Bag diskussionen om, hvor lang tid der skal gå mellem første og andet vaccinestik, ligger et brutalt politisk slagsmål

Foto:Ole Sørensen

I går førte de danske sundhedsmyndigheder og -eksperter en offentlig debat, som nok har forvirret mange danskere.

 

Debatten tog udgangspunkt i, at danskerne skal have to stik med den kommende corona-vaccine. Og myndighederne diskuterede, hvor lang tid der kan og bør gå mellem de to stik.

 

Den oprindelige plan var, at stikkene skulle falde med tre ugers mellemrum. Men siden er der lanceret en tanke om, at man kunne klare sig med at give vaccinen med op til seks ugers mellemrum. Denne tanke blev specielt lanceret af Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm.

 

Når man nu taler om et længere interval mellem de to stik, hænger det sammen med, at forsyningen med vacciner i øjeblikket ikke er så stor, som det kunne ønskes.

 

Ved at vente med stik nummer 2, har man bedre mulighed for, at der vil være tilstrækkelig med vaccine til rådighed. Foreløbig er der ikke sikkerhed for, at der er vaccine nok til, at alle kan få de nødvendige stik, hvis der kun må være tre ugers mellemrum mellem første og andet stik. Derfor vil man lave reglerne om.

 

Det skjulte slagsmål

Set med borgernes øjne er dette noget af et mummespil, som kan være svært at gennemskue. Hvorfor er dette pludselig blevet et tema? For få dage siden eksisterede denne debat stort set ikke i offentligheden.

 

Forklaringen på de nye toner fra vores sundhedsmyndigheder er, at de er ved at erkende det, som Den Korte Avis har skrevet om længe: Interne politiske slagsmål mellem EU-landene har skadet forsyningen med vacciner.

 

Nu skal de danske partiledere forsøge at få situationen under kontrol. Regeringen har samlet dem til et krisemøde i dag klokken 11.30.

 

EU kunne have satset mere helhjertet på vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna – især førstnævnte var parate til at levere hurtigt på vaccinen. Men man holdt noget igen i forhold til Pfizer, blandt andet for ikke at lægge sig ud med Frankrig, som satsede på en vaccine fra den franske koncern Sanofi.

 

Bag diskussionen om afstanden mellem det første og det andet stik ligger et brutalt politisk slagsmål om penge, national prestige og en EU-Kommission, der ikke har skåret igennem og sat befolkningens behov først.

 

Nu forsøger de danske sundhedsmyndigheder så at få styr på situationen ved at vente længere med det andet stik – indtil der er en mere rigelig forsyning med vaccine.

 

Det er reelt hovedbegrundelsen for at forlænge intervallet mellem de to stik fra tre til seks uger. Det handler ikke så meget om sundhedsfaglige overvejelser – det handler mest om magtens realiteter.

 

Forvirrede borgere

Danskerne må stå forvirrede tilbage, når de på TV kan følge diskussionerne om, hvor mange dage der skal gå mellem første og andet stik.

 

Blandt sundhedseksperterne er der også usikkerhed. Sundhedsstyrelsens chef, Søren Brostrøm, er en meget aktiv fortaler for, at Danmark skal øge afstanden mellem de to stik, så andet stik først falder efter op til seks uger.

 

Andre, såsom professor Jens Lundgren, lagde sig mandag aften i TV ikke fast på et bestemt tidsinterval.

 

Men meget tyder på, at det er de politiske realiteter, der kommer til at afgøre det faglige spørgsmål om afstanden mellem de to vaccine-runder: Man vil åbne for, at der kan gå op til seks uger mellem dem.

 

Noget værre rod

Usikkerheden omkring, hvornår vaccinerne kan og skal bruges, skaber en uheldig stemning omkring vaccinationsprocessen.

 

Den skulle helst være præget af klare signaler fra myndighederne og tillid fra befolkningen. I stedet har danskerne nu fået præsenteret noget værre rod på deres TV-skærme – det skaber usikkerhed.

 

Derfor er det afgørende, at der nu kommer ro på. Danskerne skal have trygheden ved, at det nu går hurtigt og beslutsomt i den rigtige retning.

 

Vaccination af 100.000 borgere om dagen?

Det er sikkert også for skabe en sådan stemning, at Søren Brostrøm optimistisk stiller i udsigt, at der allerede i februar kan vaccineres 100.000 borgere om dagen (Berlingske). Under den forudsætning, at man får det fornødne antal vacciner – det bliver specielt fra Pfizer/BioNTech og til dels Moderna.

 

Partiernes sundhedsordførere har åbenbart fået oplyst, at myndighederne vil arbejde ud fra denne målsætning om 100.000 vaccinationer pr. dag.

 

Man må håbe, at dette ambitiøse mål holder i virkelighedens verden. Det vil skabe en uheldig stemning i befolkningen, hvis man først får forvirringen omkring afstanden mellem første og andet stik og så bagefter oplever, at målet om 100.000 vaccinationer om dagen ikke kan realiseres.

 

Politisk korrekthed

Situationen omkring corona er truende. I nogle europæiske lande, såsom Storbritannien (UK), er den meget uoverskuelig og bekymrende. I andre lande, såsom Danmark, er den foreløbig alvorlig, men trods alt ikke kaotisk.

 

Det kan dog hurtigt ændre sig. For hver dag bringer pandemien nye påmindelser om, hvor voldsomme kræfter vi er oppe imod.

 

Det, som vi den ene dag anser for et stabilt grundlag for vores tilværelse, forsvinder helt eller halvt den næste dag.

 

For mange af vores problemer med coronaen kører uløste videre. Vi er således ikke i nærheden af at have fået styr på den særligt høje smitte i ikke-vestlige indvandrermiljøer. Politisk korrekte medier, eksperter og   politikere fortier i vidt omfang disse problemer.

 

Sammenhold

Forhåbentlig får vi nu snart vacciner i mængder, der kan skabe større tryghed. Men vi ved endnu ikke, hvor hurtigt og hvor langt vaccinerne kan sikre os.

 

Så vi må stadig være indstillet på et samfund med omfattende nedlukninger. Vaccinen kan ikke klare det hele for os. Vi må selv levere udholdenheden, tålmodigheden og sammenholdet

 

Hvad sammenholdet angår, kan man ikke påstå, at EU-forhandlingerne om vaccinen gik foran med et godt eksempel. Der gik for meget hundeslagsmål i dem, og det har givet os nye udfordringer.

 

Blandt andet den udfordring at finde ud af, hvor lang tid der skal gå mellem første og andet stik af vaccinen.

 

 

 

 

 

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…