Tre grimme overraskelser ved corona kan få store konsekvenser for vores liv fremover

Kåre Mølbak, Direktør ved Statens Serum Institut

Samtlige Folketingets partier står bag aftalen om en begyndende genåbning af Danmark efter den store corona-nedlukning. Det er godt. Politisk ballade hjælper ingen.

 

Men denne aftale er kun en brik i et langt større spil. Noget tyder på, at vi står over for en endnu større trussel fra den uhyggelige virus end først antaget.

 

Corona-virus har givet verden tre grimme overraskelser, der kan få store konsekvenser for vores liv fremover.

 

Den seneste af disse grimme overraskelser er netop kommet frem: Det er ikke givet, at man bliver immun over for sygdommen, selv om man har været smittet.

 

Men inden da er verden blevet rystet af to andre træk ved corona.

 

De to første grimme overraskelser

Den første grimme overraskelse var, at corona med lynets hast bredte sig hen over landegrænser. Den seneste store pandemi, Mers-CoV fra 2012 nåede aldrig for alvor uden for Mellemøsten.

 

Man håbede, at corona-virus på samme måde blev inddæmmet i Kina, hvor den først optrådte. Men de kinesiske påstande om, at man havde styr på smitten, holdt ikke.

 

Den anden grimme overraskelse ved corona var, at den ikke kun smittede fra patienter med synlige symptomer. Sådan var det ellers med Sars-epidemien i 2003.

 

Personer uden synlige symptomer kan også smitte. Det gør det langt sværere at få styr på smitten.

 

Det er ikke nok at forholde sig til, hvem de personer, der allerede har synlige sygdomstegn, har været i kontakt med. Men skal også forsøge at finde frem til den smitte, som er sendt videre af personer, før de har vist symptomer.

 

Sundhedsstyrelsen i Danmark lagde på et tidspunkt en forfejlet strategi, der byggede på, at folk bare selv skulle henvendte sig til sundhedssystemet, hvis de oplevede symptomer på sygdommen.

 

Men den går altså ikke. Smitten kan være der, selv om man ikke mærker symptomerne. Derfor er det så vigtigt med omfattende testning.

 

Den tredje grimme overraskelse

Nu kommer så de nye informationer fra Sydkorea, der giver den tredje grimme overraskelse: Der er tegn på, at man ikke nødvendigvis er immun over for corona-virus, selv om man allerede har været smittet.

 

I aftalen mellem Folketingets partier hedder det ellers forhåbningsfuldt, at aftalens retningslinjer kan ophæves, ”såfremt vi ser immunitet i befolkningen”.

 

Det har hidtil været antagelsen, at hvis tilpas mange bliver smittet med coronavirus, kan der opstå en ”flokimmunitet”, der standser smitten.

 

Men denne antagelse sår nyhederne fra Sydkorea nu tvivl om.

 

Her er 179 personer, der ellers var meldt raske efter en coronainfektion, blevet smittet med virus igen. (Ritzau)

 

Verdenssundhedsorganisationen WHO slår fast, at der er ”intet bevis for, at coronaoverlevere er immune”.

 

”Så er vi lidt på den”

Man ved ikke, om de pågældende sydkoreanere er blevet smittet på ny, eller om virus har gemt sig i kroppen på dem og er blevet reaktiveret. De sydkoreanske myndigheder hælder til den sidste forklaring.

 

Noget kunne i hvert fald tyde på, at de antistoffer, som skulle beskytte folk mod fornyet smitte, kan have en ret kort levetid, når det gælder corona.

 

Professor i mikrobiologi, Hans Jørn Kolmos, har følgende kommentar: ”Hvis virus er opstået igen, uanset om det er på grund af ny smitte eller en reaktivering, så er vi lidt på den. Vi vil få en meget vanskeligere behandlingssituation, og det vil også have konsekvenser for vaccineudviklingen.” ([email protected])

 

Flokimmunitet

Hvis smitte med corona-virus ikke giver nogen sikkerhed mod, at man bliver immun over for fornyet smitte, er det langt sværere at få smitten under kontrol. Man kan ikke bare sætte sin lid til flokimmunitet.

 

Teorien om flokimmunitet har mødt stor modstand, fordi den lagde op til, at udbredelse af smitten skulle gøre befolkningen immun. Den Korte Avis har været blandt kritikerne

 

Nu tegner der sig så anden tungtvejende indvending mod satsningen på flokimmunitet:  Den virker ikke, som den burde. En del mennesker bliver tilsyneladende ikke immune, selv om de har været smittet.

 

Mølbaks kursskifte

Derfor ser man nu et kursskifte hos den sundhedsekspert, der mere og mere står som manden i centrum for kampen mod corona: Kåre Mølbak, direktør på Statens Serum Institut.

 

Mølbak har lært af de tre grimme overraskelser, som corona har givet verden. Han har set i øjnene, at den sociale del af kampen mod corona er afgørende.

 

Skal Corona-virus trænges tilbage, kræver det en konsekvent fortsættelse af indsatsen for at holde afstand og beskytte sig. Vi er nødt til at lære at leve på en ny måde, så langt øjet rækker.

 

Der må så gøres en særlig indsats for at sikre, at de særligt sårbare i samfundet ikke bliver ladt i stikken. Man skal omgås hinanden med omtanke, men det er ikke ensbetydende med at svigte de udsatte.

 

Det danske sundhedspersonale gør en imponerende indsats. Men læger, sygeplejersker, sosu-assistenter og andre kan ikke holde skansen alene.

 

Det er i hverdagen, at det afgørende slag skal slås. Det danskernes ansvarsfølelse og sunde fornuft, som der først og fremmest må satses på – indtil der forhåbentlig kommer en virksom vaccine. Men som Mølbak påpeger, vil dette tage mindst et år.

 

Denne realitet stiller krav til os alle som borgere. Og den stiller krav til politikerne. De skal være meget, meget bevidste om de træk ved corona, der har givet os tre grimme overraskelser.

 

https://www.lefigaro.fr/sciences/les-mauvaises-surprises-du-sars-cov-2-20200416

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…