Trump siger ja til israelske annekteringer – men på betingelser

Gantz og Netanyahu hilser på Israels præsident (Skærmprint Youtube)

USA har ladet Israels nye regering med Nethanyahu og Gantz i spidsen planlægger annekteringer i Jordan Dalen og på Vestbredden.

 

USA har ladet den ny regering forstå, at man støtter Israels kommende annekteringer.

 

Dette har forudsigeligt sendt Ramallah med Abbas sky-high.

 

Men faktisk burde Abbas måske gøre sig den umage at fokusere på de amerikanske betingelser, der er knyttet til USA’s støtte:

 

  1. Fastfrysning af alle bosættelser på Vestbredden, naturligvis med undtagelse af de områder og byer, som Israel annekterer.
  2. Israels PM er med udgangspunkt i Trumps fredsplan forpligtet til at forhandle med PA om oprettelsen af en palæstinensisk stat, dvs en to-statsløsning.

 

De to betingelser kan ingen på højrefløjen acceptere.

 

Når Netanyahu så alligevel sammen med Gantz accepterer betingelserne, er forklaringen sandsynligvis, at Netanyahu ved, at de to betingelser aldrig kommer til at spille nogen rolle, for hverken PLO eller Hamas vil eller kan forhandle.

 

Ræsonnementet synes at være: Lad os bare nikke ja, for betingelserne kommer alligevel aldrig til at spille nogen rolle.

 

Men betingelserne har faktisk splittet højrefløjen i Israel, hvor partiet Yamina (Det Nye Højre) under ledelse af Naftali Bennett og Ayelet Shaked netop har sagt fra overfor Trumps betingelser. De vil ikke acceptere  betingelser, som de er lodret uenige i.

 

De stakkels palæstinesere

Den israelske splittelse sætter det endvidere i relief, hvor uduelige, udygtige og umodne de palæstinensiske politikere er.

 

Det er ubegribeligt, at de ikke griber chancen til via forhandlinger at prøve at sikre sig USA’s støtte og splitte israelerne yderligere. Men det gør de ikke. De gentager blot rituelt og bevidstløst deres krav om ”alt eller intet” samt afvisning af forhandling.

 

  1. Hvorfor udnytter Abbas, dvs PLO, ikke Trumps betingelser til en styrkelse palæstinensernes situation på Vestbredden?
  2. Hvorfor udnytter de 13 arabiske medlemmer af Knesset ikke Trumps betingelser til at splitte Højrefløjen og Israel, så palæstinenserne på Vestbredden kunne styrkes?
  3. Hvorfor udnytter Hamas ikke situationen til at forsøge at finde fodslag med Ramallah?

 

Konklusionen på dette er, at hvis man skal ønske noget for de hårdt prøvede palæstinensere, så er det, at de får et andet politisk lederskab

 

Svend Lindhardt

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…