Perseverance kom til Mars ved hjælp af atomkraft

Efter en 7 mdr. lang rejse landede NASA’s rumskib Perseverance på Mars den 18. feb. 2020, hvor den skal udforske fortidens geologi og klima på den øde planet og også finde ud af, om der er eller har været liv. Rumskibets instrumenter kan nu begynde en flerårig videnskabelig undersøgelse af bl.a. Jezero kraterets 45 km store område, hvor der måske for 3,5 mia. år siden var floder med vand. Rumskibet vil desuden teste nødvendige teknologier for en fremtidig udforskning af Mars.

 

Perseverance betyder udholdenhed – et godt navn og en fornem bedrift, der har krævet et grundigt mangeårigt forarbejde. Som der blev sagt ved landingen: This is what NASA does, this is what we can do as a country!

 

Det kræver megen energi at sende et rumskib til Mars, og uden atomkraft kunne det ikke lade sig gøre. At sætte vindmøller på et rumskib ville kun fungere i en tegneserie! Desuden kræver det megen energi at opretholde rumskibets ageren på Mars i flere år, og hvis der senere skal kunne oprettes en koloni med mennesker på Mars, vil det teknisk kun lade sig gøre ved hjælp af atomkraft. Store temperaturforskelle kræver megen energi til at varme basen op og skaffe kunstigt lys til bl.a. drivhuse, så man kan forsyne evt. beboere med forskellige fødevarer.

 

At bo på en planet som Mars vil også kræve meget af den menneskelige psyke, da man skal opholde sig indendøre det meste af tiden, men netop under denne corona pandemi har det vist sig, at det er muligt men ikke rart for et menneske at være isoleret i lang tid. Nogle mennesker har gennem det seneste år ikke kunnet forlade deres hjem, men savnet af den sociale kontakt har været stor.

 

Jorden er som Mars en planet i universet men endnu grøn og levende, hvor planter, dyr og mennesker kan trives i fællesskab. Mennesket har magten og har drevet det økologiske system til grænsen for overlevelse både for mennesker og biodiversitet ved bl.a. overbefolkning, udryddelse af dyr og planter og forurenet ikke blot jorden men også den omkringliggende atmosfære. Vi risikerer at omdanne vor grønne jord til en ubeboelig og gold planet som Mars. Vi mennesker og vore politiske ledere udviser megen ansvarsløshed, så der skal ikke meget til for at nå the tipping point,  hvor man ikke længere kan opretholde vor civilisation. Den største ændring er sket de seneste 70 år.

 

Energi er vigtig for at opretholde vort samfund, og det er vigtigt med forsyningssikkerhed, så der ikke sker nedbrud som i Texas for nylig, hvor strømmen forsvandt for ca. 4 mio. mennesker, hvor nogle måtte skaffe sig varmen ved at sidde i biler med tændt motor. Nogle dage senere var det reduceret til ca. 90.000, der ikke havde strøm – og heller ikke vand. Det er ikke normalt med store kuldegrader i Texas, men frosten satte sig på rør og ledninger o.a., så vindmøller, solceller, kul og gasværker gik i stå. 20% af el var leveret af vindkraft. Desuden var der ikke etableret netværk til de tilstødende stater – som vi fx har med Sverige og Norge i tilfælde af mangel på el.

 

Atomkraft kan bedre garantere forsyningssikkerhed, og pga. nedlukning af flere atomreaktorer i Sverige har landet nu haft problemer med forsyning af el, så det er vigtigt, at vi – som anbefalet af FN’s klimapanel IPCC – inkluderer atomkraft i vor energiforsyning. Atomkraft med den nyeste teknologi med minireaktorer vil i længden blive ikke blot den reneste men også den billigste form for energi. Heldigvis er mange lande i gang med forskning og udvikling af denne nye teknologi.

 

I England er Roll-Royce-konsortiet i færd med at udvikle minireaktorer ligesom de to danske forskergrupper Seaborg Technologies og Copenhagen Atomics. I USA er Bill Gates i gang med sit Terra Power atomprogram, hvor man vil kunne bruge gammelt atomaffald, der således bliver en ressource, der kan levere el i millioner af år (Videnskab.dk 4.2.2021).

 

Turen til Mars er en milepæl i rumhistorien, og de teknologiske landvindinger, der opnås, vil senere kunne anvendes her på jorden. På den måde er rumrejsen alle pengene værd.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…