sig ud, og kun 9,2 % af vælgerne støtter Ellemann – men det kan blive værre endnu

Partiet Venstre opnåede en uhyre stærk position i dansk politik under statsminister Anders Fogh Rasmussen i 00’erne.

 

Denne position er Jakob Ellemann-Jensen nu ved at sætte endegyldigt over styr.

 

Foghs forståelse af betydningen af værdipolitik og en stram udlændingepolitik er stort set væk.

 

Det bliver Ellemann-Jensen nu straffet for.

 

Han bliver straffet af vælgerne.

 

Han bliver straffet af sine egne partifæller.

 

Og han bliver straffet af de andre borgerlige partier. De er begyndt at se sig om efter en anden borgerlig statsministerkandidat.

 

Styrtdykker i meningsmålingerne

Venstre styrtdykker i meningsmålingerne.

 

I går morges fik Venstre sølle 13 procent i en meningsmåling fra Voxmeter.

 

Men allerede samme aften viste en ny måling fra YouGov i B.T. et billede, der sender Ellemann endnu længere ud i et politisk mareridt.

 

I den nye måling står Venstre til 9,2 procent af stemmerne.

 

Uro i Venstre siden folketingsvalget

Ved folketingsvalget sommeren 2019 fik Venstre 23,4 procent. Det var ikke et overstrømmende godt resultat. Og siden valget har der været næsten konstant uro i partiet.

 

Uroen kulminerede for godt et år siden med Lars Løkke Rasmussens afgang som formand lige efter Kristian Jensen stoppede som næstformand.

 

Men Løkkes afløser Jakob Ellemann-Jensen har ikke været i stand til at skabe ro. Tværtimod.

 

Ellemann-Jensen accepterede Inger Støjberg som næstformand, selv om han reelt var uenig med hende ikke mindst i værdi- og udlændingepolitikken. Og samarbejdet fik da tilsyneladende heller ikke godt.

 

Det gav sig flere udslag. Blandt andet i holdningen til MeeToo debatten.

 

Men helt galt gik det i sagen omkring barnebrude.

 

Under uroen om barnebrude og instrukskommissionen bad Ellemann-Jensen Støjberg om at træde tilbage som næstformand. Han henviste også til uenigheden i MeeToo debatten.

 

Samtidig støttede han, at der blev rejst en rigsretssag mod Inger Støjberg.

 

Og så tog de i forvejen dårlige meningsmålinger fart mod bunden.

 

Der har længe været flere fløje og intern strid i i Venstre. Men nu er det ved for alvor at slå ud i lys lue.

 

Kritik fra Ellemans egne i Venstre

Ellemann-Jensens støtte til en rigsretssag mod Støjberg afslørede en alvorlig splittelse i Venstres Folketingsgruppe. Ni medlemmer nægtede at følge deres formand. De vil stemme imod en rigsretssag.

 

Kort forinden havde den tidligere formand Lars Løkke Rasmussen forladt Venstre.

 

Og nu begynder  tillidsmænd i partiorganisationen også at sige fra. Tre lokalformænd har sig ud af partiet. Det skriver DR.dk:

 

Tre lokalformænd i Venstre er så vrede over partitoppens behandling af Inger Støjberg, at de har meldt sig ud af partiet og dermed stopper på deres poster.

 

En af dem er Arne Gynther, der var kredsformand for Venstre på Djursland. Han er 71 år og har været aktiv i Venstre i en menneskealder. Men nu har han fået nok og har meldt sig ud.

 

– Det er den behandling, man har givet Støjberg. Det var efter min mening så utroværdigt, som noget kan være. Så derfor stoppede jeg med at være i partiet, siger Arne Gynther til DR.dk.

 

Langt de fleste af de lokalformænd, som DR har talt med støtter dog Ellemann-Jensen helt og fuldt, siger de.

 

Kritik fra de andre borgerlige partier

De katastrofale meningsmålinger og de politiske uenigheder kan også betyde, at Jakob Ellemann-Jensen ikke er de borgerlige partiers fælles statsministerkandidat ved næste folketingsvalg.

 

Venstre har i årtier været selvskrevet til at være det borgerlige parti, der stillede en fælles statsministerkandidat.

 

Der har længe været en betydelig skepsis over for Ellemann som blå bloks leder hos de andre borgerlige partier.

 

Den skepsis er nu ved at vokse sig stor.

 

Venstre overhales nu klart af De Konservative, der i målingen står til 12,9 procent (mod Venstres 9,2 procent). Og Nye Borgerlige ligger også foran Venstre med 11,8 procent. Dansk Folkeparti går ligeledes frem og er med 8,0 procent tæt på at være lige så stort som Venstre. B.T.

 

Kristian Thulesen-Dahl sagde allerede efter valget, at det ikke er sikker, at Dansk Folkeparti peget på Venstre til statsministerposten efter næste valg. Og i går drejede han kniven rundt i såret:

 

“Men det er klart, at det har trukket yderligere fra i vores øjne, at Inger Støjberg ikke længere er næstformand i Venstre og spiller en central rolle der”. B.T.

 

“Da Inger Støjberg sad i Venstres ledelse, så var hun jo vores garanti for, at Venstre leverede på de områder, som er vigtige for os. Vi er nervøse for, hvor Venstre bevæger sig hen nu”, siger Thulesen Dahl til avisen.

 

Nye Borgerligs formand Pernille Vermund truer også Venstre:

 

“Når Venstre svinger på udlændingeområdet, som de har gjort og handler, som de har gjort i sagen om Inger Støjberg, så kan de ikke vide sig sikre på statsministerposten”, siger hun til B.T.

 

Samtidig står Socialdemokratiet sammen med venstrefløjen bomstærkt i meningsmålingerne. Det skyldes i høj grad håndteringen af coronakrisen. Også her har Venstre ført en noget svingende og uklar kurs. De kan også have bidraget til den lave tilslutning blandt vælgerne.

 

Meningsmålinger er en flygtig størrelse, og billedet kan selvfølgelig vende for Venstre.

 

Men såvel coronapandemien som udlændingepolitikken vejer fortsat tungt, når vælgerne skal beslutte sig. Det kan bidrage til, at Venstres problemer reelt først lige er begyndt.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…