Vi kan ikke vende tilbage til samfundet før corona – og det skal vi heller ikke

foto: Hanne Buchberg

Tirsdag kom Kaare Mølbak, direktør på Statens Serum Institut, med en lige lovlig frisk kommentar til corona-situationen.

 

På baggrund af de aktuelle positive tal for smittetrykket i Danmark, erklærede han, at det er meget usandsynligt, at vi kommer til at se ”en egentlig anden bølge” af corona-smitten.

 

Hidtil har det ellers været en almindelig opfattelse blandt virus-eksperter, at vi skal være forberedt på en sådan anden bølge af pandemien. Det baseres på historiske erfaringer.

 

Det kan tænkes, at Mølbak får ret. Men det er forhastet at drage en sådan konklusion – selv om det lige nu går bedre med smittetrykket, end mange havde frygtet.

 

Smitten blusser op igen

Danmark har indtil videre har haft ganske godt styr på smitten – ikke mindst fordi danskerne har været så gode til at holde afstand. Det skulle gerne fortsætte.

 

Men vi kan se, at lande, som har haft held til at få smitten banket langt ned, fortsat er sårbare over for ny opblussen.

 

Forleden spredte en enkelt person i en bar fornyet smitte i Sydkorea, der ellers har holdt corona-virus i et jerngreb.

 

I den kinesiske by Wuhan, hvor corona-epidemien startede, fik man tilsyneladende smitten under kontrol. Men i weekenden poppede seks nye smittetilfælde op i byen.

 

Smitten er ikke væk. Foreløbig må man snarere sige, at den bliver holdt i skak. Og befolkningens stærke indsats for at holde den nede er nødt til at fortsætte.

 

Vi er fortsat sårbare

Vi kan begynde en gradvis genåbning af samfundet. Men den skal være kontrolleret, man skal hele tiden være parat til at gribe ind igen.

 

Det nye system med test-opsporing-isolation, som nu indføres i stor skala herhjemme, er et meget vigtigt bidrag til at holde styr på smitten. Men selv det kan ikke klare alt. I takt med en genåbning af grænserne i et eller andet omfang, vil smitterisikoen på ny øges.

 

Vi kan lige så godt se det i øjnene: Kravene til ekstrem påpasselighed over for corona må fortsat gælde. Danskerne må fortsat være opmærksomme på, hvem de omgås hvordan – selv om rammerne udvides.

 

Som bekendt er der ikke skabt flokimmunitet i Danmark. Det er et bevidst og rigtigt valg, fordi flokimmunitet ville bygge på, at mange døde undervejs. Men det gør os fortsat sårbare.

 

Lad det bringe det bedste op i os

Så langt øjet rækker, kan i ikke bare vende tilbage til samfundet før corona.  Vi kan ikke holde begravelse over den forbandede virus. Vi skal fortsætte med at holde en høj bevidsthed og en stærk disciplin.

 

Men midt i alvoren kan det forhåbentlig fortsætte med at bringe det bedste op i os.

 

Vi kan ikke vende tilbage til tiden før corona. Og her kommer tilføjelsen: Det skal vi heller ikke.

 

Disciplin og omhu

Det gør ikke spor, at corona-krisen har lært både bøn og voksne noget om disciplin og omhu. Lad det endelig fortsætte.

 

Det gør ikke spor, at vi bliver bedre til at udnytte de digitale muligheder, så vi for eksempel kan bruge mere enkle og tidsbesparende arbejds- og mødeformer en del af tiden. Se bare til EU.

 

Det gør ikke spor, at den forstærkede grænsekontrol på grund af coronaen fører til pågribelse af mange flere grænseoverskridende kriminelle. Og det gør ikke spor, at den ikke-vestlige indvandring bremses.

 

Tværtimod. Vi skal ikke bare tilbage til tiden før corona. Vi skal udnytte vores erfaringer under den dystre corona-tid til at rydde op i de store uløste problemer, vi har slæbt videre.

 

Asylsystemet fungerer ikke

Vi har for eksempel et asylsystem, der ikke fungerer.

 

Folk kan uden videre komme ind i landet, hvis de siger ”asyl”, fordi de har ret til at få deres asylsag behandlet.

 

Mange asylansøgere, der bliver afvist, bliver bare hængende alligevel. Der er overhovedet ikke styr på, hvor mange illegale migranter der lever i Danmark og andre EU-lande. Men det er mange.

 

Vi har det såkaldte Schengen-system, der skulle betyde, at asylansøgninger i EU-området skal behandles i det EU-land, hvor de først bliver registrerede.  Men systemet fungerer ikke.

 

Der er ikke styr på, hvem og hvor mange der kommer ind over EU’s ydre grænser. Og der er slet ikke styr på, hvor de videre bevæger sig hen. De fleste søger mod de rigere lande i Nord, med Tyskland i spidsen.

 

En stor del, af dem, der i første omgang bliver afvist ved en grænse, forsøger sig bare igen. En skærpet grænsekontrol gør selvfølgelig dette sværere.

 

’Bifangst’ af kriminelle

Når man skruer op for den nationale grænsekontrol, fanger man også langt flere kriminelle. Der er simpelt hen en enorm ’bifangst’. Det har de også erfaret i Tyskland, trods den megen tale om åbne grænser.

 

På det bredere samfundsplan har vi oplevet et skred i disciplin. For eksempel i skolen.

 

Men corona-situationens alvor kan forhåbentlig betyde genoplivelse af nogle dyder: Vise hensyn til andre (ja til at holde afstand, nej til for eksempel mobning på nettet). Arbejde koncentreret og disciplineret. Have respekt for solid viden.

 

Bringe det bedste op i os

Corona-virus er en forbandelse. Det kan ikke diskuteres. Og vi skal gøre alt for at få den manet i jorden.

 

Men corona er altså indtil videre blevet en del af vores samfund. Så må vi sørge for, at forbandelsen bringer det bedste op i os.

 

Vi kan ikke vende tilbage til samfundet før corona – og det skal vi heller ikke.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…