De siger, de er flygtninge, men 400 afghanere holder ‘ferie’ i hjemlandet – nu skal militæret flyve dem tilbage til Sverige

Lufthavnen i Kabul (Samnytt.se)

Det svenske netmedie Samnytt rapporterede fredag, at Forsvaret vil flyve ned til Kabul og hente afghanske migranter, der rejste på ferie til deres tidligere hjemland.

 

Antallet af mennesker på den såkaldte “svenske liste” blev derefter oplyst til at være omkring hundrede. I går et døgn senere var antallet firedoblet. Det skriver samnytt.se Oplysningerne i denne artikel er gengivet i artiklen her.

 

På grund af Talibans overtagelse har den svenske regering besluttet, at alle med afghansk oprindelse og et svensk pas eller opholdstilladelseskort, der nu er på ferierejse i Afghanistan og ikke selv kan komme med et fly tilbage, vil blive bistået af det svenske forsvar. Transportfly flyver ned til hovedstaden Kabul og henter dem.

 

Fredag ​​var der omkring hundrede navne på den såkaldte “svenske liste” – mennesker, der ønsker at blive evakueret fra deres gamle hjemland tilbage til Sverige. Men knap en dag senere er det antal firedoblet, og listen omfatter nu godt 400 mennesker. Og “interessen fortsætter med at vokse” meddeler Udenrigsministeriets pressetjeneste.

 

Udenrigsminister Ann Linde (S) har tweetet regelmæssigt om den svenske regerings indsats de seneste dage. Hun har tidligere lovet, at den svenske årlige multi-milliard-bistand til Afghanistan vil fortsætte, selv efter overtagelsen af ​​Taleban.

 

LÆS MERE: Ferie asylmigranter i Afghanistan evakueres til Sverige

Mange holder ferie i deres tidligere hjemland

Samnytt talte forleden med en af ​​dem, Robina Ansary, der fortalte, at hun og familien som mange andre regelmæssigt rejste tilbage til Afghanistan efter at have fået opholdstilladelse i Sverige. De var på forældreorlov.

 

LÆS MERE:  ‘Svenske Robina’ tog forældreorlov i Afghanistan: “Tredje besøg her”

 

Omkostningerne ved transport til Sverige afholdes af den svenske stat, det vil sige skatteyderne. Ifølge Udenrigsministeriet kan de, der flyver med, dog blive pålagt at betale et beløb for den service, der svarer til prisen på en almindelig charterbillet.

 

Lejligheder i Stockholm frigøres til afghanske familier

Udover afghanere med svensk pas på en ferierejse skal alle afghanere, der har haft kontakt med den svenske mission eller den svenske forsvarsstyrke i landet, også evakueres til Sverige. Det er for eksempel nok at have tilberedt mad til svenske soldater eller ambassadepersonale, for at blive talt med.

 

Fredag ​​blev det oplyst, at der var omkring 40 familier og omkring 300 mennesker, som de nu forbereder støtte og prioritet til boliger i Stockholm. I skrivende stund er det uklart, om tallet fortsat vil stige.

 

LÆS MERE: Svenske lejligheder er øremærket til afghanere

 

Afghanske journalister og kulturarbejdere kan finde tilflugt i Sverige

Desuden er der i øjeblikket pres fra journalister og kulturorganisationer i Sverige om at lade alle afghanere, der arbejdede for medierne eller i kultursektoren, have et tilflugt her . De frygter at ende i ugunst hos Taleban -regimet og det islamiske emirat, de nu etablerer i landet.

 

Bag kravene står den svenske journalistforening, svenske PEN, journalister uden grænser og en række kulturelle organisationer. De ønsker, at det svenske såkaldte Fristadsprogrammet, der i dag omfatter 25 kommuner i Sverige, udvides til alle 290.

Øget risiko for terrorangreb i Europa

FN kræver, at EU -lande mere generelt åbner deres grænser for en bølge af migranter fra Afghanistan. Samtidig advares det om, at en sådan kombination i kombination med de succeser, Taleban nu har høstet, kan føre til en kraftig stigning i risikoen for muslimske terrorangreb i Europa.

 

I alt siges det, at omkring 18.000 mennesker er blevet evakueret fra Afghanistan de seneste dage. Tallet omfatter personale fra andre lande, der har været aktive i landet og afghanere, der har haft opgaver for vestlige lande eller har holdt ferie der. Det tal forventes at blive fordoblet i løbet af de næste par dage.

Flere millioner kan være på vej hertil

Hvor mange afghanere, der forlader landet med den hensigt at tage til Europa, er uklart. Indviede bedømmere mener, at det kan være flere mio. Samtidig rapporteres det, at overtagelsen af ​​Taliban er forløbet gnidningsløst og uden større blodsudgydelse. I Kabul siges det kun at 12 mennesker er døde i optøjerne og flere af dem af andre årsager end vold fra Taleban.

 

Men mange afghanere forlader nu det fattige og dysfunktionelle land for et bedre liv i Vesten efter signaler om, at Taliban -overtagelsen gør det lettere at få opholdstilladelse i f.eks. Sverige.

 

Det svenske migrationsagenturs nylige beslutning om at stoppe alle deportationer og deporteringer til Afghanistan har vakt skarp kritik i andre EU -lande for at have fungeret som tiltrækningskraft for en stor afghansk bølge af migranter, som mange lande plaget af coronakrisen ikke anser sig selv for magtfulde.

 

LÆS OGSÅ: Tid til afghanske unge mænd til at rejse hjem og forsvare deres land?

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…