Over tusinde afviste asylansøgere opholder sig stadig i Danmark – nu frygter DF, at en ny Hjemrejsestyrelse blot er tom snak

Modelfoto: Privat

Når først de er kommet ind, er de svære at få ud.

 

Således opholder cirka 1.100 afviste asylansøgere sig stadig i Danmark, og af dem har lidt over 200 været i udsendelsesposition i fem år.

 

Det vil regeringen ændre på, lyder det fra udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som nu har oprettet en ny Hjemrejsestyrelse, der skal løse problemet.

 

Den bliver bemandet med 250 medarbejdere, som altså skal sikre, at 1.100 afviste asylansøgere kommer ud af landet.

 

Det giver god mening, mener Tesfaye

I en pressemeddelelse understreger Tesfaye, at det giver god mening at oprette denne nye styrelse.

 

”Det er vigtigt for regeringen, at udlændinge uden lovligt ophold rejser hjem. Vi har i mange år haft Udlændingestyrelsen. De giver blandt andet opholdstilladelser til flygtninge og familiesammenførte,” forklarer Tesfaye og fortsætter:

 

”Nu opretter vi så Hjemrejsestyrelsen, der skal sikre, at folk også kommer hjem igen, når de ikke længere har ret til at være i Danmark. En myndighed, der kun arbejder med hjemrejse. Det synes jeg giver god mening.”

 

Dansk Folkeparti frygter, at det er en bureaukratisk manøvre

Hos Dansk Folkeparti bliver udmeldingen fra udlændinge- og integrationsministeren modtaget med en pæn portion skepsis.

 

Her frygter gruppeformand og retsordfører Peter Skaarup, at det blot er en bureaukratisk manøvre, som han udtrykker det.

 

”Hvorvidt der bliver udsendt én afvist asylansøger mere eller mindre ved at oprette denne nye enhed er svært at vurdere, men vi må da krydse fingre for, at det rent faktisk vil gøre en forskel,” siger Peter Skaarup til Den Korte Avis og fortsætter:

 

”Men det afhænger af, om det blot er en bureaukratisk manøvre, eller om man også vil ændre politik.”

 

Vil følge udviklingen tæt og kræve månedlige opgørelser

Den nye hjemrejsestyrelse, der som nævnt bliver bemandet med 250 medarbejde, skal være på plads og funktionsdygtig den 1. august i år.

 

Hidtil har regeringen holdt kortene tæt til kroppen om hjemsendelse af udviste asylansøgere, og en telefonisk orientering til partiernes ordførere om det nye initiativ gav ikke synderligt mange oplysninger.

 

Derfor vil Dansk Folkeparti nu stille en række spørgsmål til Tesfaye om den nyoprettede styrelse, og ikke mindst vil partiet kræve månedlige opgørelser om antal hjemsendte.

 

”Det er vigtigt nu, at vi bruger mere pisk og mindre gulerod i hjemsendelsespolitikken. Vi er nødt til at bruge hele paletten af muligheder, når vi skal have hjemlandene til at modtage deres egne borgere, herunder at trække i ulandsbistanden, hvis landene ikke vil samarbejde,” understreger Peter Skaarup.

 

Også skeptiske toner fra Venstre

I øjeblikket ligger ansvaret for hjemsendelser hos politiet, men har regeringen tidligere udtrykt planer om, at det skal ændres således, at det er civile, der i forbindelse med den nye styrelse skal forstå hjemsendelserne.

 

Det er man inderligt imod i Dansk Folkeparti, hvor man henholder sig til, at politiet i modsætning til civile har både de fornødne magtmidler og ekspertisen.

 

Heller ikke hos Venstre er man overbevist om, at nogle bureaukratiske omrokeringer af personale og en ændring af procedurerne ved hjemsendelse er en god idé.

 

”Jeg er usikker på, om man i praksis gør det på den rigtige måde på grund af nogle af de rokeringer og ændringer i kompetencer, der ligger i det her, siger Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede til Berlingske og fortsætter:

 

”Jeg kan være bekymret over, om det er en god ide at tage ansvaret fra politiet og lægge det over i styrelsen.”

 

Læs også:

https://www.berlingske.dk/danmark/nu-lancerer-regeringen-og-tesfaye-forste-etape-af-en-ny-hjemrejsepolitik

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…