Ny chokmåling sender Jakob Ellemann ud i dyb krise – de blå partier har foræret hele scenen til Mette F.

En ny meningsmåling sender Venstre endnu længere ud i krisen. Det havde de færreste trods alt haft fantasi til at forestille sig, da Jakob Ellemann-Jensen blev formand for partiet i september 2019.

 

I den nye chokmåling (YouGov/BT) står Venstre til bare 8,7 procent af stemmerne! Ved valget i 2019 fik partiet 23,4 procent af stemmerne. En uhørt hurtig og voldsom nedtur for et af de store gamle partier i dansk politik.

 

Jovist, en sådan måling er behæftet med usikkerhed. Men tendensen er stærkt opsigtsvækkende. Hvordan kan noget så vildt ske?

 

Ellemann og udlændingepolitikken

For det første stod Ellemann svagt, allerede da han tiltrådte som ny Venstre-formand.  Specielt på grund af hans holdninger til udlændingepolitikken og værdipolitikken i det hele taget.

 

Mange Venstre-medlemmer og -vælgere går ind for en ret stram udlændingepolitik. De bærer arven fra Anders Fogh Rasmussen med sig. Og de har et bankende hjerte for Inger Støjberg.

 

Men de havde ikke den store tillid til, at Ellemann var garanten for stram udlændingepolitik. Mange havde – med rette – fornemmelsen af, at han ikke havde hjertet med sig i den sag.

 

Magtdemonstrationer gik helt galt

Samtidig gjorde Ellemann sin situation værre, da han forsøgte sig med magtdemonstrationer mod Lars Løkke og Inger Støjberg.

 

Løkke blev fældet som partiformand. Og Inger Støjberg oplevede ikke den store opbakning fra den nye formand. Helt galt gik det, da Ellemann dolkede hende i ryggen ved at lade Venstre støtte rigsretssagen mod hende.

 

En stærk leder kunne måske være sluppet af sted med sådan noget. Men en uprøvet leder, der blev anset som svag i udlændingepolitikken, kunne det ikke.

 

Ellemann har aldrig vundet Venstre-vælgernes og Venstre-medlemmernes tillid. Og det blev kun værre af, at han tog den direkte styrkeprøve med den populære Støjberg, lige efter at han stødte andre slags Venstre-folk fra sig, da han satte Løkke fra bestillingen.

 

Ellemann havde ikke politisk pondus til at slippe godt af sted med en sådan tofrontskrig.

 

En jernhård lov i politik

Nu mærker han en jernhård lov i politik: Når det går ned ad bakke, bliver det en selvforstærkende proces.

 

Hvis en politiker begynder at stå som en taber i vælgernes øjne, får det endnu flere vælgere til at falde fra. De færreste har lyst til at være på et taberhold.

 

Derfor er Ellemann i øjeblikket fanget i en ubarmhjertig spiral: Han klarer sig dårligt, og fordi han klarer sig dårligt, bakker endnu flere vælgere væk fra ham.

 

Men det er altså Ellemann selv, der har sat denne dødsspiral i gang. Ikke mindst ved hans behandling af Inger Støjberg.

 

”Mr. Clean”

Ellemanns situation bliver kun forværret af, at De Konservative under Søren Pape Poulsen har udnyttet situationen ganske kløgtigt.

 

Mens en presset Ellemann forklarer og forklarer og virker utilpas, står Pape som den venlige mand med overskud, der ikke indlader sig på ubehageligt håndgemæng.

 

Han overlader en stor del af det grovere politiske arbejde til sine løjtnanter – en af de dygtigste er såmænd Marcus Knuth, Inger Støjbergs gamle kampfælle, som blev behandlet rigtig dårligt i Venstre.

 

Søren Pape satser på at stå som dansk politiks ”Mr. Clean”. Han angriber regeringen, som en oppositionspolitiker jo gør. Men det sker uden voldsomme udfald og pletter på tøjet.

 

Den flinke fyr, der ”såmænd bare siger sin ærlige mening”.

 

Det skovler han stille og roligt borgerlige og midtsøgende stemmer ind på, mens Ellemann virker anspændt og aggressiv.

 

I den nye YouGov-måling står De Konservative til 15 procent af stemmerne – næsten dobbelt så meget som Venstre.

 

Corona har flyttet mange stemmer

Sidst, men ikke mindst, bliver Jakob Ellemann og Venstre hårdt ramt af, at Mette Frederiksen har drejet Socialdemokratiet i en retning, der har flyttet mange stemmer hen over midten i dansk politik – fra de blå partier til Socialdemokratiet.

 

Det er sjældent i dansk politik at se så mange stemmer bevæge sig så hurtigt over midten.

 

Kampen mod coronaen er en stor del af forklaringen på, at det har kunnet ske.

 

Mens de borgerlige partier undervejs længe har haft meget svært ved at finde deres ben, tog S-regeringen den nødvendige kamp mod den hæslige pandemi – med nedlukninger, tests, smitteopsporing og vacciner.

 

De borgerlige er ved at komme med. Men de fik skabt alt for stor usikkerhed om, hvor konsekvent de var parate til at gå til værks for at få smitten rullet tilbage.

 

De blå har talt alt for lidt om corona og indvandring

De blå partier har også været mærkeligt passive i forhold til et tema, som de skulle være de første til at tage fat på:

 

Indvandrermiljøer har i meget høj grad drevet coronasmitten frem. Der er en voldsom overrepræsentation af ikke-vestlige indvandrere blandt de smittede.

 

Her burde det være politikernes opgave at tale klart og tydeligt om, hvor farlig denne situation er. Og det burde være politikernes opgave at slå ned på den meget store smittespredning i parallelsamfundene.

 

De blå partier har været alt for svage til at tale om sammenhængen mellem indvandring, manglende samfundssind og spredning af coronasmitte.

 

Denne sammenhæng er helt og aldeles afgørende for danskerne.

 

De har sig selv at takke

Men mens smitten spredte sig i snart det ene, snart det andet indvandrertætte område, har blå blok næsten kun talt om, at der skulle genåbnes hurtigere.

 

Det gælder ikke mindst for Jakob Ellemann-Jensen og Venstre.

 

Vælgerne flygter fra Venstre. Blå blok står elendigt i forhold til rød blok.

 

De har sig selv at takke. De blå partier har foræret hele scenen til Mette Frederiksen.

 

Opdateret 14. april kl. 17.23.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…