Vi skal være bange for global opvarmning – ikke for atomkraft!

Atomkraftværket i Oskarshamn / Wikimedia

Nogle klima-videnskabsfolk er så bange for den globale opvarmning, at de får psykologisk rådgivning pga. deres faktuelle (angstfremkaldende) viden. Og med god grund mener Justin Rowlatt, der er miljøkorrespondent på BBC News.

 

Han mener, det er ude af proportioner, når mange er bange for atomkraftens radioaktive stråling. Folk bør være meget mere bange for den globale opvarmning. (BBC.com: Nuclear power: Are we too anxious about the risks of radiation?)

 

Der er radioaktiv stråling overalt på jorden i mere eller mindre grad, selv bananer kan udlede lidt radioaktiv stråling som også vore egne kroppe. Dertil kommer røntgen og scanning m.m., hvilket vi accepterer. Vi skal derimod frygte den globale opvarmning, der vil ramme alle på jorden.

 

Den engelske premierminister Boris Johnson overvejer at genetablere udvikling af atomkraft i England som en nødvendighed for at skaffe tilstrækkelig energi til en mere energiforbrugende verden og af hensyn til klimaet. Det kan dog være vanskeligt at overvinde den folkelige og mere eller mindre indoktrinerede frygt for kernekraft, men det er vigtigt at se på kendsgerningerne.

 

Man skal søge i historien for at forstå frygten for radioaktivitet: Ulykken på Tjernobyl i 1986 er kendt af de fleste, der interesserer sig for energi og atomkraft, og nogle mener, at omkring 1 mio. mennesker blev ramt af sygdom og død efter den radioaktivitet, der spredte sig fra stedet. Det virkelige tal ifølge United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation (UNSCEAR) er 28 døde arbejdere og nødhjælpere som resultat af den radioaktive stråling.

 

Der var desuden over 6.000 tilfælde af kræft i skjoldbruskkirtlen, som heldigvis kunne behandles, så kun ca. 15 døde (2005 opgørelse). Disse tilfælde kunne have været undgået, hvis man havde forhindret folk i at drikke mælk, der indeholdt radioaktivt jod. Ifølge FN (2005) kan således kun 28+15=43 dødsfald skyldes den værste nukleare katastrofe, verden nogensinde har oplevet.

 

Ulykken ved Tjernobyl regnes for at have produceret 400 gange mere radioaktivt materiale end bomberne i Hiroshima og Nagasaki (1945) tilsammen, hvor der udover de over 200.000 døde ved bombningen har været nogle men ikke usædvanligt mange, der døde efter stråling. De hundred tusinder af mennesker, der har været involveret i oprydning i Tjernobyl har ikke vist nogen form for sygdom undtagen en lille og ubekræftet øgning i leukæmi o.a.

 

WHO (World Health Organization) havde forestillet sig, at ca. 9.000 mennesker sandsynligvis ville dø efter at være udsat for strålingen fra Tjernobyl, men det viste sig, at kun de nævnte 43 personer døde af kræft pga. radioaktiv stråling. Tallet er ikke stort, hvis man tænker på, at andre mennesker også rammes af kræft i løbet af deres liv – af andre grunde som rygning, overvægt og alkohol.

 

HUSK Fukushima: Ulykken ved Fukushima i Japan i 2011 kaldes ofte fejlagtigt for en atomkraftkatastrofe, men det var et jordskælv og en efterfølgende tsunami, der dræbte de 19.000 mennesker, hvorimod ingen (eller kun en) døde pga. ødelæggelsen af atomkraftværket.

 

Frygt for atomaffald kan være en anden grund til, at folk er imod atomkraft, men kulbaserede værker efterlader også affald i miljøet, hvori findes spor af uran og thorium og andre stoffer.

 

Med ny teknologi kan atomreaktorer anvende det gamle atomaffald, som så bliver en ressource.

 

Politikerne udviser stor ansvarsløshed ved ikke at ville inkludere atomkraft i energiforsyningen. Hvis man ønsker at stoppe den globale opvarmning, skal atomkraft med som energikilde – alt andet er ideologisk og ikke videnskabeligt baseret ønsketænkning.

 

Jonna Vejrup Carlsen, global-alarm.dk, earthissue.com

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…