To corona-nyheder fra Tyskland varsler nye problemer for Jakob Ellemann-Jensen

Regeringen skal forhandle med Folketingets partier om lempelser i de strenge corona-regler.

 

Specielt Venstre har presset på for at få en sådan genåbning af samfundet. Først blev kravet lanceret af tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen. Så blev det fremført meget kraftigt af Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen – med opbakning fra den borgerlige lejr.

 

Statsminister Mette Frederiksen har stillet i udsigt, at de kommende forhandlinger skal munde ud i, at man begynder på fase 2 af den gradvise åbning af samfundet efter 10. maj.

 

Det vil være godt at kunne bevæge sig mod en åbning af samfundet. Men situationen omkring corona-smitten i Danmark bør mane til forsigtighed.

 

Smitten nærmer sig kritisk grænse

Ifølge den seneste opgørelse har vi et smittetryk på 0,9. Det betyder, at hver enkelt person med corona i gennemsnit smitter 0,9 person. Det er lige og lige nok til, at smitten falder en smule. Men vi er altså tæt på et smittetryk på 1, der kun betyder en utilfredsstillende stilstand med hensyn til smitten.

 

Det er resultatet af de forholdsvis begrænsede åbninger, som regering og Folketing foreløbig har sat i værk.

 

Kaare Mølbak, faglig direktør på Statens Serum Institut, taler om, at smittetrykket nærmer sig en kritisk grænse.

 

Der skal ikke ret meget til, før den grænse bliver overskredet. Og så kan det blive ganske kompliceret at opnå politisk enighed om fortsat åbning.

 

Det kan få Mette Frederiksen til at træde på bremsen i forhold til genåbning. Og så har Jakob Ellemann et alvorligt problem med sit ret kategoriske krav om yderligere åbninger.

 

Indtil videre ser det ud til, at danskerne er mere til Mette Frederiksens forsigtige sundhedslinje end til Jakob Ellemanns krav om markant åbning af hensyn til økonomien.

 

Merkels trussel

Situationen kan måske få Mette Frederiksen til at slå ind på den stramme linje, som Tysklands forbundskansler Angela Merkel nu varsler. Og så kommer Ellemann på endnu hårdere arbejde med sine krav.

 

Merkel har ladet forstå, at hun vil vende tilbage til den stramme linje, hvis smittetrykket stiger. Trykket er i øjeblikket på 0,71 i Tyskland – altså under det danske niveau.

 

Merkel skal onsdag holde et af sine regelmæssige møder med de tyske delstaters ministerpræsidenter. Forud for mødet har Merkels højre hånd Helge Braun, leder af kanslerkontoret, fortalt topembedsmænd i delstaterne om, hvordan Merkel vil slå til, hvis situationen begynder at gå den gale vej:

 

Hvis et område (Landkreis) inden for syv dage oplever mere end 35 nye smittetilfælde per 100.000 indbyggere, må det pågældende område vende tilbage til de nedlukninger, der var gældende den 20. april.

 

En ret stor sabel at rasle med

I så fald skal alt det, der siden 20. april er blevet åbnet, lukkes igen – skoler, frisørsaloner osv. (BILD)

 

Det er en dårlig nyhed for Jakob Ellemann. Hvis Mette Frederiksen helt eller delvis lader sig inspirere af denne hårde kurs, risikerer han store vanskeligheder med de ønskede åbninger af økonomien.

 

Selv om både Tyskland og Danmark hører til blandt de europæiske lande, der håndterer corona-krisen bedst, så er situationen skrøbelig for begge lande. Og der kan blive lukket ned igen.

 

Merkel truer altså med at gøre dette automatisk, hvis smitten går den gale vej. Måske bliver det bare ved truslen, men det er en ret stor sabel at rasle med.

 

Det kan meget vel være, at Mette Frederiksen viger tilbage for at bruge den samme trussel. Men hvis smittetallene igen bevæger sig i den forkerte retning, kan hun blive tvunget til at reagere ret drastisk.

 

Den anden dårlige nyhed for Ellemann

Her kommer så den anden dårlige nyhed fra Tyskland, som kan komme Jakob Ellemann på tværs.

 

I Danmark har vi Statens Serum Institut. I Tyskland hedder den officielle faglige autoritet Robert-Koch-Instituttet (RKI), en højt anerkendt institution både i Tyskland og internationalt.

 

Instituttets chef, Lothar Wieler, understreger, at det nuværende tyske smittetryk kun er et øjebliksbillede. Situationen kan igen blive forværret – og faktisk regner han med, at den før eller siden vil blive forværret.

 

Wieler siger til Die Welt:  ”Jeg går ud fra, og det bekræftes også af eksperter, at der kommer en anden og en tredje smittebølge.”

 

Hvis det viser sig at holde stik, vil det uundgåeligt føre til nye nedlukninger af det tyske samfund. I en sådan situation må man regne med det samme i Danmark.

 

Man kan jo håbe, at RKI-chefens forudsigelse ikke holder stik. Men hvis den gør det, kan det blive nat med Ellemanns drømme om store genåbninger.

 

Åbning af grænsen

En sidste nyhed fra Tyskland kan også gå hen og skuffe nogle kredse i Danmark:

 

En historie i Flensborg Avis har givet næring til forhåbninger om, at Tyskland den 15. maj vil åbne sin grænse til Danmark – altså ud over de særlige tilladelser til at krydse grænsen, der allerede gives for nogle personer i dag.

 

Men det er ikke besluttet at åbne den tyske grænse til Danmark.

 

Den tyske indenrigsminister Horst Seehofer har bare slået fast, at grænselukningen foreløbig gælder til den 15. maj (BILD). Det står uafklaret, hvad der skal ske derefter.

 

Kan Mette F. og Ellemann blive enige om realistisk vurdering?

Corona-krisen er altså stadig fyldt med usikkerhed.

 

Politikerne kan beslutte, at de vil stræbe efter en genåbning af stadig større dele af samfundet. Men meget kan fortsat gå galt i det virkelige liv.

 

Derfor er man nødt til at gå frem med forsigtige skridt og prøve tingene af.

 

Der er absolut ikke brug for overmod og storslåede skrivebordsprojekter.

 

Det får Merkel til at varsle, at hun er parat til at bremse, hvis smittetallene overskrider en vis grænse. Mette Frederiksen kan blive tvunget ud i at skulle gøre det samme.

 

Men det vil selvfølgelig være langt bedre, hvis regering og opposition i Danmark kan blive enige om en realistisk vurdering af situationen med dens muligheder, dens farer – og dens behov for beslutsom ledelse.

Del på Facebook

ANDRE LÆSER OGSÅ…