Faglighed i forfald: Universitet vil droppe ‘maskuline’ ord i jobopslag, fordi kvinder bliver skræmt af ord som “analytisk”

Colourbox

Der er færre kvinder end mænd ansat i forskerstillinger på Universiteter.

 

Hvorfor? Det har været diskuteret i årevis.

 

Nu har Aalborg Universitet en ny plan, der skal sikre, at flere kvinder søger forskerstillinger.

 

De vil fjerne såkaldte ‘maskuline’ ord fra stillingsopslag.

 

Aalborg Universitet vil fremover fjerne ord som “analytisk”, “ambitiøs”, “succesfuld” og “kompetent” fra jobannoncer.

 

De mener, at sådanne ord kan skræmme kvindelige kandidater fra at søge en forskerstilling. Det skriver forskeren.dk

 

Jobannoncerne skal køres gennem et program, som gør en tekst ‘kønsneutral’. Programmet finder de ord, der betragtes som værende til fordel for mandlige ansøgere. Ord, som derfor bør fjernes.

 

“Med programmet får vi neutraliseret universitetets stillingsopslag, så de henvender sig til alle potentielle ansøgere i stedet for nogle få udvalgte. Det giver os mulighed for at nå en bredere og mere forskelligartet ansøgerpulje, så vi kan finde den mest kvalificerede ansøger uanset køn, alder eller etnicitet, siger Lars Hvilsted Rasmussen, der er dekan på AAU Sund og formand for universitetets Udvalg for Ligestilling og Diversitet til forskeren.dk.

 

Forskeren.dk har også talt med specialkonsulent Tina Strandvig.

 

– Et ord som “competitive” markeres også som maskulint. Men hvis området er meget konkurrencepræget, vil det ikke være at sløre virkeligheden, hvis man bruger et andet ord?

 

“Selvfølgelig er forskning et konkurrencepræget miljø. Den præmis tror jeg, de fleste er klar over. Men der er mange led i en ansættelsesproces, hvor der er mulighed for at afstemme forventningerne til kandidaten og det miljø, man kommer til at indgå i. Dog er det vigtigt, at vi først og fremmest laver opslag, som ikke på forhånd udelukker nogle bestemte grupper”, svarer Tina Strandvig.

 

Det undergraver det faglige niveau

Det er dog kritiske røster på universitetet.

 

Rasmus Waagepetersen, professor ved Institut for Matematiske Fag, kritiserede i et internt debatindlæg, at programmet – hvis man følger anvisningerne – begrænser muligheden for at udtrykke sig præcist.

 

“På et universitet er det afgørende vigtigt, at vi udtrykker os præcist og nuanceret, og det kan vi ikke, hvis en stor del af vores ordforråd elimineres. Min mere generelle bekymring er derfor, at programmet er et udtryk for en tankegang, der kan lede til en omfattende sproglig udrensning. Bliver det næste, at ord skal bortcensureres i undervisningen for ikke at støde studerende?” skriver han ifølge forskeren.dk.

 

Han reagerer også over for eksemplet med “state of the art”, som programmet foreslår udskiftet med “new”, “innovative” eller “current”.

 

“De ord betyder jo ikke det samme. State of the art betyder, hvad der i øjeblikket er den mest up to date og anerkendte viden på området. Vi siger konstant til de ph.d.-studerende, at det er meget vigtigt, at de har styr på state of the art. Det er ikke det samme som new, innovative eller current”, siger Rasmus Waagepetersen til forskeren.dk.

 

Han ser gerne, at der kommer flere kvindelige forskere på det naturvidenskabelige område. Men giver ikke meget for programmet.

 

“I mine øjne er det ren symbolpolitik. At der ikke er flere kvinder, skyldes i langt højere grad forhold som barsel og omfanget af midlertidige ansættelser. Det er strukturelle forhold, man ikke kan løse ved at rette i et stillingsopslag og fjerne ord som state of the art”.

 

Sig dog bare hvilke kvalifikationer, der er brug for

Det kan godt være, at jobannoncer ofte er fulde af floskler. Men så gør dog noget ved dét.

 

Jobannoncer skal klart og kontant beskriver de kvalifikationer, der efterspørges i en jobfunktion.

 

Hvis man gør det til et spørgsmål om mænd og kvinder, så bygger man videre på en kvindeundertrykkende forestilling om kvinder som svage ofre, der er domineret af mænd.

 

Det svækker det faglige niveau til fordel for kaloriefattig identitetspolitik og politisk korrekthed.

 

Men her er Aalborg Universitet desværre på linje med en står ånd i tiden.

 

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…