Rekordmange fattige pensionister i Sverige – udgifterne til indvandrere er vokset gennem flere år

Facebook via samnytt.se

Det svenske kontor for statistik SCB har netop offentliggjort nye tal for svenske husholdningers indkomster.

 

Tallene viser, at andelen af ​​fattige i Sverige nu er rekordhøj. Det skriver samnytt.se

Enlige kvinder over 80 år er meget sårbare

Andelen af ​​mennesker med en “lav økonomisk standard” ser ud til for første gang at være over 15 procent.

 

Samtidig viser tallene, at andelen med en “lav økonomisk standard” i mange befolkningsgrupper er væsentligt højere end 15 procent.

 

Særlig galt står det til blandt enlige kvinder over 80 år, hvor andelen er 41 procent.

 

Blandt børn i alderen 0-19 var andelen 20 procent.

 

Mange hjemløse pensionister i Sverige

Mange pensionister i Sverige har ikke råd til at betale husleje og må leve på gaden.

 

Det  kom frem i svensk TV i en udsendelse fra november 2018. En tv-journalist tilbragte to nætter sammen med hjemløse pensionister. Det blev til en reportage, der vakte opsigt. SVT

 

“Jeg skammede mig som en hund”, sagde den unge journalist efter sit møde med de ældre landsmænd, som forsøgte at hutle sig igennem.

 

En af dem var den tidligere elektriker Martin Lannehjelm, der tidligere levede et godt liv, som så mange andre svenskere.

 

Men da TV fulgte ham, var han folkepensionist og hjemløs. Han var blevet skilt og kunne ikke få en lejlighed. Dem, han kunne få, havde han slet ikke råd til at betale.

 

Nu måtte han hver nat køre rundt med bus og S-tog for at holde varmen og få lidt søvn. Det er hårdt og uværdigt, og han drømmer om at få en lejlighed og sit gamle “Svenssonliv” tilbage.

 

Og Martin er ikke den eneste.

 

I 2018 var der 1850 hjemløse pensionister, ifølge SVT. Ganske almindelige pensionister. Særlig slemt stod det til i Stockholm.

 

Senere er der kommet flere lignende beretninger. En af dem handlede om Rolf på 88 år, der for et år siden var hjemløs og sov i sin bil. Den Korte Avis

 

En anden fortalte om Eivor på 84 år, som samler flasker for at få råd til mad. (Expressen.se)

 

Mange kommuner mangler penge til ældre og skoler

Mange kommuner mangler også penge til velfærd og er nødsaget til at skære i velfærden. Det går især hårdt ud over hjælpen til de ældre.

 

Det viste en undersøgelse, som svensk TV SVT tidligere på året gennemførte.

 

Ifølge undersøgelsen foretaget af SVT, svarer hver tredje kommune, at budgettet for 2020 på alle velfærdsområder vil være lavere end 2019.

 

Hver femte kommune oplyser, at budgettet vil betyde dårligere ældrepleje, og næsten lige så mange siger, at budgettet vil være lavere inden for børnehaver og børnepasning. Se flere henvisninger her

 

Flygtningeområdet sluger mange penge

 

Tilstrømningen til Sverige var i 2015 nærmest lavineagtig. Det kostede store summer til indkvartering og underhold af de mange asylansøgere. En stor del fik opholdstilladelse i Sverige. Det medførte en ny strøm af familiesammenførte.

 

Det betød nye store udgifter til økonomisk forsørgelse, skoler og boliger.

 

For eksempel måtte Malmø på et tidspunkt køber akutte overnatningspladser for 334.000 i døgnet. Ialt har kommunen brugt 162 millioner kroner på sådanne akutpladser på hoteller, campingpladser og lignende steder. Det skriver Fria Tider pba en artikel i Sydsvenskan lørdag.

 

Senere skulle de mange der fik ophold og deres familier have gode permanenter boliger. Det har presset boligmarkedet enormt. Og det har medvirket til at gøre pensionisterne fattige, samtidig med at boligerne blev så dyre, at de ikke kunne betale huslejen, som SVT afslørede i sin reportage.

 

Man kan sige, at det er de store udgifter til flygtninge, der er en vigtig del af forklaringen på, at der mangler penge til svenskernes velfærd.

 

Annika Wallenskog fra kommunernes sammenslutning har tidligere på året fortalt, at kommunerne efter den store tilstrømning i 2015 fik en høj kompensation for de flygtninge, de tog imod.

 

Men denne kompensation er nu ved at forsvinde, så kommunerne selv skal betale udgifterne til de mange flygtninge.

 

– Så man har nogle udgifter, som man ikke længere har råd til. Hvis du har et stort antal flygtninge et sted, hvor der ikke er meget mange job, vil omkostningerne også stige for denne gruppe, sagde Wallenskog til expressen.se.

 

Det svenske pensionsagenturs alarmrapport: En kvart million svenske pensionister under fattigdomsgrænsen

Bymissionen advarer: “Stigning i fattige pensionister, der ikke kan leve af pensionen”

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…